Wij zijn het team van Yes We Can

Ruim 500 zorgprofessionals

Bij Yes We Can Clinics werken ruim 500 zeer gedreven professionals, die jongeren (fellows) en hun families helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Dat doen we met de volgende teams: behandelaren, counselors, coaches, psychiaters, casemanagers, facilitaire en huishoudelijke dienst, receptie, secretariaat, planning en organisatie, HR, communicatie, zorgadministratie, financiële administratie, beleid, verpleging en contract- en relatiebeheer.

Uiteraard werken alle medewerkers van Yes We Can Clinics conform de wettelijke richtlijnen van de GGZ zoals verklaring van goed gedrag, benodigde registraties, enzovoorts.

Behandelaren

In totaal zijn er meer dan 80 mannen en vrouwen werkzaam als (gz-)psycholoog, orthopedagoog of SPH'er bij Yes We Can Clinics, onder de verzamelnaam ‘behandelaar’. Ze kunnen bij ons écht de tijd maken voor de fellows. Iedere behandelaar heeft namelijk niet meer dan vier fellows. De specialisten die werken in de kliniek en op de dagbehandeling verzorgen de één-op-éénsessies met onze jongeren en zijn verantwoordelijk voor het individueel behandelplan. Ook zijn ze aanwezig bij de groepssessies. Behandelaren op het hoofdkantoor in Waalre zijn onderdeel van de intakeprocedure en fungeren als behandelcoördinatoren.

Ervaringsdeskundige Casemanagers en Counselors

We zijn ontzettend trots op het feit dat we al sinds onze oprichting werken met een professioneel team van ervaringsdeskundigen. Inmiddels werken er meer dan 30 ervaringsdeskundige professionals bij Yes We Can Clinics. Omdat ze in het verleden zelf te maken hebben gehad met psychische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen, weten ze als geen ander wat er speelt bij de jongeren die we behandelen. Ze zorgen dan ook voor veel herkenning en verbondenheid met onze fellows. Hierdoor lukt het ze om een échte vertrouwensband te creëren. Een band die noodzakelijk is om jongeren en hun ouders te motiveren en inspireren, maar zeker ook te confronteren als dat nodig is.

Onze ervaringsdeskundigen spelen vanaf het eerste contact met Yes We Can Clinics een cruciale rol. Op het hoofdkantoor in Waalre zijn onze casemanagers namelijk het eerste aanspreekpunt. Onze casemanagers bieden een luisterend oor en geven tips en adviezen. Daarnaast zijn het de eerste mensen die de jongeren en hun ouders te zien krijgen wanneer zij voor een intakegesprek naar Waalre komen. Tijdens de behandeling in de kliniek en op de dagbehandeling, de nazorg en de oudersessies, begeleiden onze ervaringsdeskundige counselors de groepssessies.

We zijn blij dat steeds meer instanties het belang van ervaringsdeskundigheid inzien en het voorbeeld van Yes We Can Clinics volgen.

Coaches

Meer dan 60 coaches staan in de kliniek letterlijk dag en nacht klaar voor onze fellows. Ze maken de jongeren 's-ochtends wakker en begeleiden ze als ze 's-avonds naar bed gaan. Ook op de dagbehandeling begeleiden de jongerencoaches de fellows. Ze zijn als het ware de broers en zussen van de jongeren tijdens de behandeling. Ze bieden steun, warmte en liefde. Ze zorgen voor de veiligheid binnen de groep en je kunt enorm met ze lachen. Ook verzorgen de coaches psycho-educatie, delen ze hun eigen levensverhaal en begeleiden zij de dagafsluiting. Tijdens de behandeling wordt er ook veel gesport. Alle fellows zijn maar liefst drie uur per dag bezig met sportactiviteiten. Deze activiteiten worden begeleid door onze coaches. Zij zijn dan ook volwaardig lid van het multidisciplinaire team van Yes We Can Clinics.

Psychiaters

Bij Yes We Can Clinics zijn maar liefst 11 psychiaters werkzaam, die medisch verantwoordelijk zijn en hun expertise inzetten om de levens van de jongeren in de kliniek positief te veranderen. Ook tijdens de intake hebben zij een belangrijke rol. Hierbij zetten zij zich in op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond van de jongere en zijn of haar huidige situatie. Als lid van het multidisciplinaire team staan zij naast de andere collega’s uit het team wat betreft inspraak, zowel bij de behandeling als tijdens de intake. 

Medische dienst

Yes We Can Clinics heeft de beschikking over een fantastisch team van maar liefst 10 verplegers, die letten op de gezondheid van onze fellows in de kliniek. Ze denken mee over gezonde voeding en zijn het aanspreekpunt voor fellows die zich niet lekker voelen. Omdat sporten en buitenactiviteiten een onderdeel van de behandeling vormen, zijn zij er ook voor de kleine ongelukjes. Bij Yes We Can Clinics maken de verpleegkundigen onderdeel uit van het multidisciplinair team en hebben zij persoonlijk contact met de fellows. Zij laten verpleegkundige processen naadloos aansluiten op de werkzaamheden van het behandelteam en de activiteiten van de jongeren. De medische dienst is 7 dagen per week, 24 uur per dag aanwezig in de kliniek.

Keuken

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens de behandeling van onze fellows. In de weken dat ze bij ons zijn, proberen we de suikerinname bijvoorbeeld zo veel mogelijk te beperken. Echter komt er veel meer kijken bij gezonde voeding. Zo gebruiken we zoveel mogelijk verse, biologische producten en zorgen we voor gebalanceerde gerechten die een optimale mix van verschillende voedingsstoffen bevatten. Deze menu's zijn samengesteld door een speciale werkgroep, waar naast het keukenpersoneel en de medische dienst ook een belangrijke rol was weggelegd voor een gerenommeerde voedingsdeskundige. Onze keukenploeg maakt écht onderdeel uit van de organisatie en veel fellows koesteren warme herinneringen aan het negenkoppige team.

Technische dienst

Bij Yes We Can Clinics vinden we het ontzettend belangrijk dat jongeren zich er veilig, aangenaam en gewaardeerd voelen. We besteden daarom enorm veel aandacht aan onze panden en terreinen. En dat werkt! Het gras is altijd vers gemaaid. De bomen, planten, struiken en heggen zien er verzorgd uit. De muren zijn altijd fris geschilderd en mocht er onverhoopt iets kapot gaan, staan de zeven mannen van de technische dienst klaar om alles meteen te repareren. Ook bij onze uitbreidingen kunnen we nagenoeg alles met dit team doen zonder al te veel externen te hoeven inhuren. 

Huishoudelijke dienst

Wij vinden dat de 150 jongeren die bij Yes We Can Clinics verblijven alleen het allerbeste verdienen. Qua zorg, qua eten en zeker ook qua onderkomen. We zijn dan ook ontzettend trots op onze eigen fantastische huishoudelijke dienst. 20 superprofessionele, lieve en enthousiaste collega's die elke dag weer hun beste beentje voor zetten om de kliniek weer helemaal aan kant te maken.

Van de was tot de kamers en van de groepsruimtes tot de personeelsruimte: deze helden zorgen er iedere dag weer voor dat alles lekker fris en schoon is. En dat wordt ontzettend gewaardeerd door onze medewerkers én fellows. Veel jongeren die bij ons zijn geweest hebben mooie herinneringen aan de briefjes van de dames die ze op hun kamers aantroffen met hierin bijvoorbeeld een warm compliment of bemoedigende woorden.

Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor in Waalre is de plek waar de intakegesprekken plaatsvinden. Psychiaters, ervaringsdeskundige casemanagers en behandelaren vormen het team dat jongeren en hun ouders als eerste spreken aan de start van het traject. Het is ook de plek waar jongeren vertrekken naar de kliniek en waar ze 10 weken later weer worden opgewacht door hun familie.

Naast iedereen die direct contact heeft met onze fellows en ouders, kunnen we niet zonder een ongelofelijk mooi team dat iets meer achter de schermen van de behandeling werkt. Op het hoofdkantoor werken dan ook de verschillende staf-afdelingen: zorgadministratie, receptie, secretariaat, contract- en relatiebeheer, ICT, financiële administratie, HR, beleid en communicatie. In totaal werken op het hoofdkantoor meer dan 100 mensen vol overgave om de levens van duizenden jongeren en hun familie positief te veranderen.

Nazorg

Na de behandeling in de kliniek krijgen fellows minimaal twee dagen per week, minimaal tien weken lang, intensieve begeleiding op één van de nazorglocaties in Breda, Heeze of Abcoude. Ook ouders kunnen na de behandeling van hun kind onbeperkt gebruik maken van nazorg. Zo’n twintig collega’s zetten zich in om de jongeren én hun ouders te helpen in hun herstelproces na behandeling bij Yes We Can Clinics.

Oprichter en eindverantwoordelijken

Yes We Can Clinics is in 2011 opgericht door Jan Willem Poot. Na zijn eigen ervaringen met de jeugdzorg in Nederland en zijn grote verlangen om terug te geven wat hij zelf heeft mogen ontvangen, besloot hij om een organisatie te starten die zich volledig richt op het helpen van jongeren met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen én de families van deze jongeren. 

Marcel Pierre is sinds de oprichting van Yes We Can Clinics verbonden aan de organisatie als adviseur. Eind 2015 werd hij lid van de raad van bestuur en CFO van YWCC. 

Johan Linssen is in 2021 begonnen als Chief Operations Officer (COO) bij Yes We Can Clinics, maar al meerdere jaren nauw bij onze organisatie betrokken. In de jaren daarvoor was hij werkzaam als bestuurder bij verschillende organisaties binnen en buiten de zorg en directielid bij Berenschot.

Raad van Toezicht

De RvT is een orgaan dat toezicht houdt op en advies geeft aan Yes We Can Clinics. Wij zijn ontzettend blij en dankbaar dat onze RvT wordt gevormd door de volgende personen:

Sjaak Haakman: Voorzitter
Sjaak Haakman heeft sinds 1999 diverse bestuursfuncties in de zorg vervuld, onder andere als oprichter en CEO van MediNova, een specialistische medische zorginstelling, en als CEO van een landelijke geestelijke gezondheidszorginstelling. Hij heeft een voorkeur voor innovatieve aanbieders zoals YWCC, die het verschil willen maken. Sinds 2017 is hij voorzitter van onze Raad van Toezicht.

Bernd Roks: Lid
Bernd Roks is momenteel werkzaam als burgemeester van de gemeente Halderberge. Hiervoor was hij wethouder voor de gemeente IJsselstein. Zijn portefeuille bestond daar onder andere uit zorg, sociaal domein en jeugd. In het verleden heeft hij veel ervaring opgedaan binnen de zorgsector, bijvoorbeeld als voorzitter Jeugdzorg Regio Hart van Brabant. Op het moment is hij tevens toezichthouder en lid van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg & Welzijn.

Ronald Blok: Lid
Ronald Blok is werkzaam als Chief Medical Affairs bij TRAINM Clinics én BRAIN-NM Clinics. Hiervoor was hij onder andere werkzaam in diverse bestuurs- en directiefuncties binnen de nationale en internationale gezondheids- en welzijnssector onder andere als CEO van OIM Brabant, Bestuurder van het Expertisecentrum Familiezorg en adviseur voor zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en internationale opdrachtgevers. Ook heeft hij zeer ruime ervaring in de politiek met name op financiën en het sociaal domein. In 2019 werd hij gevraagd als een van de eerste deelnemers van de Health Innovation School, een initiatief van het ministerie van VWS en de Radboud Universiteit gericht op innovaties binnen de gezondheidszorg.