Liegen en manipuleren

Een leugentje om eigen bestwil, maar is dat wel zo? Jongeren met een verslaving of een psychisch probleem zien vaak geen uitweg meer. De behoefte naar hun middel of gedrag of naar het ophouden van de schone schijn wint het van het verlangen om open en eerlijk te zijn. Als jongeren eenmaal behoefte hebben aan hun middel dan beheerst dit hen op zo'n manier dat alle andere gevoelens zoals liefde, waarheid en eergevoel op de achtergrond raken. De behoefte aan drugs, gamen of het (niet) eten in een eetstoornis is voor hun net zo belangrijk als ademen. De ziekte heeft ze in zijn greep. Niets anders is meer belangrijk. Daarnaast kan het liegen en manipuleren ook grensoverschrijdend zijn als de jongeren kampen met een trauma of een ander psychisch probleem. Ze zitten in een neerwaartse spiraal, waar ze zelf niet meer uitkomen.

Behandeling van liegen en manipulatief gedrag

Als de jongere structurele vormen van gedragsproblemen gaat vertonen en dit dus destructieve vormen aan gaat nemen is er meer aan de hand. Dat behoeft dus adequate en gerichte duiding, coaching en sturing. Het team van Yes We Can Clinics kan deze gedragsproblemen voor en met de jongere zelf in kaart brengen, om vervolgens samen te zoeken naar manieren en mogelijkheden waarmee de jongere zijn of haar destructieve leven voorgoed achter zich kan laten en een prachtige toekomst tegemoet kan gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.

Fellow Chelsea over gedragsproblemen