Drugsverslaving

Wat ooit onschuldig begon met een jointje, kan uiteindelijk ontaarden in een (zware) drugsverslaving. Verslaving is een ziekte. Een jongere is verslaafd aan drugs als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, als zijn of haar leven draait om het krijgen en gebruiken van drugs en als hij of zij er niet meer vanaf kan blijven, stoppen of minderen. Dit geldt voor ieder middel. Of het nu gaat om Cocaïne, Speed, XTC, Wiet, Paddo's, LSD, GHB of Heroïne. 

Effecten van overmatig drugsgebruik

Vaak maakt een verslaafde jongere beloftes met zijn of haar omgeving én met zichzelf; ik gebruik nooit meer. Uiteindelijk geeft hij of zij toch weer toe en grijpt naar een middel. Dit heeft niets met zwakte te maken: de jongere is verslaafd. De jongere ziet de buitenwereld als één grote boze wereld. Hij of zij laat amper emoties zien en contact maken is al lang niet meer aan de orde. De jongere zit in een neerwaartse spiraal. Hij of zij ervaart zelf problemen, zoals verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst of een negatief zelfbeeld. De resultaten op school gaan achteruit en vermoeidheid kan toeslaan. De jongere wil wel minderen, maar zonder resultaat. Zijn of haar problemen worden hierdoor alleen maar groter. Daarnaast zijn er tal van lichamelijke klachten. Zo kan het snuiven van cocaïne op den duur het neusslijmvlies beschadigen, kan het gebruik van XTC voor oververhitting van het lichaam zorgen en het vergroot injecteren van drugs het risico op infectieziekten.

Oorzaken van een drugsverslaving

Een drugsverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten) beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig drugsgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms kan het echter ook zo zijn dat een jongere "gewoon verslaafd" is, zonder aanwijsbare oorzaak.

Behandeling van een drugsverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun drugsverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of hebt u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.

Fellow Wouter over zijn drugsverslaving