Victor (20) werd gepest en verstopte zich in de wereld van gaming

26 Mei 2015. Een datum die ik nooit meer zal vergeten. Dat was de dag van mijn interventie en ook de dag die mijn leven heeft gered. 27 Mei is de dag dat ik naar de kliniek ben gegaan en op 5 augustus werd ik als herboren weer teruggebracht.

Mijn leven voor de kliniek zag er niet uit. Ik ben vanaf de basisschool al veel gepest en voelde me eenzaam. Van vernederd door leraren tot in elkaar geslagen tot opgehangen aan een klimrek. Het kon niet gekker worden in mijn leven. De buitenwereld was een hel voor mij en daarom ben ik mij gaan verstoppen in de wereld van gaming. Ik was daar iemand. Ik werd daar gezien en geaccepteerd zoals ik was, alhoewel ik me voordeed als iemand anders. Ik voelde me geweldig in die wereld en heb het sinds mijn twaalfde gebruikt om eenzaamheid, angst en suïcidale gedachten te bedwingen. In dit proces ben ik echter mezelf verloren. Ik had geen idee meer wie ik was en had geen doel in mijn leven. Op mijn twaalfde zag ik ook mijn eerste psycholoog. Mijn moeder betrapte me tijdens een suïcidale poging. Ik leerde iets over mezelf en voelde me een stuk beter, maar al snel werd het pesten me weer te veel en viel ik terug in oude patronen. Dat heb ik acht jaar volgehouden. Thuis veel ruzies, weinig tot geen contact met de buitenwereld, ik nam ontslag van mijn werk,  verpeste mijn school, deed weinig aan persoonlijke hygiene en geen idee hoe ik het op moest lossen. Totdat ik bij Yes We Can kwam. In de kliniek ben ik veel teruggeworpen op mezelf en goed geconfronteerd op de plekken die me raakte. Dat was nodig voor mij om inzicht te krijgen in mijn verslaving. De groepssessies en activiteiten gecombineerd zijn een perfect programma om hard aan de slag te gaan. Dankzij mijn tijd in de kliniek heb ik balans kunnen vinden en me kunnen verzetten tegen mijn verslaving. Ik leerde er te praten over mijn gevoel en open en eerlijk te zijn.

Nu ben ik vijf maanden clean en kijk ik met trots terug op een geweldige tijd waar hard aan is gewerkt. Ik heb school kunnen oppakken, werk gevonden, de band met mijn familie hersteld en bovenal mezelf hersteld. Ik pak meetings, heb veel contact met fellows die me overal bij kunnen helpen en leer elke dag meer over mezelf. Ik kijk er naar uit om later weer een keer terug te keren naar de plek die mij zo heeft geholpen. Zonder deze plek zou ik er niet meer zijn geweest.

Ik raad dan ook iedereen aan om hier naartoe te gaan zolang het nog kan. Het is nog niet te laat om je leven te veranderen en Yes We Can helpt je daarbij! Je wordt er goed ontvangen en geholpen. Niemand wordt buitengesloten. De tien weken vliegen voorbij en wanneer je terugkomt ga je een nieuw leven tegemoet. Heel vaak helpt het om gewoon simpel even na te denken: ‘Wat heb ik te verliezen?’ Stel jezelf open voor het programma en ga ervoor! Zoals we altijd zeggen:

  It works if you work it, so work it you’re worth it!