Verslavingen en problematisch middelengebruik

Wanneer is iemand verslaafd?

Tien procent van de jongeren en jongvolwassenen gebruikt bepaalde middelen (bijvoorbeeld alcohol of drugs) en vertoont bepaald gedrag (gamen, gokken) om zichzelf te verdoven en zich anders te voelen. Voor hun zijn deze middelen en dit gedrag de oplossing voor onderliggende problemen waar ze niet mee om kunnen gaan. Als jongeren en jongvolwassenen afhankelijk worden van bepaalde middelen of gedrag, kan er sprake zijn van een verslaving of problematisch middelengebruik. Op dat moment kan de jongere niet meer stoppen met het gedrag of het middel, treedt dit gedrag of het gebruik vaker op dan hij of zij zich heeft voorgenomen en is de jongere constant bezig met zijn verslaving. De afhankelijkheid van een gewoonte of middel kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. De jongere voelt zich dan zonder ‘gebruik’ niet op zijn of haar gemak en/of er is sprake van ontwenningsverschijnselen (nachtmerries, slapeloosheid, trillen en zweten).

Veelvoorkomende verslavingen

Yes We Can Cincis behandelt voornamelijk jongeren die kampen met een meervoudige problematiek, omdat onze intensieve behandeling juist voor deze doelgroep bedoeld is. Er worden bij ons veel verschillende verslavingen behandeld. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en zijn zelf actief verslaafd geweest. Dat zorgt voor herkenning. De jongeren die door Yes We Can Clinics behandeld worden, hebben vaak te maken met een combinatie van de volgende verslavingen:

Deze verslavingen komen vaak voor in combinatie met psychische problemen en gedragsproblemen.

De effecten van verslaving en problematisch middelengebruik

De mate van de afhankelijkheid of verslaving is bij iedere verslaafde verschillend. Iedereen is anders en dat geldt ook voor alle verslavingen. Naarmate de verslaving langer duurt, worden ook de problemen groter. Er zijn vaak problemen zoals gezondheidsschade en eigen verwaarlozing of problemen op het werk, op school, bij sociale contacten of binnen de familie. De verslaafde ziet nog meer gebruiken als enige oplossing voor zijn/haar problemen. Hij/zij zit volledig vast in een vicieuze cirkel.

Stoppen van een verslaving of problematisch middelengebruik

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics kan de verslaving niet alleen vóór, maar ook juist mét de jongeren in kaart brengen, om vervolgens samen te zoeken naar manieren en mogelijkheden om hiermee om te leren gaan zodat de jongeren hun destructieve leven voorgoed achter zich laten en een prachtige toekomst tegemoet gaan.

Patrick

Patrick werd behandeld voor zijn gameverslaving, ADD en angststoornis.

Behandeling van verslaving of problematisch middelengebruik

Wij proberen ieder soort probleem en elke jongere te helpen door samen te werken aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren helpen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, om vervolgens te herstellen naar een mooi leven dat iedere jongere verdient.

Het behandeltraject van verslaving bij Yes We Can Clinics

1.
Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor een intake door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen. Zodra het formulier binnen is, zal Yes We Can Clinics contact met u opnemen om de persoonlijke intake in te plannen. Via deze link kunt u de actuele wachttijden inzien.

2.
Intakegesprek

Na aanmelding via het aanmeldformulier wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek samen met de ouders en/of verzorgers. 

Het behandeltraject binnen Yes We Can Clinics begint met een uitgebreide intakefase waarin de problematiek en hulpvraag in kaart gebracht worden. Tijdens het intakegesprek worden jullie in eerste instantie ontvangen door een ervaringsdeskundige casemanager. De casemanager weet precies wat een jongere doormaakt en hoe hij of zij zich voelt. Hij of zij heeft vroeger zelf namelijk ook in een vergelijkbare situatie gezeten. De casemanager is de contactpersoon voor de ouders van de jongere. Daarnaast richten behandelaar en psychiater zich op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond en de huidige situatie van de jongere en zijn directe omgeving. 

Op deze pagina leest u meer over het intakegesprek.

3.
De behandeling

Het leven van de jongere kan enorm gaan veranderen. Om dit te kunnen bereiken doorloopt de jongere een intensief programma, gericht op zijn of haar problematiek. Het behandelend team doet er alles aan om de jongere te helpen een levenslange verandering te verwezenlijken. De jongeren leren alles over hoe hun gedrag werkt en wat de effecten zijn op korte termijn en in de toekomst. Tijdens de behandeling wordt uitvoerig over de toekomst gesproken. Hoe ga je in de toekomst je tijd indelen? Waarvoor ga je jezelf inzetten? Wat kun je doen als je het toch moeilijk krijgt? Samen met de jongere zoekt Yes We Can Clinics naar antwoorden op al deze vragen.

Klik hier om meer te lezen over de interne opname bij Yes We Can Clinics.

4.
Na de behandeling

Na de behandeling volgt voor de jongeren (fellows) de meest kritieke fase van het behandelproces. De meeste fellows hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen voor de toekomst te maken. Tegelijkertijd zijn ze onzeker want zij zijn wel veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase ontzettend belangrijk.

Lees meer over ons nazorgprogramma Yes We Do op deze pagina.

Meer informatie over nazorg voor ouders/verzorgers vindt u hier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Vul dan ons aanmeldformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden