GHB onder jongeren op het platteland neemt nauwelijks af

Deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat het gebruik van GHB op het platteland een groot probleem blijft. Het aantal jongeren drugsgebruikers neemt nauwelijks af en het probleem is moeilijk op te lossen. De drug is extreem verslavend en afkicken lukt daardoor vaak niet. Daarnaast is het erg makkelijk zelf te maken. Een landelijk ‘expertteam’ gaat het drugsgebruik onder jongeren op het platteland aanpakken.

Ondanks tal van maatregelen is het gebruikersaantal niet omlaag gekregen de afgelopen jaren. Op aandringen van een meerderheid van de Tweede Kamer neemt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid maatregelen.

Waarom is het een probleem op het platteland?
Op het platteland gaat het vaak om gesloten gemeenschappen. Iedereen kent elkaar en daardoor heerst er taboe, er wordt niet over problemen gepraat. Jongeren gebruiken thuis en dat wordt niet snel opgemerkt. Ook zijn mensen die gebruiken in dorpen vaak lager opgeleid, hebben psychosociale problemen en gebruiken de drug de hele week door. In steden wordt de drug vaker enkel in het weekend gebruikt op een feest.

Cijfers
De Monitor Drugsincidenten (pdf), waar verschillende medische diensten aan meedoen, registreerde in 2014 in totaal 3797 meldingen van drugsincidenten, waarbij in 834 gevallen (22%) GHB betrokken was. Vergeleken met andere drugs is het aandeel ernstige GHB-vergiftigingen hoog.

In 2014 stond GHB vier keer vermeld op de doodsoorzakenformulieren bij het CBS. In 2014 registreerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ook vier gevallen waarin GHB mogelijk een rol had gespeeld bij het overlijden. Het is onduidelijk of in die gevallen GHB alleen heeft bijgedragen aan de dood, of de daadwerkelijke doodsoorzaak is.

Bronvermelding onderzoek

Voor het volledige artikel van RTL Nieuws klik hier

Yes We Can Clinics behandeld ook jongeren tussen de 13 en 21 jaar die kampen met een GHB verslaving. Meer informatie hierover vind je hier