Jongerencoaches

Jongerencoach bij Yes We Can Clinics? Dat word je omdat je iets wil betekenen voor anderen. Dat ben je omdat je ziet dat jij belangrijk bent voor anderen. Dat blijf je omdat je dát voor geen goud zou willen missen.

Wij kunnen als niet-coaches een hele hoop vertellen over het werk van de jongerencoaches. Dat er bij YWCC méér dan 60 jongerencoaches letterlijk dag en nacht klaarstaan voor de fellows. Dat ze werken in shifts van vier dagen op, vier dagen af. Maar wat het écht inhoudt? Dat kunnen de fellows en de coaches veel beter zelf vertellen.

Senior Jongerencoach Jaïr

"De fellows die een brief achterlaten met wat ik persoonlijk voor ze heb betekend: dat geeft mij een goed gevoel."

Zoals coach Sander benoemt in het filmpje hierboven, heb je als jongerencoach je eigen kamer bij Yes We Can Clinics. Je slaapt immers vier nachten bij ons. Soms ben je er in het weekend, soms tijdens feestdagen. Er is een coachunit en een coachhuis op het terrein; hier slapen, eten en chillen de jongerencoaches in hun vrije momenten tijdens de shift. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Hieronder een impressie.

We are family

Door de intensieve samenwerking zijn de jongerencoaches bij Yes We Can Clinics méér dan een team: zij zijn familie.

Deze familie bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, bijvoorbeeld in sport, sociaal/maatschappelijk werk en/of levenservaring en werkervaring. Sommige van hen zijn oud-fellows van Yes We Can Clinics. De teams worden ondersteund door team captains en staan onder leiding van een teamleider. Ook hebben ze hun eigen opleider binnen de organisatie.

Onderstaand filmpje is al iets ouder, waardoor de genoemde cijfers niet helemaal meer kloppen, maar de inhoud is nog steeds super relevant. Er wordt namelijk helder verteld welke kwaliteiten onze jongerencoaches hebben en hoe zij deze inzetten.

Samen alles voor de fellow

YWCC werkt volgens een unieke multidisciplinaire aanpak. Als jongerencoach werk je dus niet alleen nauw samen met elkaar, maar ook met andere collega’s zoals behandelaren, psychiaters en verpleegkundigen. Gelijkwaardigheid is hierbij erg belangrijk. Alle collega’s houden rekening met elkaar en halen het beste in de ander naar boven. 

Het team is jong, creatief en gedreven. Net als de organisatie.  Er is ruimte voor vernieuwing, out-of-the-box ideeën en er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Vanaf de start wordt er van jou dan ook een échte Yes We Can’er gemaakt. Je begint in de Yes We Can Academy en er bestaan flink wat opleidingsmogelijkheden.

Zo ziet een dag van een jongerencoach eruit

Ervaringsdeskundige jongerencoaches bij Yes We Can Clinics

Iedereen die bij YWCC werkt heeft zijn levenservaringen opgedaan die zij kunnen en zullen inzetten voor het herstel van onze fellows.
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat collega’s met soortgelijke ervaringen als onze fellows van onschatbare waarde zijn, werken wij met ervaringsdeskundigen. Ook een deel van onze jongerencoaches zijn ervaringsdeskundig.

Je bent bij YWCC een ervaringsdeskundige collega wanneer jij te maken hebt gehad met psychische problemen, verslaving of gedragsproblemen. Je bent in dit geval 100% volwaardig lid van het multidisciplinaire team en hebt evenveel, al dan niet méér, impact op de levens van de fellows. We verwachten van onze ervaringsdeskundige collega’s wel een aantal dingen:

Vóórdat je bij ons in dienst komt zit je minimaal drie jaar in herstel. Wanneer je in herstel zit van een verslaving ben je drie jaar volledig abstinent van alle soorten geestverruimende middelen. Je bent dan dus niet alleen abstinent van ‘jouw’ middel, maar van alle verdovende, bewustzijnsveranderende en stimulerende middelen. Als jouw drug of choice tijdens jouw verslaving bijvoorbeeld cocaïne was, dan drink je in herstel dus ook geen alcohol. Idem dito voor een gameverslaving.