Voorlichting op middelbare scholen

Yes We Can Clinics werkt met stichting Be Aware (www.stichting-be-aware.nl) samen bij het geven van voorlichting op middelbare scholen. Klasgenoten van Yes We Can-cliënten krijgen voorlichting over verslavingen, gedragsstoornissen en gedragsproblemen. Door voorlichting te geven aan klasgenoten en docenten wordt de terugkeer van de jongeren na hun behandeling vereenvoudigd. Ook draagt het bij aan meer kennis over verslaving, gedragsproblemen en bijbehorende gevaren.

Tijdens het intakegesprek geeft de casemanager van de jongere aan dat er de mogelijkheid is om voorlichting te geven. Geven de jongere en ouders toestemming dan zal de casemanager de school bellen en vragen of zij interesse hebben in de voorlichting over verslavingen, gedragsstoornissen en gedragsproblemen. Als de school akkoord gaat wordt Be Aware op de hoogte gebracht en wordt een afspraak gemaakt om een blokuur voorlichting te geven. De voorlichting wordt gegeven op het moment dat de jongere in de kliniek wordt behandeld.

Jan Willem Poot, oprichter van Yes We Can Clinics: “Na de behandeling van tien weken bij Yes We Can staan jongeren voor de uitdaging om zo snel mogelijk weer een normaal leven op te bouwen. Dat kan het beste door direct weer naar school te gaan of te gaan werken. Na maanden weg te zijn geweest en met in veel gevallen ook in de tijd daarvoor veel absentie is het moeilijk voor jongeren om terug te keren. Dat gaat Yes We Can samen met Be Aware eenvoudiger maken door op de betreffende scholen voorlichting te geven. Yes We Can is verheugd dat met deze samenwerking weer een stap kan worden gemaakt om ons zorgaanbod te verbeteren en we onze jongeren nog beter kunnen helpen om weer een normaal leven terug te krijgen.”

Be Aware is ook enthousiast over de samenwerking: “Het is belangrijk dat jongeren goede voorlichting krijgen over drank- en drugsgebruik en welke gevaren dit met zich meebrengt. Door de samenwerking met Yes We Can gaan we dit uitbreiden met voorlichting over gedragsstoornissen en -problemen. Meer begrip bij klasgenoten is voor jongeren die terugkeren van groot belang en het helpt ook problemen in de toekomst te voorkomen. Niet alleen de behandelde jongeren, maar ook hun klas- en schoolgenoten zullen daar baat bij hebben,” aldus Barbara Schothorst, voorzitter van Be Aware.

Klik HIER om naar de website van Be Aware te gaan.

Tweede Kamerlid op bezoek bij voorlichting Be Aware in Veendam

_MG_7400_R1

 

 

 

 

 

 

 

Reactie van een ouder:

Tijdens haar behandeling in de kliniek van Yes We Can Clinics is onze dochter in contact gekomen met Be Aware.

Daarbij heeft zij aangegeven graag gebruik te willen maken van de kennis en kunde van Be Aware bij het voorlichten en informeren van haar klas over de redenen van haar behandeling in de kliniek (wietverslaving).

Heel snel nadat onze dochter uit de kliniek kwam nam Kelly Roelofs van Be Aware contact op met mij. Wat een warm bad! Zoveel begrip, warmte en gedrevenheid om de voorlichting op school goed en snel op te pakken. Binnen één week na terugkomst van onze dochter uit de kliniek vond de voorlichting plaats, hetgeen ook mede te danken was aan de bereidwilligheid van haar school om hieraan mee te werken.

De terugkoppeling van school na de presentatie en het daaropvolgende vragenuurtje met onze dochter was dat Kelly een zeer gedreven, toegankelijke en laagdrempelige voorlichting heeft gegeven die de medescholieren echt aan het denken heeft gezet. Onze dochter was blij met de ondersteuning vanuit het team. Voor onze dochter was de presentatie en het feit dat zij in een veilige omgeving vragen van haar medescholieren kon beantwoorden weer een belangrijke en succesvolle stap in haar weg van herstel.

Bedankt voor jullie inzet!

Jacqueline (moeder)

Reactie van een dochter:

Ik vond de voorlichting super fijn. In het begin was ik wel zenuwachtig omdat ik niet wist wat de reactie zou zijn van mijn klasgenoten , maar het ging super goed. ik word nu al 8 jaar lang gepest dus ik was er in het begin niet helemaal mee eens om Be Aware in te zetten, maar heb het wel gedaan. Ik word geaccepteerd door mijn klasgenoten en dat voelt echt fijn. Be aware heeft heel erg geholpen en ik ben blij dat ik het heb gedaan .

