Gedragsproblemen en trauma's

Wat zijn gedragsproblemen?

Bij alle jongeren en jongvolwassenen komen wel eens gedragsproblemen voor. Ouders/verzorgers constateren dan onacceptabel, tegendraads en/of afwijkend gedrag. De jongere houdt zich bijvoorbeeld niet aan afspraken, wordt uit het niets boos of komt te laat thuis. Dit hoort bij het opgroeien en ontwikkelen van de jongeren. 

In sommige gevallen worden de gedragsproblemen steeds heftiger en desastreuzer. De jongeren zijn niet meer voor rede vatbaar, negeren algemene regels en leggen geen verantwoording af. Ze zijn heel moeilijk of niet meer bij te sturen. De problemen kun je herkennen aan bijvoorbeeld: snel en vaak conflicten hebben, spijbelen, vroegtijdig school verlaten, weglopen van huis, het verliezen van vrienden, liegen/bedriegen, manipuleren en vandalisme. Ook kan sprake zijn van een loverboy-situatie en kunnen jongeren in aanraking komen met de politie.

De jongeren komen in een neerwaartse spiraal terecht, waar ze zelf niet meer uitkomen en waar ook naasten op een gegeven moment geen raad meer mee weten. Bij Yes We Can Clinics staan we met een multidisciplinair team voor deze jongeren klaar. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en hebben soortgelijke problemen meegemaakt. Ze hebben gevochten voor hun herstel en zijn blijvend in herstel gekomen. Dat creëert gelijkwaardigheid, zorgt voor herkenning en biedt hoop.

Verschillende gedragsproblemen

De jongeren die wij behandelen hebben vaak te maken met een combinatie van de volgende gedragsproblemen:

Vaak komen er ook andere problemen bij, zoals problematisch middelengebruik en/of verslavingen en psychische/psychiatrische problemen. Yes We Can Clinics is gespecialiseerd in deze meervoudige problematiek.

Hans en Ila, ouders van fellow Julia

"Eindelijk kunnen we weer genieten!"

Julia werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor gedragsproblemen en verslavingen.

Behandeling van gedragsproblemen

Om te leren omgaan met de problemen, gaan we eerst de diepte in. Samen met de jongere onderzoeken we de oorzaken, de onderliggende pijn, zodat zij hier (meer) inzicht in krijgen. We ontrafelen hun persoonlijke verhaal. Zo kan er sprake zijn van een trauma, maar ook een instabiele of onveilige gezinssituatie. Vaak spelen verschillende factoren een rol, waarbij dingen op elkaar inwerken en alles met elkaar te maken heeft. Daarom is inzicht in het eigen verhaal zo belangrijk. 

Vervolgens werken we samen met de jongere aan ontwikkeling en herstel. We vinden het belangrijk dat we de jongeren helpen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt. Onvoorwaardelijke steun staat dan ook voorop. Daarnaast confronteren we de jongeren op het juiste moment, als we denken dat dit ze verder helpt in hun proces.

Het behandeltraject bij Yes We Can Clinics

1.
Aanmelden voor een behandeling

U kunt zich aanmelden voor een intake door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen. Zodra het formulier binnen is, zal Yes We Can Clinics contact met u opnemen om de persoonlijke intake in te plannen. Via deze link kunt u de actuele wachttijden inzien.

2.
Intakegesprek

Na aanmelding via het aanmeldformulier wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek samen met de ouders en/of verzorgers. In dit gesprek, waarbij een ervaringsdeskundige casemanager, een behandelaar en een psychiater aanwezig zijn, worden de problematiek en hulpvraag in kaart gebracht. De casemanager heeft vroeger in een vergelijkbare situatie als de jongere gezeten en weet daarom precies wat de jongere doormaakt. De behandelaar en psychiater richten zich op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond en de huidige situatie van de jongere en zijn/haar directe omgeving. De casemanager blijft de contactpersoon voor de ouders/verzorgers van de jongere.

Op deze pagina leest u meer over het intakegesprek.

3.
Intensieve behandeling

De jongere doorloopt een intensief klinisch of ambulant programma, gericht op zijn of haar problematiek. Het behandelend team doet er alles aan om de jongere te helpen een levenslange verandering te verwezenlijken. De jongeren leren alles over hoe hun gedrag werkt en wat de effecten zijn op korte termijn en in de toekomst. Tijdens de behandeling wordt uitvoerig over de toekomst gesproken. Hoe ga je in de toekomst je tijd indelen? Waarvoor ga je jezelf inzetten? Wat kun je doen als je het toch moeilijk krijgt? Samen met de jongere zoekt Yes We Can Clinics naar antwoorden op al deze vragen.

4.
Na de behandeling

Na de klinische of ambulante behandeling volgt voor de jongeren (fellows) de meest kritieke fase van het behandelproces. De meeste fellows hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen voor de toekomst te maken. Tegelijkertijd zijn ze onzeker want zij zijn wel veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase ontzettend belangrijk.

Lees meer over ons nazorgprogramma Yes We Do op deze pagina.

Meer informatie over nazorg voor ouders/verzorgers vindt u hier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden