Casper (20) was onzeker en isoleerde zich

Ik heb mijn hele leven lang een probleem gehad met onzekerheid. Met nieuwe mensen praten, naar nieuwe plekken gaan of bellen durfde ik allemaal niet. Het liefst ging ik alles uit de weg en bleef ik lekker achter mijn computer zitten. Dit ging een hele tijd goed aangezien ik mezelf nog redelijk goed verzorgde en school me makkelijk af ging, maar toen ik mijn middelbare school af had gemaakt liep ik vast. Ik heb toen 3 jaar min of meer niks gedaan. Ik was wel begonnen aan een studie, maar meer uit radeloosheid dan motivatie. Deze studie heb ik dan ook niet afgemaakt. Aangezien ik die studie als mijn laatste hoop zag schoot ik in een slachtofferrol waar ik zelf waarschijnlijk nooit uit had gekomen. Ik deed niks meer, al had ik wel een baantje maar dat waren nog geen 2 dagen per week. De rest van de tijd dat ik wakker was zat ik alleen maar op mijn donkere kamertje te gamen. Uiteindelijk zou mijn contract ook aflopen en zou ik niks meer naast mijn computer hebben. Toen kwamen mijn ouders met Yes We Can.

Ik had er eerst totaal geen zin in. Ik vond zo’n onbekende plek natuurlijk doodeng en zag zelf de noodzaak niet om een kliniek in te gaan. Om eerlijk te zijn ben ik uiteindelijk maar gegaan om maar meer uit te kunnen stellen. 10 weken in een kliniek waren 10 weken waarin ik niet naar werk of een studie zou hoeven zoeken.

Eenmaal in de kliniek begon ik me toch langzaam te realiseren dat het zo niet verder kon. Ik heb daar echt veel geleerd. Goed communiceren, beter bij mijn gevoel komen, relaties onderhouden en natuurlijk ook hoe ik met mijn onzekerheid om kan gaan. Ook heb ik er een stel geweldige vrienden aan overgehouden.

Ik ben nu zo’n 3 maanden terug en heb niks te klagen. Ik durf nu veel meer dan eerst, en als ik iets niet durf kan ik er over praten. Ik ga binnenkort beginnen met een studie waar ik echt zin in heb, en ik heb nog nooit eerder zin gehad in school. Ook zit ik een stuk minder op mijn kamer, ik ga vaak iets gezelligs doen met met vrienden of met mijn ouders waar ik nu ook een veel betere band mee heb. Uiteindelijk is Yes We Can voor mij de juiste keuze geweest om mijn leven weer op de rit te krijgen.