Agressiviteit

Jongeren die kampen met agressiviteit, gebruiken hun agressie vaak als middel om een bepaald doel te bereiken. Om hun eigen onzekerheid te verhullen bijvoorbeeld. Of om macht uit te stralen. Ze hebben gemerkt dat ze met behulp van hun agressiviteit dingen gedaan kunnen krijgen. Of dat situaties een wending nemen die voordelig voor ze is. Als de jongere zich niet kan beheersen let hij of zij alleen op zichzelf en houdt geen rekening meer met anderen. 

Kenmerken van agressiviteit

De agressiviteit kan extern gericht zijn (geëxternaliseerde agressie, gericht op de omgeving van de jongere) of juist intern gericht (geïnternaliseerde agressie, gericht op de jongere zelf). Voorbeelden van geëxternaliseerde agressie zijn vandalisme, schelden, vernederen, brandstichten, woede uitbarstingen en/of pesten. Geïnternaliseerde agressie kenmerkt zich door verschillende vormen van automutilatie (het zichzelf verwonden), zoals krassen en snijden, tegen muren slaan of met het hoofd tegen muren en deuren aan bonken. Beide vormen kunnen ontstaan door nare ervaringen uit het verleden, een trauma bijvoorbeeld.

Behandeling van agressiviteit

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om de agressiviteit de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.