Medicijnverslaving

Als een jongere verslaafd is aan medicijnen komt hij of zij zonder deze medicatie de dag niet meer door, ook al is er geen medische noodzaak voor het gebruik ervan.  Medicijnen kunnen zowel psychisch als lichamelijk verslavend zijn.

Effecten van een medicijnverslaving

Vaak maakt de jongere beloftes met zijn of haar omgeving én met zichzelf; ik doe het nooit meer. Uiteindelijk geeft hij of zij toch weer toe en grijpt naar een middel. Dit heeft niets met zwakte te maken: de jongere is verslaafd. De jongere ziet de buitenwereld vaak als een grote boze wereld. Hij of zij laat amper emoties zien en contact maken is al lang niet meer aan de orde. De jongere zit in een neerwaartse spiraal. Hij of zij ervaart zelf problemen, zoals verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst, negatief zelfbeeld. De resultaten op school gaan achteruit of vermoeidheid slaat toe. De jongere wil wel minderen, maar dat lukt niet en beetje bij beetje raakt hij of zij de weg steeds meer kwijt.

Oorzaken van een medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Soms is een jongere "gewoon verslaafd", zonder aanwijsbare oorzaak. Het kan echter ook zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten) beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig medicijngebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Door de medicijnen lijkt de jongere minder te voelen. Hij of zij is ook minder gevoelig voor prikkels van buitenaf. Daardoor lijkt de omgeving rustiger te worden, maar is dit in werkelijkheid niet het geval. Medicijnen lossen in het geval van een verslaving geen problemen op, maar maken ze alleen minder zichtbaar.

Behandeling van een medicijnverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun medicijnverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. 

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.

Fellow Lianne over haar behandeling bij Yes We Can Clinics