Angststoornissen

Angststoornissen zijn een groep van psychische stoornissen die gekenmerkt worden door aanzienlijke gevoelens van angst en vrees.

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat zijn angststoornissen?

Wanneer kinderen of jongeren te maken krijgen met een angststoornis, hebben ze vaak last van angstaanvallen. Als er geen gegronde reden voor de angst is en de betrokken jongere er (sociale) problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis. Sommige van deze stoornissen worden "fobie" genoemd. Bij Yes We Can Clinics hebben we veel ervaring met het behandelen van verschillende angststoornissen, zoals sociale angststoornis en faalangst.

Sociale angststoornis

In de huidige wereld, waarin veel gebeurt op het internet en social media, vinden de meeste jongeren het belangrijk om bij te blijven. Om "erbij te horen". Vaak hebben ze de neiging om een perfect leven te presenteren. Veel jongeren hebben mede hierdoor steeds meer de neiging om te zorgen dat iedereen positief over hun denkt. Jongeren met een sociale angststoornis zijn juist bang dat iedereen een negatief beeld van hen heeft. Ze willen dan ook alles goed doen en zijn vaak bang om iemand te ontmoeten, te telefoneren, in het openbaar te spreken of andere dingen buiten de deur te doen.

Faalangst

Ook faalangst is een veelvoorkomende angst onder jongeren. Vaak wordt het omschreven als "angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen". Faalangst heeft veel met het zelfvertrouwen van een jongere te maken. Door de angst om te falen kan het zelfvertrouwen sterk afnemen. In sommige gevallen overheerst de faalangst zodanig je leven dat het zelfs een depressie tot gevolg kan hebben.

Wat zijn paniekaanvallen?

Paniekaanvallen komen vaak voor bij mensen met angststoornissen. Een paniekaanval is een accuut, allesoverheersend gevoel van angst en spanning. Zowel lichamelijke als psychische klachten zijn kenmerkend voor een paniekaanval. Tijdens een paniekaanval heeft iemand bijvoorbeeld vaak het gevoel de controle te verliezen. Ook koude rillingen, misselijkheid, zweten, druk op de borst, ademnood en trillen zijn veelvoorkomende kenmerken van paniekaanvallen. 

Jade

Jade werd behandeld voor haar depressie, angststoornis en alcohol- en drugsverslaving

Effecten van angststoornissen

Angst is een fysieke en emotionele reactie op situaties die een jongere als angstig ervaart. Dit kan zich uiten in zowel een lichamelijke als een emotionele reactie. Alle jongeren en jongvolwassenen hebben wel eens te maken met een angstig gevoel, maar bij sommige jongeren is de angst zo groot dat ze er last van ondervinden. Ook kan men zich angstig voelen in ‘normale’ situaties.

Behandeling van angststoornissen

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om angsten de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met angsten om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken en om te werken aan een prachtige toekomst. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via
+31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het 
contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand die te maken heeft met een angststoornis aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma van 10 weken en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak