Drugsverslaving

Wat ooit onschuldig begon met een jointje, kan uiteindelijk ontaarden in een (zware) drugsverslaving. Verslaving is een ziekte. Een jongere is verslaafd aan drugs als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, als zijn of haar leven draait om het krijgen en gebruiken van drugs en als hij of zij er niet meer vanaf kan blijven, stoppen of minderen. Dit geldt voor ieder middel. Of het nu gaat om cocaïne, speed, XTC, wiet, paddo's, LSD, GHB of heroïne. 

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

De effecten van overmatig drugsgebruik

Vaak maakt een jongere met een drugsverslaving beloftes met zijn of haar omgeving én met zichzelf; ik gebruik nooit meer. Uiteindelijk geeft hij of zij toch weer toe en grijpt naar een middel. Dit heeft niets met zwakte te maken: de jongere is verslaafd. Hij of zij ziet de buitenwereld als één grote boze wereld, laat amper emoties zien en contact maken is al lang niet meer aan de orde. De jongere zit in een neerwaartse spiraal.

Jongeren die kampen met overmatig drugsgebruik ervaren zelf vaak problemen. Denk hierbij aan verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst of een negatief zelfbeeld. Zijn of haar resultaten op school gaan achteruit en vermoeidheid kan toeslaan. De jongere wil wel minderen, maar zonder resultaat. Problemen worden hierdoor alleen maar groter.

Daarnaast zijn er tal van lichamelijke klachten. Zo kan het snuiven van cocaïne op den duur het neusslijmvlies beschadigen, kan het gebruik van XTC voor oververhitting van het lichaam zorgen en het injecteren van drugs vergroot het risico op infectieziekten.

Joey werd behandeld voor zijn drugsverslaving

Oorzaken van een drugsverslaving

Een drugsverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten) beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig drugsgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en heeft de verslaving extreme vormen aangenomen.

Behandeling van een drugsverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun drugsverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Tristan

Tristan werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, verslavingen en een angststoornis.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een drugsverslaving aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak