Hoe wij behandelen bij jongeren

Tien procent van de jongeren en jongvolwassenen gebruiken bepaalde middelen (bijvoorbeeld alcohol of drugs) en bepaald gedrag (gamen, gokken) om zichzelf te verdoven en zich anders te voeleen. Voor hun zijn deze middelen en dit gedrag de oplossing voor onderliggende problemen waar ze niet mee om kunnen gaan. Als jongeren en jongvolwassenen afhankelijk worden van bepaalde middelen of gedrag, kan er sprake zijn van een verslaving of problematisch middelengebruik. Op dat moment kan de jongere niet meer stoppen met de gedrag of het middel, treedt dit gedrag of het gebruik vaker op dan hij of zij zich heeft voorgenomen en is de jongere constant bezig met zijn verslaving. De afhankelijkheid van een gewoonte of middel kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. De jongere voelt zich dan zonder ‘gebruik’ niet op zijn of haar gemak en/of er is sprake van ontwenningsverschijnselen (nachtmerries, slapeloosheid, trillen en zweten).

Veelvoorkomende verslavingen

Er worden bij ons veel verschillende verslavingen behandeld. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en zijn zelf actief verslaafd geweest. Dat zorgt voor herkenning. Veelvoorkomende verslavingen die bij ons behandeld worden zijn: 

De effecten van verslaving en problematisch middelengebruik

De mate van de afhankelijkheid of verslaving is bij iedere verslaafde verschillend. Iedereen is anders en dat geldt ook voor alle verslavingen. Naar mate de verslaving langer duurt, worden vaak ook de problemen groter. Er zijn vaak problemen zoals gezondheidsschade en eigen verwaarlozing of problemen op het werk, op school, bij sociale contacten of binnen de familie. De verslaafde ziet nog meer gebruiken als enige oplossing voor zijn/haar problemen. Hij/zij zit volledig vast in een vicieuze cirkel.

Stoppen van een verslaving of problematisch middelengebruik

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics kan de verslaving niet alleen vóór, maar ook juist mét de jongeren in kaart brengen, om vervolgens samen te zoeken naar manieren en mogelijkheden om hiermee om te leren gaan zodat de jongeren hun destructieve leven voorgoed achter zich laten en een prachtige toekomst tegemoet gaan.

Behandeling van verslaving of problematisch middelengebruik

Wij proberen ieder soort probleem en elke jongere te helpen door samen te werken aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren helpen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, om vervolgens te herstellen naar een mooi leven dat iedere jongere verdient.

Het behandeltraject van verslaving bij Yes We Can Clinics

  • Aanmelden
  • Intakegesprek
  • Interne opname
  • Na de opname
  •  
  • Lees het verhaal van Wouter

“Je leven kan er heel anders uitzien na tien weken”

Ik kom uit een warm gezin met een oudere en een jongere zus, een hardwerkende vader en een zorgzame moeder. Een warm gezin waar we veel samen deden. M’n moeder nam de zorg op zich en dat was niet makkelijk met drie kinderen, waarbij ik onwijs druk was. In mijn jeugd zijn we vaak verhuisd en ik heb op verschillende basisscholen gezeten waar ik steeds weer een plekje moest vinden. Op school en op voetbal werd ik gepest en dit heeft m’n zelfbeeld een aardige tik gegeven. Ik voelde me vaak anders of niet begrepen.

Rond mijn veertiende zijn m’n ouders gescheiden. Dit had veel effect op de sfeer in huis en op mijzelf. Ik werd opstandiger en het boeide me allemaal niet zoveel meer. Ik blowde vanaf m’n dertiende met vrienden. Dat leek toen nog onschuldig. Bij m’n pa mochten we zo nu en dan thuis blowen omdat hij dat liever had dan dat wij ergens verderop op een bankje zaten. Er kwamen vaak vrienden over de vloer en het was altijd feest. Bij m’n moeder waren er regels en bij m’n pa was alles best. Dit zorgde voor veel ruzies en ik hield me niet meer aan de regels thuis.

Ik zat op de havo en ik voelde de druk van thuis om het ook te halen. Toen ik na een gesprek met m’n moeder - waarin ik aangaf ongelukkig te zijn - heb besloten om te stoppen met de havo voelde dit als falen.

Ik besloot een sportopleiding te gaan doen. Ik was inmiddels achttien en blowde dagelijks. Het was altijd druk in mijn hoofd. Blowen gaf mij rust. Ik hoefde even niet na te denken over hoe ongelukkig en depressief ik was. Toen ik voor het tweede achtereenvolgende jaar was gedoubleerd ben ik van school gestuurd. Weer walste er een gevoel van falen over mij heen.

Lees het hele verhaal van Wouter en dat van anderen in ons e-book.

 

Wouter (1994)

Depressie en drugsverslaving