Ewout Genemans geeft unieke inkijk in jeugdkliniek Yes We Can Clinics voor documentaire op Videoland 

21 sep 2021 - news

Op 24 september publiceert Videoland een zesdelige documentaireserie over Yes We Can Clinics. In ‘De Jeugdkliniek – Als Niets Meer Werkt’ stapt programmamaker Ewout Genemans in de wereld van Yes We Can Clinics, een zeer effectieve jeugdkliniek in Hilvarenbeek.

Ewout kreeg de unieke kans om 21 dagen binnen de muren van Yes We Can Clinics mee te lopen. Hij ontmoet vele medewerkers en jongeren die hier een klinische behandeling van tien weken krijgen voor hun meervoudige problematiek(en). Te veel mensen om de jongeren heen zijn gestopt in hen te geloven en vele jongeren hebben te horen gekregen dat ze eigenlijk uitbehandeld zijn. Mede hierdoor zijn ze gaan geloven dat er geen plek voor hen is in de maatschappij en daardoor hebben ze geen enkel vertrouwen meer in de toekomst. Als niets meer werkt komen zij uiteindelijk bij Yes We Can Clinics. In de docuserie mag Ewout overal aansluiten tijdens de behandeling van de fellows. Hier is goedkeuring voor gegeven door de jongeren zelf én hun ouders/verzorgers. 

De fellows zijn bijzonder openhartig naar Ewout toe en gaan onderwerpen zoals suïcidepogingen, zelfbeschadiging, drugs-, alcohol-, en gameverslaving, zware trauma’s en depressie niet uit de weg. De openheid van deze jongeren is ontroerend. Ieder gesprek komt op hetzelfde neer: welke pijn ligt hieraan ten grondslag? En hoe leren ze hun (oude) gedrag om te zetten in gedrag dat hun leven een nieuwe wending geeft en niet langer destructief is? Dat niet alleen de jongeren flink aan de bak moeten blijkt ook uit de keren dat Ewout hun ouders ontmoet die vaak ten einde raad waren voordat hun kind werd opgenomen en tijdens hetzelfde traject ook een intensief ouderprogramma volgen.

In totaal verschijnen er zes afleveringen op Videoland. Oprichter Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics besloot, na een aantal jaar zorgvuldig overwegen, tientallen gesprekken en hele strikte en veilige afspraken, in te gaan op het verzoek van Ewout Genemans: “Vele tienduizenden jongeren kampen met heftige psychische en psychiatrische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen. Het probleem is écht nog veel groter dan we denken en we sluiten in Nederland nog te veel onze ogen. Dit moeten we echt gaan veranderen. Nagenoeg alle jongeren (13 t/m 23 jaar) die bij ons komen hebben al meer dan vijf jaar hulpverlening gehad die niet heeft geholpen. Yes We Can Clinics wil deze jongeren en hun ouders en/of verzorgers laten zien dat er een oplossing kan zijn, net zoals voor de 6.000 families die we al hebben geholpen. Het kan anders en dat doen wij al ruim tien jaar met een prachtig team van 350 professionals. We zijn enorm blij en trots op de integere documentaire die No Pictures Please over onze mooie organisatie heeft gemaakt.”

Programmamaker Ewout Genemans noemt het inkijkje in de kliniek uniek: "Bij Yes We Can Clinics ben ik erachter gekomen dat dit je kind, kleinkind, neefje, broertje, zusje of buurmeisje kan zijn. Het kan iedereen overkomen. Ook heb ik ervaren dat die psychische problemen en verslavingen vaak voortkomen uit pijn of verdriet en dat het juist goed is om deze gevoelens aan te gaan en af te rekenen met deze problemen om een gelukkiger leven op te bouwen. Ik vond het een eer om zoveel jongeren te ontmoeten die enorm openhartig waren en hun kwetsbaarheid met mij wilden delen. Verder heb ik enorme bewondering voor alle zorgverleners in de kliniek. Dit is een intensieve behandeling die deze jongeren écht kan helpen."

Alleen in beeld met toestemming 

Yes We Can Clinics, producent No Pictures Please en opdrachtgever Videoland hebben strikte afspraken gemaakt om de opnames mogelijk te maken. Als het in het belang van de behandeling beter was dat er geen camera’s aanwezig waren, gebeurde dit niet. Ook komen alleen jongeren in beeld die daarvoor zelf, en ook hun ouders/verzorgers, toestemming hebben gegeven.