Alcoholverslaving

Alcoholverslaving

Alcohol drinken wordt een probleem als je het niet meer onder controle hebt en het nare gevolgen heeft. Wij helpen jongeren met een alcoholverslaving om hun leven weer op rit te krijgen en blijvend te herstellen.

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wanneer spreken we van een alcoholverslaving?

Iemand is verslaafd aan alcohol als hij of zij geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk is van alcohol, als het leven draait om het verkrijgen en drinken van alcohol en als pogingen om te minderen of te stoppen niet lukken. Iemand drinkt zo vaak en zoveel dat de gezondheid, school-/werkprestaties en het sociale leven er ernstig onder lijden. De persoon heeft geen controle meer over het alcoholgebruik. Het ‘willen’ drinken is veranderd in ‘moeten’ drinken.  

Alcoholverslaving en jongeren

Vaak begint het drinken van alcohol onschuldig. Tieners of jongeren proberen een biertje of wijntje, waarbij het drinken als iets gezelligs wordt gezien en iets wat ze een keer willen meemaken. Maar wat onschuldig begint, kan leiden tot problematisch drankgebruik en uiteindelijk ontaarden in een (zware) alcoholverslaving.

Overmatig drankgebruik onder jongeren kent vaak onderliggende problemen en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Zo kan sprake zijn van eenzaamheid, angst of een laag zelfbeeld. Dat kan weer komen door nare gebeurtenissen die de jongeren hebben meegemaakt. De roes verdringt de problemen.

Bij Yes We Can Clinics staat een multidisciplinair team klaar om de jongeren warme, professionele begeleiding te bieden, binnen een veilig en positief behandelklimaat. ‘Wat is jouw verhaal?' We willen iedere jongere echt leren kennen, om vervolgens samen aan de slag te gaan.

We zien dat een alcoholverslaving regelmatig samengaat met een andere verslaving, een depressie en/of een angststoornis. Wij zijn gespecialiseerd in deze meervoudige problematiek en bieden de jongeren een nieuw perspectief met als motto ‘Yes we can’ – ‘Ja, we kunnen veranderen’. Mede door de dynamiek van de groep krijgen jongeren de kracht en de wil om te veranderen. 

Oorzaken van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig alcoholgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en heeft de verslaving extreme vormen aangenomen. 

Erik

Erik werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, game- en alcoholverslaving en angststoornis

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een alcoholverslaving aanmelden voor een behandeling bij Yes We Can Clinics? Maak dan gebruik van ons intakeformulier. Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op.

Aanmelden voor een intakegesprek

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak