Denise (22) heeft gedragsproblemen en is verslaafd aan wiet en hasj

Yes We Can Clinics is mijn eerste kliniek opname geweest. Ik heb vanaf mijn vijftiende al verschillende psychologen gehad.

Ik ben op mijn negentiende uit huis gegaan, omdat er ontzettend veel ruzie was en het een aantal keren is uitgelopen in geweld. Ik hoopte dat wanneer ik op mijzelf woonde het beter zou gaan. Dat gebeurde niet. Ik ben toen ontzettend veel gaan blowen. In de twee jaar dat ik op mijzelf woonde ben ik helemaal kapot gegaan. Ik raakte nog depressiever, werd suïcidaal en heb meerdere zelfmoord pogingen gedaan. Ik had geen contact meer met mijn ouders en familie. De laatste maanden van mijn gebruik zat ik paranoïde thuis. Ik leefde vooral ’s nachts. Ik had totaal geen zelfrespect en eigenwaarden meer. Ik zorgde niet voor mijzelf. Ik loog, bedroog en manipuleerde alles en iedereen om mij heen. Ik kwam uiteindelijk in een sociaal isolement. Daarbij betaalde ik ook geen rekeningen meer, waardoor ik in de schulden zit. Uiteindelijk kwam mijn moeder met het idee om naar Yes We Can te gaan. Ik was eerst ontzettend kwaad maar zelf toch besloten om eens op gesprek te gaan. Twee maanden later stond ik in Eindhoven om het busje in te stappen.

Ik heb een ontzettend mooie en maar ook zware tijd gehad bij Yes We Can. Ik ben geconfronteerd met mijn gedrag. Ik ben gaan leren omgaan met emoties. Een van de belangrijkste dingen is wel dat ik heb leren praten en ik voelde mij eindelijk ergens thuis. Er waren mensen zoals mij en ik voelde mij niet meer eenzaam en alleen.

De eerste weken waren zwaar, ik moest afkicken van het blowen. Maar vanaf de eerste dag dat ik daar was ging het iedere dag een beetje beter. Ik kan steeds meer om mij zelf gaan geven. Ik ben helemaal niet zo gestoord als dat ik altijd heb gedacht. Hier ben ik ook voor het eerst gaan praten over mijn seksueel misbruik op mijn vijftiende, dit is mijn eerste trauma. Doordat ik mij daar uiteindelijk zo veilig voelde ben ik mij zo kwetsbaar opgaan stellen en ik kreeg alleen maar support.
Na jaren ben ik eigen verantwoordelijkheid gaan nemen, ik kan met iedere dag die voorbij gaat steeds beter voor mijzelf zorgen.

Vandaag de dag kan ik zeggen dat naar de kliniek gaan de beste keuze is die ik ooit zelf heb gemaakt. Het is ook de eerste keuze geweest die ik voor mijzelf heb gemaakt. Op dit moment woon ik in een safehouse waar ik nog steeds ontzettend veel leer. Ik kom iedere dag weer uitdagingen tegen en ik overwin steeds meer angsten. Ik ben gaan luisteren naar de mensen om mij heen die het zelfde hebben mee gemaakt en nu hun leven weer op orde hebben. En ik heb nog steeds klote dagen maar ik kan nu fellows bellen die mij snappen en waar ik mij niet hoef te schamen als ik om hulp vraag. Op dit moment voelen veel fellows voor mij meer als familie en vrienden dan mijn eigen familie en niet verslaafde vrienden.

Vandaag de dag ben ik mijn eigen kansen kan het creëren om mijn eigen dromen waar te gaan maken.