Psychische problemen

Bij Yes We Can Clinics behandelen we jongeren die kampen met psychische en/of psychiatrische problemen. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en hebben vroeger zelf soortgelijke problemen gehad. Dat zorgt voor veel herkenning. De jongeren die wij behandelen, hebben vaak te maken met een combinatie van de volgende psychische problemen:

Vaak kampen de jongeren ook met problematisch middelengebruik of verslavingen en gedragsproblemen. Yes We Can Clinics behandelt overwegend jongeren met meervoudige problematiek. Wij hebben alle expertise - psychiaters, psychologen, orthopedagogen, behandelaren, ervaringsdeskundigen, jongerencoaches, medici - in huis om jongeren met meervoudige en complexe problemen te behandelen.

De effecten van psychische problemen

Alle jongeren en jongvolwassenen hebben wel eens last van een wisselende stemming of bijvoorbeeld prikkelbaarheid. Zolang dit niet lang aanhoudt en de persoon zelf en zijn of haar omgeving er niet onder lijden, is er geen echt probleem. Maar als problemen langdurig zijn, ingrijpende gevolgen hebben en er geen zicht op verbetering is, dan is intensieve behandeling noodzakelijk.

Psychische problemen kunnen zich uiten in depressieve, (extreem) sombere gevoelens, een negatief zelfbeeld, weinig energie, angsten, wanhoop, geen of weinig zelfvertrouwen en een gevoel van leegte. Jongeren met deze problemen lopen vaak vast op school, werk, in sociale contacten en bij de omgang binnen het gezin. Ze zitten als het ware opgesloten in zichzelf, hun problemen hebben de overhand genomen. Ouders en/of verzorgers hebben steeds minder het gevoel écht contact te kunnen maken met hun kind. Goedbedoelde adviezen of pogingen om te helpen stuiten op weerstand of zorgen ervoor dat de jongere zich nog meer terugtrekt, isoleert en contact vermijdt.

Jongeren met psychische problemen weten vaak niet meer hoe ze uit de negatieve spiraal moeten komen. Er is voor hun gevoel geen uitweg meer en ze voelen zich daardoor waardeloos, volledig alleen en machteloos.

Tristan

Tristan werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, verslavingen en een angststoornis.

Leren omgaan met psychische problemen

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics brengt samen met de jongere in kaart waar de psychische problemen vandaan komen en wat de onderliggende problematiek is. Vervolgens gaan ze samen op zoek naar manieren en mogelijkheden om problemen te verwerken, uit te spreken en ermee om te leren gaan. Binnen de groep, maar ook op individueel niveau.

Behandeling voor psychische problemen

Wij behandelen alle psychische problemen. Samen met de familie van de jongere werken we aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren behandelen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, om hen vervolgens te begeleiden naar een mooie, nieuwe toekomst.   

Bij Yes We Can Clinics willen we ‘de echte jongere’ behandelen, in plaats van de jongere die onder invloed van medicijnen is. Daarom streven we ernaar om tijdens de behandeling de eventuele medicatie die de jongeren al krijgen, geleidelijk naar nul of naar zo weinig mogelijk af te bouwen. Dit doen we natuurlijk op een verantwoorde manier, onder begeleiding van onze psychiaters. 

Het behandeltraject van psychische problemen bij Yes We Can Clinics

1.
Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor een intake door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen. Zodra het formulier binnen is, zal Yes We Can Clinics contact met u opnemen om de persoonlijke intake in te plannen. Via deze link kunt u de actuele wachttijden inzien.

2.
Intakegesprek

Na aanmelding via het aanmeldformulier wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek samen met de ouders en/of verzorgers. 

Het behandeltraject binnen Yes We Can Clinics begint met een uitgebreide intakefase waarin de problematiek en hulpvraag in kaart gebracht worden. Tijdens het intakegesprek worden jullie in eerste instantie ontvangen door een ervaringsdeskundige casemanager. De casemanager weet precies wat een jongere doormaakt en hoe hij of zij zich voelt. Hij of zij heeft vroeger zelf namelijk ook in een vergelijkbare situatie gezeten. De casemanager is de contactpersoon voor de ouders van de jongere. Daarnaast richten behandelaar en psychiater zich op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond en de huidige situatie van de jongere en zijn directe omgeving. 

Op deze pagina leest u meer over het intakegesprek.

3.
De behandeling

Het leven van de jongere kan enorm gaan veranderen. Om dit te kunnen bereiken doorloopt de jongere een intensief klinisch óf ambulant programma, gericht op zijn of haar problematiek. Het behandelend team doet er alles aan om de jongere te helpen een levenslange verandering te verwezenlijken. De jongeren leren alles over hoe hun gedrag werkt en wat de effecten zijn op korte termijn en in de toekomst. Tijdens de behandeling wordt uitvoerig over de toekomst gesproken. Hoe ga je in de toekomst je tijd indelen? Waarvoor ga je jezelf inzetten? Wat kun je doen als je het toch moeilijk krijgt? Samen met de jongere zoekt Yes We Can Clinics naar antwoorden op al deze vragen.

Klik hier om meer te lezen over de interne opname bij Yes We Can Clinics.

4.
Na de behandeling

Na de behandeling volgt voor de jongeren (fellows) de meest kritieke fase van het behandelproces. De meeste fellows hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen voor de toekomst te maken. Tegelijkertijd zijn ze onzeker want zij zijn wel veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase ontzettend belangrijk.

Lees meer over ons nazorgprogramma Yes We Do op deze pagina.

Meer informatie over nazorg voor ouders/verzorgers vindt u hier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden