Behandelcoördinatoren Diede en Caro

“Soms zeggen fellows letterlijk ‘jullie hebben mijn leven gered’. Dat raakt je natuurlijk.”

Wil je als psycholoog of orthopedagoog bij Yes We Can Clinics aan de slag gaan? Geweldig! Dan zijn er meerdere opties voor je. Diede en Caro nemen je mee in hun keuzen. En ze leggen je heel graag uit waarom.

“Wat mijn werk ontzettend leuk maakt, is de afwisseling”, stelt Caro. “Je doet de intake met een jongere, hebt vervolgens contact met diverse hulpverleners en je begeleidt de ouders gedurende de hele behandeling. En aan het eind van het traject voer je het eindgesprek. Bovendien ondersteunen we de nazorg van de fellows, wat maakt dat geen dag hetzelfde is.”

Alles voor een optimaal herstelklimaat
Het is een vaak gehoorde vraag van sollicitanten: wat is nu precies het verschil tussen een behandelaar en een behandelcoördinator? Waar behandelaren 1 op 1 met de fellows in de kliniek aan de slag gaan, zijn de behandelcoördinatoren verantwoordelijk voor ‘de omgeving’ van die fellow. Alle seinen voor een goed herstel moeten op groen staan, voor én na de behandeling.

“We zijn de spin in het web”, vult Diede aan. “Natuurlijk hebben we intensief contact met de ouders, maar soms ook met de zorgverzekeraar, dan weer met het wijkteam of een gezinsvoogd en soms met een broer of zus van de fellow. De problematiek van de fellow heeft altijd invloed op het gezin. En soms speelt er veel meer binnen dat gezin. Als behandelcoördinator probeer je ervoor te zorgen dat de fellow terugkeert in een zo veilig mogelijke omgeving. Alles voor een optimaal herstelklimaat.”

Emotioneel maar heel bijzonder
Eenvoudig is het werk niet. De problematiek waarmee de jongeren kampen is vaak erg heftig. Toch wegen de mooie momenten het zwaarst. Caro: “De Verbindingsdag bijvoorbeeld. De fellow en de ouders hebben enorme stappen gezet en zien elkaar voor het eerst weer: een emotioneel maar heel bijzonder moment. Vijf weken later is dat tijdens het eindgesprek weer het geval. Je ziet de enorme groei die het hele gezin heeft doorgemaakt. Dat maakt het werk zo mooi. Ik voel me dan oprecht trots. Soms zeggen fellows letterlijk ‘jullie hebben mijn leven gered’. Dat raakt je natuurlijk.”

Inzoomen vs. uitzoomen
Waar de fellow alles deelt met de behandelaar, doen de ouders dat dus met de behandelcoördinator. “Behandelaren focussen zich volledig op de fellow en wij houden het overzicht over het hele systeem”, legt Caro uit. “Simpel gezegd: zij zoomen in, wij zoomen uit. Persoonlijk zou ik iedereen die behandelaar wil worden aanraden om eerst een tijdje als behandelcoördinator te gaan werken, want het is de ideale manier om de sociale kaart van Nederland te leren kennen. Alle processen in hulpverlening, begeleid wonen, WMO-aanvragen... noem maar op. Het is heel waardevol om dat allemaal te weten.” 

Diede kwam direct na haar opleiding binnen bij Yes We Can Clinics en koos heel bewust voor de functie van behandelcoördinator. “Op de universiteit krijg je veel theorie, maar je doet er amper praktijkervaring op. Ik was er nog niet klaar voor om te gaan behandelen, vond ik. In deze functie krijg je rustig de tijd om te leren en te groeien. We zijn een ontzettend hecht team en de meest ingewikkelde casussen bespreken we samen. Iedereen is betrokken, dus je staat nooit alleen. Dat voelt heel prettig.”

Doorgroeien
Nadat je wat langer als behandelcoördinator werkt, kun je je takenpakket uitbreiden met bijvoorbeeld relatiebeheer en deskundigheidsbevordering. Er zijn opleidingsmogelijkheden zoals de basiscursus cognitieve gedragstherapie en een systeemcursus. Of je kunt doorgroeien naar een andere functie: meerdere coördinatoren stappen over naar de kliniek, beschermd wonen of de ambulante tak, zoals Caro. “Ik ga als behandelaar aan de slag op de nieuwe dagbehandeling in Eindhoven. De behandelambitie had ik al langer, maar ik ben heel blij dat ik deze weg bewandeld heb.”

Geïnteresseerd? 

Ben je net als Dide en Caro afgestudeerd psycholoog/orthopedagoog  en heb je interesse in een baan bij bij Yes We Can Clinics? Neem eens contact op met onze recruiter Isabelle (via +31 (0)40 211 0311 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden.