Psychiater Kathelyne

"Er is veel ruimte voor eigen invulling en daardoor is geen dag bij Yes We Can Clinics saai"

Het zijn onze mensen die ervoor zorgen dat Yes We Can Clinics door blijft draaien. 24 uur per dag. 7 dagen per week. 365 dagen per jaar. Maar wie zijn het precies? En wat doen ze? Vandaag een portret van psychiater Kathelyne Hilderson. 

Zo’n 5 jaar is Kathelyne nu werkzaam als psychiater bij Yes We Can Clinics en over het kenmerkende van de organisatie hoeft ze niet lang na te denken: “Herkenning en vertrouwen. Jongeren die bij ons aankloppen, hebben al veel behandelingen achter de rug. Ze hebben vaak hun verhaal moeten doen en zijn zich steeds meer sociaal wenselijk gaan opstellen. Hier is dat anders. Je zit niet alleen tegenover een behandelaar, maar vooral tussen heel veel andere jongeren met dezelfde problematiek. Die groepsdynamiek, waarbij jongeren zich aan elkaar optrekken, zorgt voor enorm veel hoop en vertrouwen.”

Bijzondere doelgroep
Voor Kathelyne was de stap naar Yes We Can Clinics een sprong in het diepe. “Ik ben er blanco ingestapt. Het is natuurlijk een bijzondere doelgroep: jongeren en jongvolwassenen. Maar ik moet zeggen: het is me vanaf de allereerste dag supergoed bevallen. Deze jongeren met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen staan in het begin van hun leven. Je kunt dus heel veel betekenen. Daarbovenop: we houden van snel schakelen. We kijken wat iemand nodig heeft en gaan het regelen. De lijnen zijn kort en we denken graag outside the box. Voor sommige psychiaters is dat weleens wennen, omdat ze vaak afkomstig zijn van logge instituten. Maar ik vind die wendbaarheid en flexibiliteit erg prettig.”

‘‘De lijnen zijn kort en we denken graag outside the box"

Voor psychiaters is geen dag bij Yes We Can hetzelfde. De intakes staan strak gepland, maar met name in de kliniek laat het programma zich soms moeilijk voorspellen. “We beginnen altijd met een ochtendoverdracht, waarbij we alle bijzonderheden betreffende de fellows doornemen. Afhankelijk van wat er speelt, kan ik besluiten of ik een groepssessie bijwoon of bijvoorbeeld één-op-ééngesprekken voer. Er is heel veel ruimte om er je eigen invulling aan te geven en daardoor is geen dag bij Yes We Can saai. Ik denk dat dat het grote verschil is met de reguliere zorg: we durven onze eigen koers te varen en boeken daarmee grote resultaten.”

Medicatie afbouwen
De jonge doelgroep, gecombineerd met de heftige problematiek die er speelt, maakt het werken als psychiater niet eenvoudig. Toch zijn het juist de jongeren die Kathelyne de meeste voldoening geven. “Natuurlijk zie je soms heftige problemen, maar om getuige te zijn van het proces dat de jongeren doormaken, dat is geweldig. Het verschil tussen een jongere bij de intake, en diezelfde persoon aan het einde van de behandeling, is enorm. We proberen medicatie bijvoorbeeld zoveel mogelijk af te bouwen naar nul en in veel gevallen lukt dat al binnen een paar weken. Vaak zie je de verbazing ook bij de jongere zelf. Want er is zoveel veranderd, in positieve zin. Dat is super.”

Geïnteresseerd? 
Ben je net als Kathelyne afgestudeerd psychiater en heb je interesse in een baan bij bij Yes We Can Clinics? Neem eens contact op met onze recruiter Isabelle (via 06 11 29 66 71 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden