Impulsief gedrag

Impulsief gedrag

Impulsief gedrag komt bij iedereen wel eens voor. Je flapt er iets uit zonder erbij na te denken wat het met iemand anders doet. Je doet een aankoop zonder te checken of je het geld wel hebt. Spontaan gedrag is niet altijd verkeerd. Het gaat mis als er geen verbetering meer komt.   

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311  (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is impulsief gedrag?

Mensen die impulsief gedrag vertonen, hebben weinig remmingen. Ze doen wat in hen opkomt, zonder erbij na te denken welke gevolgen dit heeft. Ze hebben een verminderde controle over hun gedrag. Hierdoor komen zij regelmatig in de problemen.

Jongeren en impulsief gedrag

Jongeren die impulsief gedrag vertonen, zijn vaak druk en rusteloos. Ze verstoren bezigheden van anderen en raken gemakkelijk verzeild in risicovolle situaties, zoals drank- en drugsgebruik. Vaak houden ze van de spanning en voelen ze de drang om toe te geven aan destructief gedrag. 

De gevolgen betreffen niet alleen de jongere. Ook de naasten en andere gezaghebbenden zoals leerkrachten ervaren problemen. Zij hebben vaak voortdurend stress over hoe ze met hun kind of leerling moeten omgaan en hoe ze ervoor zorgen dat situaties niet escaleren. Op een gegeven moment weten ze niet meer waar ze goed aan doen en helpt niets meer. Professionele hulp is dan noodzakelijk.

Cynthia

Cynthia werd behandeld voor haar drugsverslaving, depressie en gedragsproblemen

Binnen Yes We Can Clinics zien we dat impulsief gedrag vaak samengaat met een depressie, persoonlijkheidsstoornis en/of een verslaving. Ons gehele behandelteam staat vol liefde voor de jongeren klaar. Ons dagprogramma is erg afwisselend en actief. De jongeren zijn de hele dag bezig. Ook de groepsdynamiek en de positieve omgeving dragen bij aan vernieuwing en herstel.

Behandeling van impulsief gedrag

Bij Yes We Can Clinics leren we de jongeren omgaan met impulsief gedrag en helpen we hen om een verandering in te zetten, zodat zij weer prettig kunnen functioneren in de samenleving. We kijken daarbij niet naar de ‘labels’ die de jongeren in het verleden hebben gekregen of naar de dingen die zij ‘fout’ doen, maar juist naar hun talenten en kwaliteiten. We onderzoeken het verleden (Wat is de achtergrond van het gedrag?) en richten ons op de toekomst (Waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig? Hoe blijf je in je kracht?).

Verschillende therapievormen
In groepssessies leren jongeren samen erkennen dat zij een probleem hebben en geven ze elkaar feedback. Deze gesprekken worden geleid door ervaringsdeskundige counselors die zelf ook met problemen geworsteld hebben. Zij kunnen zich uitstekend inleven en zijn het levende bewijs dat veranderen écht kan. Er is veel herkenning, waardoor jongeren inzien dat ze er niet alleen voor staan.

Naast groepssessies zijn er dagelijkse sport- en outdooractiviteiten waarin de jongeren leren samenwerken en hun grenzen verleggen. Ook is veel aandacht voor systeemtherapie en terugvalpreventie, en kunnen cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering onderdeel van de behandeling zijn. De jongeren, die we ‘fellows’ noemen, hebben elke week verschillende een-op-eensessies met hun vaste behandelaar.

Onvoorwaardelijke steun
Bij al onze professionals staan onvoorwaardelijke steun en acceptatie voorop. Wij geloven immers dat verandering alleen kan plaatsvinden in een sfeer van warmte en vertrouwen. De confrontatie gaan we hierbij niet uit de weg. We houden de jongeren een spiegel voor.   

Impulsief gedrag en medicatie

Mogelijk hebben jongeren, voordat zij bij ons komen, medicatie voorgeschreven gekregen. Bijvoorbeeld Methylfenidaat of Benzodiazepinen, om symptomen zoals ‘rusteloosheid’ te verlichten.

Wij staan echter voor een behandeling zonder medicatie, omdat wij graag ‘de werkelijke symptomen’ willen behandelen. Daarmee bedoelen we de werkelijke pijn van de jongere. Daarom streven we ernaar om tijdens de behandeling de eventuele medicatie die de jongeren al gebruiken, naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Verantwoord afbouwen
Het afbouwen gebeurt onder het toeziend oog van onze psychiaters. Het veilige behandelklimaat van Yes We Can Clinics, de positieve omgeving en het behandelteam dat constant aanwezig is om de jongeren te motiveren, te steunen en waar nodig te confronteren, zorgen ervoor dat het afbouwen van of stoppen met medicatie meestal echt mogelijk is. Vaak kunnen de jongeren ook ná de behandeling af met veel minder of helemaal geen medicijnen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een behandeling

Wilt u een jongere die impulsief gedrag vertoont aanmelden voor een behandeling bij Yes We Can Clinics? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak