Congres: Jongeren úit de specialistische zorg

Op eigen kracht vooruit met de juiste hulp

Yes We Can Clinics is de grootste jeugdkliniek van Nederland en behandelt jaarlijks 800 jongeren van 13 tot en met 23 jaar met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Deze 800 jongeren staan vaak al meerderen jaren buiten de maatschappij en zijn compleet vastgelopen in hun leven. Om de kennis en ervaring die wij hebben opgedaan te delen organiseert Yes We Can Clinics op vrijdag 31 januari het congres “Jongeren úit de zorg: op eigen kracht vooruit met de juiste hulp”.

Tijdens dit congres delen verschillende zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en voormalige zorgcliënten hun praktijkervaringen. Daarnaast worden deze dag uiteenlopende onderwerpen besproken die uitermate interessant zijn voor zorgprofessionals, doorverwijzers en gemeente- en overheidsmedewerkers.

Het congres vindt plaats op vrijdag 31 januari, van 09.30 uur tot 17.00 uur in hotel Westcord WTC Leeuwarden aan de Heliconweg 52, 8914 AT in Leeuwarden.

Door het bijwonen van dit congres kunt u studiepunten verdienen voor SKJ, LV POH-GGZ en/ of Registerplein.

Deze dag wordt u kosteloos aangeboden door Yes We Can Clinics. Helaas zijn er geen toegangskaarten meer beschikbaar. Kijk onderaan deze pagina hoe u op onze reservelijst kunt worden geplaatst.

Ochtendprogramma 

Het programma is, onder voorbehoud van wijzigingen, als volgt:

09:30 uur - 10:00 uur: Inloop

10:00 uur: Welkom door gastheren

10:00 uur - 10:10 uur: Derek van Enk en Jean-Pierre Damme - 'De huidige jeugdzorgproblematiek in kaart'.
Tijdens deze presentatie lichten Jean-Pierre Damme, Directeur Relatiebeheer en Contractmanagement bij Yes We Can Clinics, en collega Derek van Enk verschillende aspecten van de jeugdzorg in Nederland uit.

10:10 uur - 10:40 uur: Oprichter Jan Willem Poot - 'Verhaal achter Yes We Can Clinics'
Jan Willem deelt zijn eigen levensverhaal als jongere in en úit de zorg en de rol die zijn ervaringen hebben gespeeld bij de totstandkoming van Yes We Can Clinics.

10:40 uur - 11:15 uur: Oud-fellow Noa – ‘Een jongere úit de zorg’
Oud-fellow Noa vertelt over haar ervaringen in de zorg en hoe ze daar uiteindelijk uit is gekomen.

11:15 uur - 11:30 uur: Koffiepauze

11.30 uur – 12.15 uur: Familiecounselor Rudi Voet en oud-fellow Victor - ‘Als familie úit de zorg’
Familiecounselor Rudi Voet vertelt aan de hand van zijn ervaringen als Familiecounselor, hoe belangrijk de rol van ouders is tijdens een behandeling voor jongeren. Daarbij sluit oud-fellow Victor aan. Hij deelt zijn levensverhaal en vertelt welke rol zijn ouders hebben gespeeld op de weg naar zijn herstel.

12.15 uur – 13.00 uur: Lunch

Middagprogramma

13:00 uur - 16:00 uur: inspiratiesessies & gesprekken met oud-fellows

Inspiratiesessie 1
"
Hoe ervaringsdeskundige zorgprofessionals passende zorg bieden"
Rob Reijnen, Casemanager bij Yes We Can Clinics, legt uit dat "ervaringsdeskundige" geen functietitel is op zich, maar een kwaliteit die professionals inzetten en daarmee een enorm waardevolle toevoeging zijn op een behandeling. 

Inspiratiesessie 2
"De jongere wil geen hulp, wat nu?"
Tijdens een interactieve sessie bespreekt Familiecounselor Rudi Voet hoe om te gaan met jongeren die nog niet openstaan voor hulp bij hun psychische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen.

Inspiratiesessie 3
"De beste zorg krijg je soms buiten je regio"
Oud-fellow Gijs vertelt over zijn ervaringen met betrekking tot zijn behandeling in de kliniek. Hoe was het voor hem om buiten zijn eigen regio hulp te krijgen?

Inspiratiesessie 4
"
Hoe kan de zorg beter volgens jongeren"
Een panel van oud-fellows van Yes We Can Clinics deelt zijn meningen over ervaringen met de zorg voor jongeren in Nederland.

Parallel aan de inspiratiesessies: Gesprekken met oud-fellows
Ga met oud-fellows van Yes We Can Clinics in gesprek om te zien waar ze tegenaan liepen voordat ze in behandeling gingen, hoe ze hun behandeling hebben ervaren en hoe ze er voor zorgen dat ze in herstel blijven.

In het aanmeldingsformulier kunt u aangeven welke 2 sessies uw voorkeur hebben. Wij proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Elke congresbezoeker krijgt sowieso de gelegenheid om met oud-fellows in gesprek te gaan.


16:15 - 16:45 afsluitende toespraak "Uít de zorg: en dan?"

Als jongeren na hun behandeling weer thuiskomen, worstelt de omgeving vaak met de vraag hoe ze met deze jongeren om moeten gaan. Wat kunnen ze wel doen, wat kun je beter laten? Hoe kom je met ze in gesprek? Tijdens de laatste bijeenkomst van de dag willen we graag onze visie hierop met u delen.

Aanmelden

Helaas is het congres vol. We hebben nog wel een reservelijst. Wilt u hierin worden opgenomen, neem dan contact op met de afdeling relatiebeheer via [email protected]

 
31 jan
Vrijdag 31 januari 2020
9:30
Yes We Can Clinics Congres
150 plaatsen
Hotel Westcord WTC Leeuwarden, Heliconweg 52, 8914 AT in Leeuwarden.
vol