Reactie van moeder Yvonne:

Ook ik was in het begin er niet helemaal mee eens, vooral omdat mijn dochter zich dan kwetsbaar opstelt en daar is vaak misbruik van gemaakt. Toch ben ik akkoord gegaan met het geven van een voorlichting in haar klas en als ik het zo hoor van mijn dochter is het super goed gegaan. Ze wordt niet gepest in de klas en klasgenoten respecteren haar. Be Aware heeft goed geholpen en ik ben blij dat we toch akkoord zijn gegaan. Het heeft echt geholpen .

Reactie van een docent:

School: De Argo
Voorlichting van Be Aware door Jolanda Kakebeen

Omdat een klasgenoot naar een Yes We Can Clinics (YWCC) Geestelijke gezondheidszorg is geweest, kwam er een medewerker van Be Aware.

De voorlichting begon met het voorstellen van de medewerkster en het vertellen van haar verleden met drugs. De leerlingen luisterden erg aandachtig. Het verhaal maakte duidelijk indruk op ze.
De medewerkster presenteerde haar verhaal interactief en afwisselend. Dit zorgde er voor dat de leerlingen geboeid meededen. Zo was er een PowerPoint presentatie, een informatiegids over gewoonte of verslaving en er waren stemkastjes die de leerlingen konden gebruiken. De medewerkster zorgde voor een veilige sfeer in de klas. Ze maakte de afspraak dat hetgeen dat gezegd en gedeeld werd, in de klas zou blijven. Ook maakte ze duidelijk dat er niemand uitgelachen mocht worden om wat voor reden dan ook. Dit was duidelijk voor de klas. Ook was er de mogelijkheid om persoonlijk met de medewerkster te praten als een leerling dat wilde. De medewerkster is ook vertrouwenspersoon. De leerlingen hebben de mogelijkheid om contact op te nemen met de medewerkster via de mail. Al met al was het een erg geslaagde middag. De leerlingen deden erg goed mee, waren eerlijk en openhartig over hun eigen leven en zorgden met zijn allen voor een veilige sfeer in de klas.

Ik raad deze voorlichting van harte aan, het is zeer geschikt voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs!

Reactie Jessica – aanwezig tijdens voorlichting YWCC:

Eerst hadden mijn klasgenoten er niet veel zin in, maar ze deden uiteindelijk wel goed mee. En nu snappen ze ook beter wat ik heb meegemaakt en in de kliniek gedaan heb. Het lesuur erna hadden ze allemaal vragen en waren ze er helemaal in geïnteresseerd. Nu is de band in de klas ook beter. Dus de voorlichting heeft nog beter uitgepakt dan ik verwachtte.

Reactie Melvin – terug na opname:

Hallo, ik ben Melvin, 17 jaar en verslaafde in herstel.
Voor de behandeling van mijn drugsverslaving ben ik tien weken in Yes We Can Clinics behandeld.

In de kliniek al had ik afgesproken dat voorlichters van Be Aware met mij mee zouden gaan op mijn eerste schooldag. Kelly en Jolanda gingen mee, wat ik echt super fijn vond want ik was best wel zenuwachtig om weer naar school te gaan. Eerst een gesprekje over hoe het zou gaan lopen als ik in de klas zou komen. Nou, toen was het moment aangebroken en moest ik weer de klas in, na een behoorlijk lange tijd wat ik best wel raar vond. Het viel eigenlijk mee. Jolanda liet een introductiefilmpje zien van YWCC en daarna mocht de klas vragen aan mij stellen. Met sommige vragen had ik best moeite, maar dan ondersteunden Kelly of Jolanda mij. Kelly stelde zelf ook nog een vraag: wat ik nou nog buiten school doe met mijn verslaving. Daar hebben we ook nog een tijdje over gesproken. Dat was een beetje hoe ik weer op school kwam. Door Kelly en Jolanda durfde ik gewoon alle vragen te beantwoorden en kwam ik ook gerustgesteld de dag door.

Reactie van een ouder:

Ik ben Marina en ik ben de moeder van Melvin.
Melvin moest, na zijn verblijf in de kliniek uiteraard weer terug naar school, wat spannend is als je net 17 bent en zoiets hebt meegemaakt. Ook voor ons als ouders was dat spannend, terug de klas in na al die tijd. Van tevoren hebben we goed doorgesproken wat de rol van Be Aware zou zijn en dat stelde ons heel erg gerust. Melvin voelde zich door de aanwezigheid van de Be Aware voorlichters een stuk prettiger, het hielp hem enorm om samen met hen de vragen van de kinderen en de mentor op school te beantwoorden. Hij was er daardoor in één keer doorheen en kon zijn normale schooltijd weer oppakken.

Voor ons als ouders gaf het ook een veilig gevoel te weten dat hij er niet alleen voor stond.