Bijna 1 op de 10 gamende jongens heeft een gameverslaving

Gisteren tijdens het Symposium “Preventie van problematisch gamen: The next level” is een onderzoek gepresenteerd over gameproblemen onder jongeren.
Van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar voldoet bijna één op de tien jongens aan de kenmerken van een gameverslaving concludeert Regina van den Eijnden, jeugdonderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. Bij meiden in dezelfde leeftijdscategorie ligt dit een stuk lager. Nog geen 1 procent van deze groep vertoont verslavingskenmerken. Jongeren die kenmerken vertonen van een verslaving gamen zo’n 29 uur per week.
Volgens het onderzoek zijn er twee groepen jongens die meer risico lopen op gameverslaving. Jongeren die last hebben van concentratieproblemen (bijvoorbeeld ADHD) en jongens die het moeilijk vinden om goede vrienden te krijgen. Zij raken door hun gameverslaving alleen maar meer sociaal geïsoleerd.
Ferry Goossens van het Trimbos-Instituut geeft aan dat er geen vergelijkbare cijfers zijn uit het verleden, maar dat het problematische gamegedrag toeneemt. “De aantallen uit dit onderzoek zijn veel hoger dan we tot nu toe wisten”. Het Trimbos-Instituut publiceert op haar website meer informatie over gamen.

Lees hier het artikel van de Universiteit van Utrecht