Psychiater Joris

"No bullshit, dat is kenmerkend voor Yes We Can. Ik coördineer vanuit een helikopterview in mijn rol als psychiater. De counselors gaan vanuit ervaring daarna de confrontatie aan. Dan is de aanpak dubbel en dwars geslaagd."

Bij Yes We Can Clinics werken we inmiddels met 500 collega’s samen, dag in dag uit, gericht op het herstel van onze fellows. Wie zijn al deze collega’s? Én wat vinden zij nou zo bijzonder aan werken bij Yes We Can Clinics? Psychiater Joris Vangeneugden vertelt.

Joris is zo’n 1,5 jaar werkzaam bij Yes We Can Clinics als psychiater. “Ik werk in een multidisciplinair team met psychiaters, behandelaren, ervaringsdeskundige counselors en coaches. Door de hands-on mentaliteit van mijn collega’s kan ik mij volledig focussen op mijn helikopterview als psychiater. Zij hebben mijn volste vertrouwen.” Door deze mentaliteit en de afwisselende doelgroep voelde Joris zich snel thuis binnen de Yes We Can familie.

“Ik geef veel tijdens mijn werk, maar ik wil dit ook terug krijgen van de fellows.” Vertelt Joris. Hij vindt het dan ook tof dat bij Yes We Can de handvatten worden uitgereikt, maar de fellows zelf aan de slag moeten. 

“De bereidwilligheid van alle collega's om dit te bereiken ligt enorm hoog.”

Joris heeft zelf kinderen in de doelgroep van Yes We Can Clinics. Hierdoor is zijn werk soms erg confronterend. “Ik kan me hierdoor goed verplaatsen in de ouders van de jongeren, dit maakt het mooi en lastig tegelijk.”

Of Joris moest wennen aan Yes We Can? “Ja & Nee. De mix tussen de saamhorigheid in de teams en de individualiteit in de functie is anders dan bij andere jeugdklinieken. Een fijne combinatie die het werk uitdagend en dynamisch maakt.”

“No bullshit, dat is kenmerkend voor Yes We Can. We prikken zo door de fellows heen. Ik kan in mijn rol als psychiater de schijn van naïviteit ophouden tijdens mijn één-op-één gesprekken met de fellows. Wanneer de ervaringsdeskundige counselors en de groep de confrontatie daarna aangaan is de aanpak dubbel en dwars geslaagd.”

We hebben bij Yes We Can Clinics veel ervaringsdeskundige collega’s. “Ervaringsdeskundigheid is vaak het extra stapje dat nodig is bij de fellows. In de eerste weken is herkenning de eerste stap voor een hoge motivatie”.

Joris haalt het meeste voldoening uit zijn werk wanneer hij een fellow goed in herstel ziet vertrekken na de behandeling. Hij geeft aan dat het gevoel van dankbaarheid enorm gemeend is wanneer een fellow na 10 weken de kliniek verlaat. "Zo'n knuffel is enorm waardevol." 

“De ingrediënten zijn niet complex én het recept is eenvoudig, maar toch kan niet iedereen het zo goed maken.”

Bij Yes We Can Clinics werken we met een unieke aanpak waarbij liefdevolle confrontatie en bereidwilligheid centraal staat. Wat zeg jij als wij zeggen Yes We Can? “Als je het wil, dan gaat het ook lukken. De ingrediënten zijn niet complex én het recept is eenvoudig, maar toch kan niet iedereen het zo goed maken. We zijn transparant over de behandeling die we aanbieden omdat we hopen dat op deze manier zoveel mogelijk jongeren geholpen kunnen worden. Toch is de behandeling bij ons uniek, door de ervaringsdeskundige professionals en het familiegevoel binnen de organisatie maken wij het recept nét iets anders."

Geïnteresseerd? 
Ben je net als Joris (afgestudeerd) psychiater en heb je interesse in een plekje bij de Yes We Can familie? Neem eens contact op met onze recruiter Isabelle (via 06 11 29 66 71 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden.