Ervaringsdeskundige Counselors

Sinds de start van Yes We Can Clinics in 2011, werken wij al met een professioneel team van ervaringsdeskundigen. En daar zijn we trots op. Ervaringsdeskundigen worden onder andere ingezet als volwaardig counselor, coach of casemanager. Ook onze oprichter is ervaringsdeskundig.

Tijdens de behandeling in de kliniek, de nazorg en de oudersessies, begeleiden onze ervaringsdeskundige counselors de groepssessies.

Delen en confronteren

Ervaringsdeskundige counselors hebben in een notendop twee belangrijke taken: delen vanuit eigen levenservaring en liefdevol confronteren.

Omdat onze counselors zelf een turbulent verleden hebben, zijn zij een spiegel voor degene tegenover ze. Ze herkennen elkaars gedrag. Zij kijken verder dan het masker. Doorzien vluchtgedrag en sociaal wenselijke antwoorden. Daaruit handelen zij in het belang van de behandeling. Soms word je ‘gevuurd’, zoals onze fellows het noemen, maar je krijgt altijd een stukje eigen ervaring mee om je andere inzichten te geven.

Ervaringsdeskundige counselors bij Yes We Can Clinics

Iedereen die bij YWCC werkt heeft zijn levenservaringen opgedaan die zij kunnen en zullen inzetten voor het herstel van onze fellows.
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat collega’s met soortgelijke ervaringen als onze fellows van onschatbare waarde zijn, werken wij met ervaringsdeskundigen.

Je bent bij YWCC een ervaringsdeskundige collega wanneer jij te maken hebt gehad met psychische problemen, verslaving of gedragsproblemen. Je bent in dit geval 100% volwaardig lid van het multidisciplinaire team en hebt evenveel, al dan niet méér, impact op de levens van de fellows. We verwachten van onze ervaringsdeskundige collega’s wel een aantal dingen:

Vóórdat je bij ons in dienst komt zit je minimaal drie jaar in herstel. Wanneer je in herstel zit van een verslaving ben je drie jaar volledig abstinent van alle soorten geestverruimende middelen. Je bent dan dus niet alleen abstinent van ‘jouw’ middel, maar van alle verdovende, bewustzijnsveranderende en stimulerende middelen. Als jouw drug of choice tijdens jouw verslaving bijvoorbeeld cocaïne was, dan drink je in herstel dus ook geen alcohol. Idem dito voor een gameverslaving. 

Samen álles voor de fellows

Yes We Can Clinics werkt volgens een unieke multidisciplinaire aanpak. Counselors werken dan ook nauw samen met andere zorgspecialisten binnen de organisatie. Dagelijks vinden er zogenoemde MDO’s plaats. Dit zijn multidisciplinaire meetings waarin collega’s van verschillende afdelingen overleggen over de behandeling.

Als counselor bij Yes We Can Clinics ben je dan ook méér dan een ervaringsdeskundige collega; je bent volwaardig lid van het multidisciplinaire team en je kan in een korte tijd écht het verschil maken in het leven van de jongeren en hun ouders/verzorgers.

In de praktijk

Binnen Yes We Can Clinics werken ervaringsdeskundige counselors in onze kliniek in Hilvarenbeek, de locatie voor het ouderprogramma in Waalre en op onze nazorglocaties door het hele land. De teams zijn jong, creatief en gedreven. Net als de organisatie. Er is ruimte voor vernieuwing, out-of-the-box ideeën en er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Tijdens jouw carrière bij Yes We Can Clinics wordt er veel aandacht besteed aan jouw ontwikkeling. Vanaf de start wordt er van jou een échte Yes We Can’er gemaakt. Je begint in de Yes We Can Academy en er bestaan flink wat opleidingsmogelijkheden voor alle collega’s. Counselors bij Yes We Can Clinics hebben zelfs een eigen opleider binnen de organisatie.