Blowverslaving

Cannabis is de verzamelnaam voor marihuana (wiet) en hasj. Dit zijn middelen die het bewustzijn beïnvloeden en een verdovende werking hebben. Een cannabisverslaving (of blowverslaving) werkt verdovend. Vooral wiet is een onderschatte drug. Een jongere is verslaafd aan blowen als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, zijn of haar leven draait om blowen en hij of zij niet kan stoppen met blowen of kan minderen met het gebruik van cannabis.

Effecten van overmatig blowen

Bijwerkingen die op kunnen treden bij blowen zijn onder andere angstgevoelens, duizeligheid, onrust, geheugenproblemen, hartkloppingen en na langdurig gebruik, depressie. Jongeren die langere tijd overmatig blowen, merken na verloop van tijd dat cannabisgebruik niet samengaat met studie of werk. Omdat de wietverslaving zich progressief heeft ontwikkeld blijven ze echter vaak toch hangen in het dagelijks gebruik van wiet of hasj.

Oorzaken van een blowverslaving

Een blowverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (zoals seksueel misbruik of mishandeling) of er hebben negatieve sociale gebeurtenissen plaatsgevonden (zoals pesten). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Vaak vormt zo’n oorzaak de onderliggende problematiek en is het gebruik van middelen zoals cannabis in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Daarnaast komt het ook vaak voor dat jongeren aan 'zelfmedicatie' doen door middel van het blowen. Dit komt vaak voor waneer er sprake is van ADHD. Blowen geeft veel rust in het hoofd waar de jongeren met ADHD op andere wijze niet toe komen. Soms kan het echter ook zo zijn dat een jongere "gewoon verslaafd" is, zonder aanwijsbare oorzaak.

Behandeling van een cannabisverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun cannabisverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.