Opleider Behandelaren Mareille

GZ–Psycholoog, Opleider behandelaren

Anders dan in de reguliere GGZ

Mareille studeerde 18 jaar geleden af aan de aan de Universiteit van Tilburg en behaalde zo haar Master Klinische Psychologie. Na een jaar reizen ging ze werken in de forensische psychiatrie, waar ze ook haar GZ-psycholoogregistratie behaalde. Daarna heeft ze op meerdere plekken met verschillende doelgroepen gewerkt en heeft ze ook jaren een eigen praktijk in de Basis GGZ gevoerd. Onder andere omdat ze het multidisciplinaire overleg en het sparren met collega’s ontzettend miste, begon ze na te denken over een volgende stap in haar carrière. Via een vriendin raakte ze bekend met Yes We Can Clinics waar ze in 2018 startte als GZ-psycholoog.

“Ik merkte direct dat het er bij YWCC anders aan toe gaat dan in de reguliere GGZ. Ik was onder de indruk van de sfeer in de kliniek, de samenwerking tussen de disciplines, het gestructureerde dagprogramma en het behandelaanbod. De betrokkenheid, passie en gedrevenheid om de fellows te helpen om de regie weer terug te krijgen in hun leven was voelbaar. Ik dacht meteen: hier wil ik onderdeel van zijn.”

Overzicht bewaren

Als GZ-psycholoog bij Yes We Can Clinics heeft Mareille vooral een consulterende rol wat betreft de behandelinhoud en de kwaliteit van de behandeling. “Ik kijk en lees mee met de eindverslagen en ik sluit aan bij alle behandelplan- en multidisciplinaire overleggen. Ik heb een adviserende rol als het aankomt op vragen over de behandellijn, waarbij ik ook adviseer ten aanzien van de behandelinhoud. Als een collega naar me toekomt met een vraag, dan ben ik gelijk nieuwsgierig waarmee ik kan helpen. Ik zie het ook als mijn rol om het overzicht te bewaren en de input van alle verschillende disciplines op één lijn te krijgen. Niet omdat ík het zeg, maar zodat we daar met elkaar duidelijkheid over krijgen”. 

Jonge professionals

Daarnaast ondersteunt Mareille de behandelteams. “De behandelaren bij Yes We Can Clinics zijn voornamelijk jonge professionals die nog volop in ontwikkeling zijn en ontzettend veel potentie hebben. Ik vind het heel mooi om hen daarin te helpen, te ondersteunen en te sturen. Ik loop hier nu een aantal jaar rond en op een gegeven moment heb je wel door wanneer een collega er bijvoorbeeld wat stil bijzit. Dan check ik hoe het met diegene gaat. Daarnaast bied ik ook de werkbegeleiding en supervisie en sluit ik aan bij overleggen om te kijken of een behandelaar iets nodig heeft. Yes We Can is tevens continu bezig met professionaliseren, dus ik kijk wat ik kan betekenen op het gebied van kennisbevordering. Zo zijn we bijvoorbeeld ook steeds meer de opleidingsmogelijkheden voor behandelaren aan het bekijken.”

Dat er bij Yes We Can Clinics met zoveel jonge professionals wordt gewerkt, is goed volgens Mareille. “Het vraagt heel wat van je om met deze doelgroep te werken. Je moet buiten de kaders durven denken, leergierig, ambitieus en echt toegewijd zijn om hen te helpen. Een flinke dosis energie en overtuiging is daarbij ook cruciaal. De behandelaren van Yes We Can Clinics staan open voor een uitdaging ten aanzien van zichzelf. Je komt jezelf ook echt wel tegen, dus stevig in je schoenen staan is nodig om de fellows goed te kunnen blijven ondersteunen.”

Focus

Met al haar ervaring in het vak, heeft Mareille al heel wat cliënten gesproken van verschillende doelgroepen met algemene hulpvragen. Voordat ze bij Yes We Can terecht kwam miste ze iets waar ze zich écht in kon vastbijten. Dat heeft ze bij Yes We Can Clinics zeker gevonden.

Dit werk heeft mij ‘opgevoed’ als psycholoog.

“Ondersteuning bieden aan jonge, gedreven behandelaren inspireert me ontzettend. Zij herinneren me aan mezelf toen ik in mijn eerste functie als psycholoog in de forensische psychiatrie werkzaam was, met ook een uitdagende doelgroep. Dit werk heeft mij ‘opgevoed’ als psycholoog. Achteraf was het wel vrij heftig werk; als jonge psycholoog stond ik voor een groep seksueel delinquenten. Ik heb er heel veel van geleerd en het heeft me gevormd als psycholoog, maar achteraf gezien had er wel wat meer ondersteuning geboden mogen worden. Ik vind het ontzettend mooi dat ik de behandelaren van Yes We Can Clinics nu kan bijstaan.”

Unieke werkwijze

De behandeling bestaat uit verschillende elementen die bij reguliere zorginstellingen ook worden toegepast, zoals cognitieve gedragstherapie. Echter, de manier waarop de behandeling vanuit verschillende disciplines gezamenlijk wordt aangeboden, waarbij er ook sprake is van een dagelijks ingevuld herstelgericht programma en het werken met de kracht van de groep, is volgens Mareille zonder meer uniek te noemen. “Ik denk dat vooral de benadering en de houding die hier wordt uitgedragen, waarbij de fellow als mens benaderd wordt en niet vanuit de diagnostiek, bijzonder is. Bij Yes We Can Clinics staan we 24/7 klaar voor de fellows en bieden wij hen een warme en veilige omgeving. De positiviteit en acceptatie, de vier kernwaarden: respect, openheid, eerlijkheid en bereidwilligheid – en dat we dat met z’n allen doen, ook met de fellows: dat maakt het écht uniek.”

Motivatie

“Om bij Yes We Can Clinics met plezier te werken en kwaliteit te kunnen blijven bieden in de behandeling, moet je als orthopedagoog of psycholoog de kernwaarden echt willen en kunnen uitdragen”, aldus Mareille. Werken bij Yes We Can Clinics is dan ook niet voor iedereen weggelegd. “Als je enkel en alleen komt voor je salaris, dan dooft op een gegeven moment de motivatie om er écht te staan voor de fellow uit. En dan doel ik vooral op de bejegening, het geduld en begrip voor de fellow, maar ook het kunnen blijven bieden van though love, wat zo ontzettend belangrijk voor hen is.”

Verbinding is een belangrijke term binnen de muren van de kliniek. Vanaf het begin worden de fellows overladen met warmte en liefde en met openheid van degene die tegenover hen zit. Dit zorgt ervoor dat de jongere zich veilig voelt om zijn of haar eigen kwetsbaarheid te laten zien. “Juist vanuit warmte en liefde kunnen we ook die though love toepassen en ik denk dat dat ook het werkzame stuk is; dat we bij de die kwetsbaarheid mogen en kunnen komen vanuit die nabijheid.”

Teruggeven wat je hebt gekregen

Het pay-it-forward principe wordt binnen Yes We Can Clinics dan ook veel toegepast: alle behandelaren wordt gevraagd te delen vanuit hun eigen ervaringen. Er zijn ervaringsdeskundige casemanagers, coaches en counselors, die als het ware een spiegel zijn voor de fellows en die voor herkenning zorgen. ‘Elke dag teruggeven wat je hebt gekregen’, een van de acties die ook van toepassing is op Mareille. Met haar kennis en ervaring helpt zij collega’s binnen Yes We Can Clinics vóóruit. Ze vindt het vooral ontzettend fijn dat ze collega’s kan helpen en dat zij zichtbaar iets hebben aan haar ondersteuning. “Ik ben niet beter of slimmer, maar iemand even aanhoren, valideren en meedenken werkt motiverend. Zeker omdat de fellows veel aandacht vragen. Ook al heeft iedere behandelaar maar drie of vier fellows tegelijk, er is er altijd wel een die in die weken even ‘piekt’ en dan is het fijn als er een back-up is. Vanuit mijn kennis en ervaring bied ik collega’s handvatten, vooral door vragen te stellen zodat ze zelf gaan nadenken en zich dan realiseren dat ze het heel goed zelf kunnen. Zo zet je iemand in zijn of haar kracht. Dat voelt voor mij heel waardevol en ik doe dit echt met plezier. Ik ben dan ook oprecht trots dat ik bij het Yes We Can team hoor.”