Nazorg

Bij terugkeer uit de jeugdkliniek volgt voor de jongere de meest kritieke fase van het behandelproces. De jongeren hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zij zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen te maken. Tegelijkertijd zijn zij onzeker want de jongere is wel veranderd maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase van levensbelang.

Nazorg Yes We Do is het vervolg op de behandeling in de kliniek. Eén dag per week (optioneel: Twee dagen per week), tien weken lang, krijgen fellows intensieve begeleiding op één van de nazorglocaties in Heeze of Abcoude. Tijdens Nazorg Yes We Do besteden we aandacht aan het herstelproces: het leren omgaan met triggers en valkuilen om zo een terugval in het oude gedrag te voorkomen. Daarbij speelt het vinden van een goede dagbesteding een belangrijke rol. Nazorg Yes We Do is een activerend en motiverend programma, waar we fellows helpen de geleerde vaardigheden toe te passen in het dagelijkse leven. Eigen verantwoordelijkheid staat centraal.

Ouders en verzorgers kunnen 1½ uur per week na de behandeling van de jongere gebruik maken van de nazorg. Er zijn aparte ouder- en jongerengroepen. Het doel van de nazorggroepen is het uitwisselen van ervaringen en elkaar ondersteunen bij problemen waar ouders en jongeren mee kampen. Deze groepen worden geleid door een ervaren counselor en vinden plaats in Eindhoven of Abcoude.

Rol van de Familie

Aan het gezin van de jongere wordt veel aandacht geschonken binnen Yes We Can Clinics. Ouders worden actief betrokken bij de behandeling door middel van systeemgesprekken. Het gezin kan immers de partner bij uitstek zijn om de jongere in de strijd met het destructieve gedrag te ondersteunen. Met de directe omgeving wordt gezocht op welke wijze zij het beste de jongere kunnen ondersteunen in de verschillende fasen van het behandelproces. Ook wordt geleerd van en gewezen op de symptomen van terugval in het oude gedrag, zodat snel en effectief ingegrepen kan worden. In totaal krijgen de families 20 uur intensieve begeleiding.

Nazorg inloopavonden Yes We Can Clinics

In Abcoude

  • Dinsdagavond 19.30 tot 21.00 uur (behalve op feestdagen)
  • Adres: Hollandse kade 5, 1391 JD Abcoude
  • Vanaf treinstation Abcoude is het 400 meter lopen naar de nazorglocatie.

_1000083

In Eindhoven

  • Woensdagavond 19.30 tot 21.00 uur (behalve op feestdagen)
  • Adres: Sint Gerardusplein 32, 5644 NG Eindhoven.

Yes We Can Clinics Eindhoven Hoofdkantoor