Alcoholverslaving

Het drinken van alcohol gebeurt vaak al op jonge leeftijd en is enigszins sociaal geaccepteerd. Daarom wordt de kans op alcoholverslaving ernstig onderschat door niet alleen ouders en/of verzorgers, maar door de gehele samenleving. En dat terwijl alcoholverslaving één van de meest voorkomende vormen van verslaving onder jongeren is. Wat ooit onschuldig begon met een biertje of een wijntje, kan uiteindelijk ontaarden in een (zware) alcohol- en drugsverslaving. Een jongere is verslaafd aan alcohol als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, als zijn of haar leven draait om het krijgen en drinken van alcohol en als hij of zij er niet meer vanaf kan blijven, stoppen of minderen.

Effecten van een alcoholverslaving

Vaak maakt de jongere beloftes met zijn of haar omgeving én met zichzelf; 'ik drink nooit meer'. Uiteindelijk geeft hij of zij toch weer toe en grijpt naar 'de fles'. Dit heeft niets met zwakte te maken: de jongere is verslaafd en verslaving is een ziekte. De jongere ziet de buitenwereld als één grote boze wereld. Hij of zij laat amper emoties zien en contact maken is al lang niet meer aan de orde. De jongere zit in een neerwaartse spiraal. Hij of zij ervaart zelf problemen, zoals bijvoorbeeld verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst, negatief zelfbeeld. De resultaten op school gaan achteruit of vermoeidheid slaat toe. De jongere wil wel minderen, maar dat lukt niet. Beetje bij beetje raakt hij of zij steeds meer in zijn leven kwijt. 

Oorzaken van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig alcoholgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms kan het echter ook zo zijn dat een jongere "gewoon verslaafd" is, zonder aanwijsbare oorzaak.

Behandeling van een alcoholverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun alcoholverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen. Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.

Fellow Lianne over haar behandeling bij Yes We Can Clinics