Over ons

Bent u ouder of verzorger en hebt u werkelijk alles geprobeerd om uw kind te ondersteunen, maar met weinig resultaat? Ben je tussen de 13 en 23 jaar en lopen de contacten met ouders, leerkrachten, familie en vrienden helemaal vast? Heb je vrijwel altijd ruzie, begrijp je niet waarom je elke keer weer iets doet wat je eigenlijk niet wilt doen, word je maar niet gelukkig en is er een forse verandering nodig om je leven weer op de rit te krijgen? Of lukt het jou niet meer om van de drank, drugs of games af te blijven? Hebben andere behandelingen, trajecten en therapieën onvoldoende effect gehad? Dan is Yes We Can Clinics er voor jullie.

 

Het verhaal achter Yes We Can

Yes We Can is in 2010 opgericht door Jan Willem Poot. Hij kampte zelf jaren geleden met gedrags- en verslavingsproblemen en zat vast in die steeds maar diepere negatieve spiraal waar niet alleen hij, maar ook de hele familie en mensen om hem heen in terecht kwamen.

Jan Willem: “Onherroepelijk komt dan de gang naar hulpinstanties, dagprogramma’s en klinieken, ik heb er veel gehad. Ik wist wat de psychologen wilden horen, dat kregen ze ook. De pijn, de angst en de machteloosheid waar ik mee leefde was groot. Het lukte hen niet mij te helpen hieruit te komen, ze kregen gewoon mijn vertrouwen niet, ik vertrouwde hen niet. Ik geloof dat heel veel jongeren niet bij deze hulpinstanties kunnen veranderen, ze hebben meer nodig, andere zorgverleners die wel tot hen kunnen doordringen.

Op 16 november 2004 kwam ik op een plek terecht waar amper vragen werden gesteld. Iemand begon gewoon ‘zijn’ verhaal te vertellen in plaats van dat ik voor de zoveelste keer mijn verhaal moest vertellen. Eén uur lang heb ik ademloos geluisterd. Zo veel herkenning. Zo veel dezelfde gedachten. Zo veel dezelfde foute keuzes… zo veel hetzelfde! Eindelijk een klik! Ik kreeg een warm gevoel. Deze man begreep mij. Deze man prikte dwars door mijn mooie praatjes heen. Ik vertrouwde hem, deze man kon mij helpen. Ik ging ervoor! Ze gaven mij wijze lessen waar ik echt wat aan had. Ze hielden mij continu een spiegel voor. Ze gaven mij een haalbare structuur. De één-op-één-sessies met een eigen counselor en de groepstherapieën met soortgelijke mensen, allen met verschillende achtergronden en problemen, het vele sporten, het goede uitleggen, … ik begon te veranderen. Ik heb vanaf die dag niet meer hoeven te gebruiken, drinken, manipuleren of liegen. Ik heb een fantastisch leven gekregen.”

Mede op basis van zijn ervaringen en best practices uit verschillende klinieken heeft Jan Willem met een team van zorgprofessionals Yes We Can Clinics opgezet. Ondertussen werkt hij ruim tien jaar in verschillende ondernemingen met vastgelopen jongeren en hun families.

De aanpak

We behandelen jongeren met een klinische behandeling van tien weken in Hilvarenbeek en, aansluitend, een nazorgprogramma van minimaal acht weken in Abcoude of Heeze. Voor jongeren die na de behandeling nog geen dagbesteding (studie en/of werk) hebben, is er het extra nazorgprogramma Yes We Do om weer structuur aan het leven te kunnen geven en school of werk te kunnen vinden.

De behandeling in de kliniek bestaat uit dagelijkse groepssessies, meerdere 1-op-1 sessies per week, psycho-educatie, verschillende evidence based therapieën en elke dag uitdagende sport- en outdoor activiteiten die nauw aansluiten op de doelstellingen van het behandelprogramma. Door dit zeven dagen per week van 07.00 ’s ochtends tot 22.30 uur ’s avonds te doen, keren structuur, hoop en goede vooruitzichten stap voor stap terug.

Yes We Can betrekt nadrukkelijk ook ouders en verzorgers bij de behandeling. Wij geloven er niet in dat de problemen van een kind opgelost kunnen worden als alleen het kind is behandeld. Ook bij ouders en verzorgers is een verandering nodig om samen een andere toekomst vorm te kunnen geven. Daarom is er het ouderprogramma dat plaatsvindt tijdens de periode dat de jongere in de kliniek verblijft.

Ons team

Bij Yes We Can Clinics werken 220 gedreven (zorg)professionals, die jongeren helpen het leven weer op de rit te krijgen. Dat team bestaat bewust uit drie pijlers: de zorgprofessionals zoals psychiaters, psychologen en medische staf, die eindverantwoordelijk zijn voor de behandeling en zorgen voor de medische duiding, de ervaringsdeskundigen die op het juiste moment correct op respectvolle wijze de confrontatie aangaan en zorgen voor veel herkenning en de jongerencoaches, die de jongeren 24 uur per dag onvoorwaardelijk steunen en stimuleren.

Yes We Can Clinics maakt het verschil

  • Minimaal 18-weekse intensieve behandeling
  • Uitgebreid ouderprogramma
  • Ervaren professionele behandelaren
  • Ervaringscounselors en jongerencoaches
  • Grote slagingskans

Vraag een intakegesprek aan