GHB verslaving

GHB (Gamma-Hydroxy-Butyraat) staat bij het grote publiek vooral bekend als een daterape-drug. Het middel wordt wel gebruikt door mannen om een vrouw te verkrachten. Het wordt bij het uitgaan onopvallend toegediend in een drankje waardoor het slachtoffer na inname snel slaperig en suf wordt en zich na het ontwaken ook vaak niet goed kan herinneren wat er is gebeurd. Veel mensen krijgen van GHB een rustig, warm gevoel: verdoofd en aangeschoten bij normale doseringen, en dronken bij hoge doseringen. Voor andere mensen zorgt het voor een opgewekte stemming, zij worden praterig. In de meeste gevallen vermindert het angsten en remmingen. De seksuele lust wordt vergroot en men krijgt zin om te vrijen. Aanrakingen worden sterker gevoeld en het vermindert het katerige gevoel na speed en XTC.

GHB-verslaving werkt zowel lichamelijk als psychisch. Afhankelijkheid ontstaat wanneer GHB regelmatig wordt gebruikt. Onthoudingssymptomen zijn met name slaapstoornissen, gespannenheid, angstklachten, zweten, trillen, spierpijn en depressieve gevoelens. Acute onthouding kan aanleiding geven tot het ontstaan van ernstige symptomen zoals een epileptisch insult en/of hallucinaties/psychose.

Een GHB-verslaving kan onder omstandigheden een dodelijke afloop hebben. Door een overdosis van GHB (vooral in combinatie met andere drugs zoals alcohol) kan het centrale zenuwstelsel zo verdoofd raken dat ook het ademen stopt. Ziekenhuizen krijgen steeds vaker te maken met opnames vanwege een GHB-overdosis. De behandeling bestaat uit het bewaken van ademhaling en hartslag van de patiënt, die vaak na ongeveer een uur weer wakker en helder is en zich absoluut niet kan herinneren wat er is gebeurd. Soms is opname op een Intensive Care nodig om de ademhaling te ondersteunen of tijdelijk over te nemen. Er is een aantal gevallen met een fatale afloop bekend, dat veroorzaakt werd door het uitvallen van de ademhaling en/of doordat een bewusteloos persoon vaak gaat braken, waarbij het braaksel in de longen loopt en de patiënt stikt.

Hulp nodig bij jongeren met drugsverslaving?

Wil je meer weten over Yes We Can Clinics en de aanmeldprocedure?
Neem dan contact met ons op via tel. 040 211 0311 of stuur een e-mail via ons contactformulier.

Vraag een intakegesprek aan