Ook veel vrouwen gameverslaafd

Niet alleen puberjongens spelen veel computerspelletjes: 7 procent van de mensen tussen de 20 en 30 is verslaafd aan gamen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Zo’n 2400 Nederlanders tussen de 13 en 40 jaar deden mee aan het onderzoek. Van die groep gamet 85 procent. Vrijwel alle jongens die meededen aan het onderzoek spelen computerspelletjes.

Over het algemeen zijn meer jongens en mannen gameverslaafd dan meisjes en vrouwen. Opvallend is dat in de leeftijdscategorie 20-30 het aantal verslaafde vrouwen ongeveer gelijk is aan het aantal mannen dat gameverslaafd is.

Problemen
Bij bijna 9 procent van de gamers zorgt het gamen voor problemen. Zo hebben zij afkickverschijnselen wanneer zij niet kunnen spelen. Ook liegen ze tegen familie en vrienden over speeltijd en spelen ze uit vluchtgedrag.

De onderzoekers zeiden in Nieuwsuur dat de verslaving vaak leidt tot studievertraging, problemen op school en werk en het stuklopen van vriendschappen en relaties.

Vorig jaar werden in verslavingsklinieken 426 jongeren behandeld voor een gameverslaving. Dat was een forse stijging ten opzichte van 2011, toen dat aantal nog 256 was.

Bron: NOS, mei 2014

Gameverslaving