Corona met 150 jongeren onder één dak...

20 nov 2020 - blog

Hoe is Yes We Can Clinics omgegaan met positief geteste fellows en medewerkers? We hebben meerdere locaties in Nederland, met als grootste locatie onze kliniek met 150 jongeren en ruim 200 medewerkers die hier 24/7 aanwezig zijn. Het was een uitdaging, maar we zijn geen dag dicht geweest en we hebben niet hoeven afschalen.

Enkele maanden geleden werden in Amerika en Duitsland de eerste sneltesten goedgekeurd en toegestaan. Hierop hebben wij meteen diezelfde leverancier gebeld en direct duizenden sneltesten aangeschaft. Met ons eigen medische team konden wij direct onze eigen teststraat openen en zeven dagen per week, continu onze jongeren en medewerkers testen. Een ontwikkeling waar we stiekem best wel trots op zijn en die de continuïteit van onze organisatie én de gezondheid van iedereen waarborgt.

Hiermee hadden wij de mogelijkheid om collega’s en jongeren direct te testen op ons eigen terrein, in plaats van dat wij ze een week kwijt waren vanwege de lange doorlooptijd bij de reguliere teststraten. Dit was voor ons als organisatie direct een groot gewin. Als zorginstelling moeten wij immers ook in deze bijzondere tijden de noodzakelijke hulp blijven bieden aan al die jongeren en hun families die dit nodig hebben.

Eén jongere in onze kliniek had corona gerelateerde gezondheidsklachten. Deze konden wij toen razendsnel testen in onze eigen teststraat. Deze jongere testte positief. Hierop hebben wij direct actie ondernomen en álle 150 jongeren in de kliniek getest. Hieruit bleek dat meerdere jongeren positief waren. Als team hadden wij toen nog maar even één missie: zorgen dat iedereen bij Yes We Can Clinics gezond is, wordt en blijft en de kleine coronahaard te stoppen.

De positief geteste jongeren zijn, waar dit mogelijk was, in hun eigen omgeving in quarantaine gegaan en een aantal bleven op ons terrein in quarantaine. In overleg met de Coördinator Infectie Preventie hebben wij deze koers ingezet waarbij we ook continu de GDD hebben geïnformeerd, zodat we alle gezonde jongeren én collega’s in de kliniek konden beschermen. De fellows die in quarantaine zaten thuis en in de kliniek hebben tijdens hun quarantaine tijd iedere dag deelgenomen aan digitale groepssessies, één-op-één sessies, activiteiten en lezingen. Op deze manier konden wij de verbinding met hen behouden, de Yes We Can sfeer waarborgen en ze de maximale behandeling geven die mogelijk was. Na tien dagen in quarantaine te hebben gezeten mochten zij, indien zij klachtenvrij waren, weer terugkeren naar de kliniek en hun behandeling voortzetten. Inmiddels zijn alle jongeren terug in de kliniek.

Om ervoor te zorgen dat de kliniek coronavrij werd en blijft, hebben wij een vast testprotocol in werking gesteld. Iedere dinsdag en vrijdag worden álle fellows in de kliniek getest en alle nieuwe jongeren die in behandeling gaan worden ook vooraf getest. De afgelopen weken hebben we geen enkele positieve testuitslag meer gehad. Binnen twee weken hebben wij op deze manier corona binnen onze kliniek onder controle gekregen. Het testprotocol blijft de komende periode in werking. 

Daarnaast mogen onze collega’s zich op ons terrein al weken lang, zeven dagen in de week, laten testen in onze eigen teststraat. Dit werkt fantastisch. Het creëert veiligheid, onzekerheid verdwijnt en men weet binnen een halfuur waar men aan toe is. Waar we voorheen collega's een week kwijt waren om te testen in een reguliere teststraat, is dit nu nog maar een halfuur.

Wij zijn ontzettend trots op alle Yes We Can collega’s die als een écht team keihard hebben samengewerkt om ons door deze tijd heen te slepen. Wij zijn trots op het feit dat we het zo snel onder controle hebben gekregen. Dat we op deze mooie manier alsnog verbinding hebben kunnen houden met alle fellows. En dat we alle jongeren en hun families kunnen blijven helpen in Nederland en ver daarbuiten.


Jan Willem Poot - Oprichter en CEO van Yes We Can Clinics
Marcel Pierre - CFO
Hedzer Schotsman - COO