Behandelaar Lucas

“Toen ik bij Yes We Can Clinics begon was mijn hart direct verkocht aan het werken met jongeren. Het bijdragen aan hun keuze voor herstel voelt elke keer zo speciaal en geeft me zoveel voldoening, dat gevoel wil ik nooit meer kwijt.”

Bij Yes We Can Clinics werken we inmiddels met 500 collega’s samen, dag in dag uit, gericht op het herstel van onze fellows. Wie zijn al deze collega’s? Én wat vinden zij nou zo bijzonder aan werken bij Yes We Can Clinics? Behandelaar Lucas vertelt.

Vanaf 2009 ben ik aan het werk als behandelaar voor volwassenen, maar toen ik in 2017 bij Yes We Can Clinics begon was mijn hart direct verkocht aan het werken met jongeren. Het bijdragen aan hun keuze voor herstel voelt elke keer zo speciaal en geeft me zoveel voldoening, dat gevoel wil ik nooit meer kwijt.

Ik heb een andere achtergrond dan de meeste behandelaren hier. Ik startte mijn loopbaan als topsporter in boksen, gevolgd door een carrière in het zakenleven. Na een turbulente tijd ben ik zelf in behandeling gestapt voor mijn alcohol- en drugsverslaving. Toen ik uit de kliniek kwam ben ik mijn leven volledig op herstel gaan richten en besloot ik dat ik van meer betekenis voor anderen wilde zijn.

Werken bij Yes We Can Clinics als behandelaar

Hetgeen wat mij zo aanspreekt in de functie als behandelaar bij Yes We Can Clinics is het werken met jongeren en de intensiteit en diversiteit die het met zich meebrengt. We geven eerst een hoop terug aan de fellows, om vertrouwen op te wekken en om te laten zien dat we echt naast ze staan. Het bijzondere aan het werken met deze jongeren is dat wanneer je investeert in de fellow en de band die je samen opbouwt, je iets onvoorwaardelijks kunt creëren. Je laat de fellow zien dat zijn of haar gedrag er niet voor zorgt dat je ze alleen laat (wat velen anderen wel hebben gedaan), maar dat jij er juist voor ze bent. Als je op het punt bent dat ze je toelaten, kun je de wereld met ze aan en zoveel bereiken. Ik ben een van de weinige behandelaren die ook ervaringsdeskundig is, wat ik iedere dag weer als kracht kan inzetten. Hiermee ga ik naast de fellow staan en zet ik mijn eigen ervaring in zodat de fellow en ik elkaar nóg beter begrijpen.

Bij Yes We Can doen we het écht samen. Zo werken we nauw samen met andere collega’s, ook wel het multidisciplinair team genoemd, bestaande uit: behandelaren, counselors, coaches, de medische dienst en psychiaters. Twee keer per dag komen we samen om de behandeling en alle fellows te bespreken. Vanuit deze samenwerking kan ieder team - op zijn of haar manier - de behandeling verder aankleden, passend bij de fellows.

Het mooiste aan het zijn van behandelaar vind ik de intellectuele uitdaging. Je gaat iets dieper in op de persoon en gaat insteken op de problematiek. Uiteindelijk moet je je werk zo doen dat de fellow zelf in beweging komt wat soms ook betekent dat je even op je handen moet zitten. Dat is een uitdaging, maar als het vonkje er eenmaal is kun je écht de diepte met ze in. Elke 10 weken gaan er opnieuw wondertjes de deur uit, dat doet je hart echt sneller kloppen als behandelaar.

Ervaren behandelaar bij Yes We Can Clinics

Als behandelaar met al enkele jaren ervaring is het een voordeel dat je niet meer zo snel van je sokken wordt geblazen. Je bent iemand met kennis en (levens-)ervaring waardoor je weet hoe je bepaalde afstand kunt behouden in het werk wat je doet.

Tegen andere ervaren behandelaren zou ik willen zeggen dat het écht heel bijzonder is om te werken met jongeren. Wanneer je ervoor openstaat om met deze doelgroep te werken en te kijken wat het met je doet, kan het je onwijs veel brengen als behandelaar en als mens. Het pure en het behalen van zulke resultaten in zo’n korte tijd is iets wat keer op keer een bijzondere ervaring is.

Yes We Can Clinics is daarnaast ook een organisatie die het écht anders doet. We hebben een heel uniek programma waarin we werken met de 10 acties (afgeleid van de 12 stappen), maar je hebt ook continu de mogelijkheid om te kijken wat wel of juist niet werkt voor een fellow. Het is nooit statisch en er zijn heel veel mogelijkheden waardoor er uiteindelijk áltijd gekeken wordt wat het beste is voor de fellow.

Als behandelaar bij Yes We Can kun je jezelf constant blijven ontwikkelen en je kennis blijven uitbreiden. Out-of-the-box denken wordt enorm aangemoedigd en is nodig om voor iedere fellow een passende behandeling te bieden. Is het nodig om een één-op-één in de stad te doen? Of juist een winkel te bezoeken? Wellicht een extra interventie in te zetten door een lange hike te maken in het buitengebied? Alles is mogelijk en bespreekbaar, als het maar in het belang is van de behandeling.

Het is ongelofelijk wat de opbrengst kan zijn in dit werk en wat je kunt bereiken met je team, collega’s en natuurlijk met de fellows. Het is een unieke manier om met jongeren te werken in een fantastisch multidisciplinair team, wat ik elke dag met veel liefde en plezier doe.

Geïnteresseerd? 
Ben je net als Lucas, behandelaar en heb je interesse in een plekje bij de Yes We Can familie? Neem eens contact op met onze recruiter Lucie (via 06 11 46 69 84 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden.