Senior Behandelaar Yonda

Alles wat ik heb mogen vergaren de afgelopen jaren, kan ik doorgeven aan de volgende generatie behandelaren. En ik leer juist weer een hele hoop van hen, omdat zij de nieuwste inzichten weer aan mij terugkoppelen.

Bij Yes We Can Clinics werken we inmiddels met 500 collega’s samen, dag in dag uit, gericht op het herstel van onze fellows. Wie zijn al deze collega’s? Én wat vinden zij nou zo bijzonder aan werken bij Yes We Can Clinics? Senior behandelaar Yonda vertelt.

Traumabehandeling is een rode draad in mijn werk. Nadat ik afgestudeerd ben als psycholoog heb ik ervaring mogen op doen op verschillende werkplekken om vervolgens een eigen praktijk te starten. Alleen is werk voor mij ook samenwerken en om die redenen ben ik aan de slag gegaan bij een organisatie gericht op trauma. Hier heb ik een aantal jaar gewerkt, totdat Yes We Can Clinics op mijn pad kwam.

Vanuit mijn toenmalige functie ben ik ongeveer twee jaar geleden in aanraking gekomen met Yes We Can Clinics. Er was behoefte aan ondersteuning bij de traumabehandeling van een fellow binnen Yes We Can Clinics. Ik heb toen voorgesteld om een dagje mee te lopen in de kliniek, om de sfeer te proeven en te ontdekken hoe de behandeling er bij Yes We Can Clinics uitziet. Deze dag vond ik echt in één woord fantastisch. De behandeling vond ik goed, de mensen die er werkte leuk, de visie van de organisatie sprak me ontzettend aan – al met al een top dag dus. Na deze meeloopdag bleef deze ervaring altijd een beetje in mijn achterhoofd kriebelen tot ik dacht – ik kan ook kijken of werken bij Yes We Can Clinics iets voor mij is. Ik wilde namelijk nog één keer iets écht anders doen in mijn loopbaan.

Ik sta nu aan het begin van iemands leven

Ik heb eigenlijk mijn gehele loopbaan met volwassenen gewerkt, waarbij je je vooral bezighoudt met problemen die zich eerder hebben ontwikkeld. Nu mag ik een bijdrage leveren aan jongeren die vaak een hele moeilijke start van het leven hebben gehad, maar nog wel een heel mooi leven kunnen krijgen vanaf het moment dat ze hier de deur uitlopen. Ik sta nu dus aan de andere kant van de levensloop, dat maakt dit werk zo bijzonder. Daarnaast hou ik als persoon heel erg van dynamiek en afwisseling, waardoor ik heb gekozen voor de klinische setting. Met mijn opgedane ervaring vind ik het waardevol als ik mijn kennis en expertise kan inzetten in wat complexere situaties en problematieken, wat eigenlijk allemaal samenkomt bij Yes We Can.

Expertise binnen Yes We Can Clinics

Als behandelaar bij Yes We Can heb je verschillende werkzaamheden en richtingen, maar mijn hart ligt bij traumabehandeling. Daarnaast vind ik het leuk om te sparren met (jongere) collega’s. Binnen Yes We Can Clinics hebben we een trauma expertiseteam, waarbij ook mijn levenservaring een rol speelt. Ik heb in het begin van mijn leven ook veel lastigheden ervaren, maar die ondertussen ook wel overwonnen. Die ervaringen kan ik hier weer inzetten. Ook heb ik kinderen die zich in dezelfde leeftijdscategorie bevinden als de fellows hier, waardoor ik ook in die zin ervaring heb met de doelgroep. Ik zie dat als een grote kracht omdat ik daardoor écht bijblijf. Alle dingen die hip zijn, krijg ik ook thuis mee. Qua belevingswereld kan ik dus makkelijk aansluiten, maar tegelijkertijd heb ik ook de levenservaring van 35 jaar ouder zijn, wat een superleuke combinatie is.

Je eigen ervaring inzetten

Wat ik vooral bijzonder vind aan Yes We Can Clinics is dat je wordt aangemoedigd om je eigen verhaal en (levens)ervaringen in te zetten waar dat passend is. Iedereen maakt dingen mee in zijn of haar leven en daar heb je op een zekere leeftijd ook voldoende van. Dit deel je niet alleen in de behandeling met de fellows, maar waar passend ook met je collega’s. Zo leer je ook de persoon achter de collega kennen en dat maakt de samenwerking nog sterker. Je bent niet meer of minder dan een ander. Daarnaast vind ik het multidisciplinair werken heel fijn omdat je daardoor ook de verantwoordelijkheden met elkaar deelt en kan sparren met andere disciplines zoals coaches en counselors. Je bent hier als behandelaar niet meer of minder dan een ander, waardoor je zowel de fijne, maar ook de lastigere momenten deelt met elkaar. De input is altijd gelijkwaardig, wat ook logisch is naar mijn idee, omdat alle collega’s de fellow op een ander moment en op een andere manier zien. Coaches kunnen logischerwijs andere inzichten hebben omdat zij heel de dag met hen op de groep zijn, wij zien de fellows weer tijdens een één-op-één.

Behandelaar bij Yes We Can Clinics

Na jaren werken en kennis opgehaald te hebben, vind ik  dat op een gegeven moment in je loopbaan de tijd is aangebroken om al die kennis over te dragen. Alles wat ik heb mogen vergaren de afgelopen jaren, kan ik doorgeven aan de volgende generatie behandelaren. En ik leer juist weer een hele hoop van hen, omdat zij de nieuwste inzichten weer aan mij terugkoppelen. Daarnaast is de grote inzet van ervaringsdeskundigheid en het vele samenwerken met ervaringsdeskundige collega’s een hele fijn meerwaarde binnen Yes We Can. Je krijgt ontzettend veel vrijheid als behandelaar, waarbij je écht zelf kunt bepalen hoe je het contact invult. De werkplek is heerlijk, de omgeving is superfijn: je wordt aangemoedigd om met je fellow naar buiten te gaan. Het is hier elke dag anders, waardoor ik elke dag met ontzettend veel plezier naar mijn werk ga.

Geïnteresseerd? 
Ben je net als Yonda, behandelaar en heb je interesse in een plekje bij de Yes We Can familie? Neem eens contact op met onze recruiter Lucie (via 06 11 46 69 84 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden.