Alcoholverslaving

Het drinken van alcohol gebeurt vaak al op jonge leeftijd en is enigszins sociaal geaccepteerd. Daarom wordt de kans op alcoholverslaving ernstig onderschat door niet alleen ouders en/of verzorgers, maar door de gehele samenleving. En dat terwijl alcoholverslaving één van de meest voorkomende vormen van verslaving onder jongeren is.

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wanneer is iemand verslaafd aan alchol?

Wat ooit onschuldig begon met een biertje of een wijntje, kan uiteindelijk ontaarden in een (zware) alcohol- en drugsverslaving. Een jongere is verslaafd aan alcohol als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, als zijn of haar leven draait om het krijgen en drinken van alcohol en als pogingen om er vanaf te blijven, te stoppen of te minderen niet lukken. Een alcoholverslaving is een zeer hardnekkig probleem. Het is dan ook belangrijk om deze verslaving, samen met de achterliggende problemen aan te pakken.

Effecten van een alcoholverslaving

Vaak maakt de jongere beloftes met zijn of haar omgeving én met zichzelf; 'ik drink nooit meer'. Uiteindelijk geeft hij of zij toch weer toe en grijpt naar 'de fles'. Dit heeft niets met zwakte te maken: de jongere is verslaafd en verslaving is een ziekte. De jongere ziet de buitenwereld als één grote boze wereld. Hij of zij laat amper emoties zien en contact maken is al lang niet meer aan de orde. De jongere zit in een neerwaartse spiraal. Hij of zij ervaart zelf problemen, zoals bijvoorbeeld verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst, negatief zelfbeeld. De resultaten op school gaan achteruit of vermoeidheid slaat toe. De jongere wil wel minderen, maar dat lukt niet. Beetje bij beetje raakt hij of zij steeds meer in zijn leven kwijt. 

Oorzaken van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig alcoholgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en heeft de verslaving extreme vormen aangenomen. 

Behandeling van een alcoholverslaving

Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om hun alcoholverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een verslaving om de muur die ze hebben opgetrokken langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Erik

Erik werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, game- en alcoholverslaving en angststoornis

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een alcoholverslaving aanmelden voor een behandeling bij Yes We Can Clinics? Maak dan gebruik van ons intakeformulier. Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op.

Aanmelden voor een intakegesprek

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma van 10 weken en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak