Hoe wij behandelen bij jongeren

Psychische problemen

Jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen lopen vaak vast op school, werk, bij sociale contacten en bij communiceren binnen het gezin. Een deel van deze jongeren loopt het risico om geïsoleerd te raken en in een negatieve spiraal terecht te komen. Psychische problemen kunnen zich uiten in stemmingswisselingen, extreem sombere gevoelens, een negatief zelfbeeld, weinig energie, angsten, wanhoop, geen of weinig zelfvertrouwen, faalangst en een gevoel van leegte. Als ouders heeft u steeds minder het gevoel écht contact te kunnen maken met uw kind. Goedbedoelde adviezen of pogingen uw kind te helpen stuiten op weerstand of zorgen ervoor dat uw kind zich nog meer terugtrekt, isoleert en het contact vermijdt.

Een jongere met psychische problemen weet niet meer hoe hij of zij uit die negatieve spiraal moet komen. Er is voor hun gevoel geen uitweg meer en ze voelen zich daardoor lusteloos, volledig alleen en machteloos. Als dit het geval is, dan is vluchten en isoleren niet de juiste oplossing.

Veelvoorkomende psychische problemen

Er worden bij ons verschillende psychische problemen behandeld. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en hebben vroeger zelf soortgelijke problemen gehad. Dat zorgt voor herkenning. Veelvoorkomende psychische problemen die bij ons worden behandeld zijn:

De effecten van psychische problemen

Alle jongeren en jongvolwassen vertonen weleens negatief gedrag. Bij psychische problemen is er vaak sprake van bijvoorbeeld langdurig opstandig gedrag, asociaal gedrag en agressief gedrag en het niet kunnen reguleren van emoties en gevoelens. Dat zorgt voor driftbuien, prikkelbaarheid, liegen, ongehoorzaamheid en tegendraads gedrag. Hierdoor komen kinderen en jongeren in problemen op school, thuis, werk of in contact met leeftijdsgenoten.

Leren omgaan met psychische problemen

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics kan, samen met de jongere, in kaart brengen waar de psychische problemen vandaan komen en wat de onderliggende problematiek is. Vervolgens gaan ze samen op zoek naar manieren en mogelijkheden om dit te verwerken, uit te spreken en ermee om te leren gaan.

Behandeling voor psychische problemen

Wij proberen ieder soort probleem en elke jongeren te helpen door samen te werken aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren behandelen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, om vervolgens te herstellen in een mooi leven dat de jongere verdient. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Het behandeltraject van psychische problemen bij Yes We Can Clinics

  • Aanmelden
  • Intakegesprek
  • Interne opname
  • Na de opname
  •  
  • Lees het verhaal van Carola, moeder van Romy

"We accepteren nu wat we niet kunnen veranderen"

Mijn dochter Romy was depressief en dagelijks in paniek en in tranen. Ze zag het leven niet meer zitten. Elke dag was ze moe en verdrietig. Ze vroeg zich af waarom ze was geboren, haar leven was uitzichtloos en ze haatte zichzelf. Toch probeerde ze af en toe nog naar school of hockey te gaan en er met frisse moed weer tegenaan te gaan. Vaak kwam ze leeg en opgebrand thuis. Ze werd van alles wat ze deed moe, kreeg nergens meer energie van en vond zichzelf niet meer de moeite waard. Alleen op dagen waarop ze weinig at kreeg ze nog een beetje zelfvertrouwen. Haar eetpatroon was het enige in haar leven waar ze nog grip op had. 

Door weinig te eten kreeg ze een heel goed gevoel en een platte buik. Misschien kon ze dan wel model worden, was haar gedachte. Doordat ze weinig at werd ze nog slapper en futlozer. Ik probeerde alles voor haar te doen: haar zoveel mogelijk te ontlasten en haar alleen maar dingen te laten doen die ze nog enigszins leuk vond, om het leven voor haar zo aangenaam mogelijk te maken. 

We hebben jarenlang heel veel met haar geprobeerd te praten. Haar leven had soms ups, maar vooral downs. Ze kwam in contact met een psychiater die haar wist te raken en ze leek vorderingen te maken. Maar de psychiater werd langdurig ziek en Romy viel terug. Na een half jaar heel weinig te hebben gegeten, gingen ineens alle remmen los en at ze alles wat los en vast zat, waarna ze alles weer uitspuugde. 

Toen kwam ze in gesprek met een psycholoog. Eén keer per week had ze een gesprek van een uur. Er was geen vooruitgang en de situatie begon mij op te breken. Regelmatig belde ze naar mijn werk om te vragen of ik naar huis kon komen, omdat ze het alleen niet aan kon. Inmiddels waren we twee jaar onderweg en ik was ten einde raad. Tot ik over Yes We Can Clinics hoorde. Op de site zag ik de woorden 'stemmingswisselingen, eetprobleem, depressie'. Ik dacht: "dit is het". 

Op de dag van de intake was Romy om. Dit was wat ze ging doen. Ze kreeg het gevoel in deze kliniek geholpen te kunnen worden. Waarschijnlijk was dit een plek waar mensen haar wel zouden begrijpen. Zes dagen later zat Romy in de kliniek. De laatste zes dagen was ze vrolijk en stond te zingen onder de douche. Haar probleem was eindelijk erkend. 

Elke dag schreef ik in een dagboek aan Romy om al mijn vragen van mij af te schrijven. Vier keer hebben we een bijeenkomst gehad met andere ouders in Heeze. Dat is heel speciaal. Je ziet dat alle ouders het moeilijk hebben met de problemen van hun kind en het gemis in deze weken. Na vijf weken is er een verbindingsdag in de kliniek, waar iedereen naar uitkijkt. 

Lees het hele verhaal van Carola, moeder van Romy en dat van anderen in ons e-book.

Carola, moeder van Romy (1998)

Stemmingsstoornis en depressie