Je ging de poorten van de kliniek uit als fellow, exact 10 weken in herstel en klaar om er weer tegenaan te gaan. En nu, een paar jaar later, keer je terug. Als collega. Hoe is het om als oud-fellow terug te komen bij Yes We Can Clinics, maar dan in de rol van collega? Jongerencoach Fem en Coördinator Nazorg Dirk vertellen over hun ervaringen. En oprichter Jan Willem legt uit waarom het superbelangrijk is dat oud-fellows in een andere rol aan de slag gaan in de organisatie.
Dirk: “Voor mij voelt Yes We Can en specifiek de nazorg in Waalre als thuiskomen. Ik heb als fellow zelf ook de nazorg doorlopen. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk en ik zie het ook niet als werk. Ik kan met mensen zijn die hetzelfde zijn als ik en tegelijkertijd kan ik de fellows sturing geven in hun herstel. Toen ik zelf bij Yes We Can in behandeling zat, waren het met name de ervaringsdeskundigen die mij de hoop gaven dat het anders kan.”
Fem: “Het is superleuk om weer terug te zijn. Ik kan hier lekker mezelf zijn en heb hier zo ontzettend veel geleerd. Het is fijn om dat terug te kunnen geven aan de fellow. Ik heb het als coach heel erg naar mijn zin. Het is hard werken, maar ik haal er heel veel voldoening uit. De jongeren zijn ontzettend puur: ze zeggen alles wat ze denken en vinden. Dat is fijn, want je weet meteen wat je aan ze hebt.”
Dirk: “Ik kan nu met jongeren werken die hetzelfde zijn als ik. Dit geeft mij een comfortabel gevoel. Ik weet hoe het is om uit een dal te klimmen en in een kliniek te zitten. Voor Yes We Can heb ik meerdere klinieken gehad. Yes We Can heeft echt mijn leven veranderd, dus het is erg fijn dat ik een steentje kan bijdragen in het herstel van de jongeren.”
Fem: “Ik heb bij best wel veel verschillende zorginstellingen meegelopen, op zoek naar een leuke baan, maar ik kwam er steeds vaker achter dat ik echt de Yes We Can-taal sprak. “Ga je ook naar meetings?”, vroeg ik weleens, om er vervolgens achter te komen dat die instelling helemaal geen meetings organiseerde. De warmte en de liefde van Yes We Can miste ik. Dus ik dacht: laat ik bij Yes We Can solliciteren, want die plek past het allerbeste bij me.
Dirk: “Het heeft een speciale plek in mijn leven gekregen. Sinds mijn behandeling in 2016 is heel mijn leven omgedraaid en ben gelukkiger dan ooit tevoren. In mijn periode in de kliniek heb ik ingezien dat je zonder middelen een leuk leven kan hebben. Het programma werkt.”
Fem: “Ik vind het lastig om dat te verwoorden. Het is bovenal belangrijk wat we hier doen. Vooral na mijn behandeling ben ik Yes We Can gaan waarderen, want toen ik daarna in een woongroep en een pleeggezin zat, merkte ik pas wat een bijzondere plek de kliniek is. Persoonlijk vind ik het een heel fijne, warme plek. Ik voel me hier goed.”
Dirk: “Als ik eerlijk ben, is het niet altijd even makkelijk. Je komt jezelf regelmatig tegen. Het is bijzonder dat je juist hier een steentje kunt bijdragen en de liefde kunt geven die veel jongeren tekort zijn gekomen. Mijn advies is: ga het ervaren! Er is vandaag de dag een geweldige academy waarin je Yes We Can gaat ontdekken. Het is het voor mij elke dag opnieuw een bijzondere ervaring om voor Yes We Can te werken.”
Fem: “Wees lekker jezelf en luister naar je gevoel, daar kom je het verst mee. En bekijk gewoon rustig of het iets voor je is. Blijf doorzetten, ook als je tijdens je werk tegenslag hebt. Want tegenslagen zijn lessen, geen fouten.”
Jan Willem Poot, oprichter van Yes We Can Clinics:
“Ik ben onwijs trots op Fem, Dirk en de 35 andere oud-fellows die wij als collega hebben mogen verwelkomen. Voor onze organisatie zijn ze superbelangrijk, want ze kennen Yes We Can en onze werkwijze als geen ander. En hoe inspirerend is het voor de fellows in de kliniek, in de nazorg of in de dagbehandeling om begeleid te worden door een oud-fellow? Ze zijn hét voorbeeld van een succesvol herstel en van een prachtig leven ná je behandeling bij Yes We Can. Ik nodig iedere oud-fellow uit om bij ons te solliciteren, op welke functie dan ook. Want echt, jullie zijn een absolute meerwaarde voor onze organisatie. Laat ik meteen een ambitieus doel uitspreken: ik hoop dat over 10 jaar de helft van onze collega’s oud-fellow is. Dus lieve oud-fellows, meld je!”