Teun (21) was onzeker en had gedragsproblemen

Ik heb afgelopen zomer (10 augustus tot 19 oktober) bij Yes We Can Clinics gezeten.
Ik ben een jongen die in de loop van mijn leven veel onzekerheid heeft opgebouwd en veel verdriet en woede heb opgekropt. Veel dingen in mijn leven gingen goed, maar toch was het voor mij niet goed genoeg. Een rode draad in mijn leven was dat ik altijd bang was dat ik niet goed genoeg was en daarom ging ik please gedrag vertonen richting de mensen waarvan ik hield. Op een gegeven moment raakte ik overal in problemen en kon mijn leven echt niet meer verder.
10 augustus 2016 ging ik dan ook naar Yes We Can Clinics toe. Een stap waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik heb een super zware maar bovenal leerzame en fijne periode gehad in de kliniek. Veel gelachen, veel geleerd, maar ook pijnlijke momenten meegemaakt. Geconfronteerd met mijn eigen zieke gedrag, wat er toe heeft geleid dat ik de persoon ben geworden die ik nu ben.

In de kliniek zijn er alleen maar mensen die non-stop voor je klaarstaan en oprechte interesse in je hebben. Ze willen van alles van je weten, in de positieve zin er van en proberen je daarmee verder te helpen. Soms is dat erg confronterend, omdat mensen niet graag terug kijken op fouten die ze gemaakt hebben. En ik dus ook niet.

Nadat er 10 weken opzaten, moest ik met een beetje tegenzin en hoop goede moed toch terug naar huis. Het zou spannend en moeilijk worden, maar waarom dacht ik. Ik heb hier alle handvatten gekregen om ook buiten de kliniek gelukkig te worden. Toch is het zwaarder dan ik mezelf had voorgesteld, maar je hebt herstel zelf in de hand. Maak je keuzes die tegen de adviezen van Yes We Can ingaan, dan kies je niet voor herstel en is de kans groot dat je terug glijd naar waar je vandaan komt. Ik heb er voor gekozen om de adviezen op te volgen en zelfs dan is het nog zwaar, maar beetje bij beetje wordt mijn leven stabieler. Ik werk nu fulltime en heb de mensen waarvan ik hou nog steeds om me heen.

Ik ben eeuwig dankbaar dat ik deze keuze gemaakt heb en kan nu genieten van het leven, genieten van mijn eigen leven!