Psychische problemen

Bij Yes We Can Clinics worden jongeren behandeld die kampen met psychische en/of psychiatrische problemen. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en hebben vroeger zelf soortgelijke problemen gehad. Dat zorgt voor herkenning. De jongeren die door Yes We Can Clinics behandeld worden hebben vaak te maken met een combinatie van de volgende psychische problemen:

Deze problemen komen vaak voor in combinatie met problematisch middelengebruik en/of verslavingen en gedragsproblemen en trauma's. Yes We Can Cincis behandelt voornamelijk jongeren die kampen met een meervoudige problematiek, omdat onze klinische behandeling juist voor deze doelgroep bedoeld is. 

De effecten van psychische problemen

Alle jongeren en jongvolwassen vertonen weleens negatief gedrag. Bij psychische problemen is er vaak sprake van bijvoorbeeld langdurig opstandig gedrag, asociaal gedrag en agressief gedrag en het niet kunnen reguleren van emoties en gevoelens. Dat zorgt voor driftbuien, prikkelbaarheid, liegen, ongehoorzaamheid en tegendraads gedrag. Hierdoor komen kinderen en jongeren in problemen op school, thuis, werk of in contact met leeftijdsgenoten.

Jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen lopen vaak vast op school, werk, bij sociale contacten en bij communiceren binnen het gezin. Een deel van deze jongeren loopt het risico om geïsoleerd te raken en in een negatieve spiraal terecht te komen. Psychische problemen kunnen zich uiten in stemmingswisselingen, extreem sombere gevoelens, een negatief zelfbeeld, weinig energie, angsten, wanhoop, geen of weinig zelfvertrouwen, faalangst en een gevoel van leegte. Ouders hebben steeds minder het gevoel écht contact te kunnen maken met hun kind. Goedbedoelde adviezen of pogingen te helpen stuiten op weerstand of zorgen ervoor dat de jongere zich nog meer terugtrekt, isoleert en contact vermijdt.

Een jongere met psychische problemen weet niet meer hoe hij of zij uit die negatieve spiraal moet komen. Er is voor hun gevoel geen uitweg meer en ze voelen zich daardoor lusteloos, volledig alleen en machteloos. Als dit het geval is, dan is vluchten en isoleren niet de juiste oplossing.

Tristan

Tristan werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, verslavingen en een angststoornis.

Leren omgaan met psychische problemen

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics kan, samen met de jongere, in kaart brengen waar de psychische problemen vandaan komen en wat de onderliggende problematiek is. Vervolgens gaan ze samen op zoek naar manieren en mogelijkheden om dit te verwerken, uit te spreken en ermee om te leren gaan.

Behandeling voor psychische problemen

Wij proberen ieder soort probleem en elke jongeren te helpen door samen te werken aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren behandelen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, om vervolgens te herstellen in een mooi leven dat de jongere verdient. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Het behandeltraject van psychische problemen bij Yes We Can Clinics

1.
Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor een intake door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen. Zodra het formulier binnen is, zal Yes We Can Clinics contact met u opnemen om de persoonlijke intake in te plannen. Via deze link kunt u de actuele wachttijden inzien.

2.
Intakegesprek

Na aanmelding via het aanmeldformulier wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek samen met de ouders en/of verzorgers. 

Het behandeltraject binnen Yes We Can Clinics begint met een uitgebreide intakefase waarin de problematiek en hulpvraag in kaart gebracht worden. Tijdens het intakegesprek worden jullie in eerste instantie ontvangen door een ervaringsdeskundige casemanager. De casemanager weet precies wat een jongere doormaakt en hoe hij of zij zich voelt. Hij of zij heeft vroeger zelf namelijk ook in een vergelijkbare situatie gezeten. De casemanager is de contactpersoon voor de ouders van de jongere. Daarnaast richten behandelaar en psychiater zich op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond en de huidige situatie van de jongere en zijn directe omgeving. 

Op deze pagina leest u meer over het intakegesprek.

3.
Interne opname

Het leven van de jongere kan enorm gaan veranderen. Om dit te kunnen bereiken doorloopt de jongere een intensief  programma van 71 dagen, gericht op zijn of haar problematiek. Het behandelend team doet er alles aan om de jongere te helpen een levenslange verandering te verwezenlijken. De jongeren leren alles over hoe hun gedrag werkt en wat de effecten zijn op korte termijn en in de toekomst. Tijdens de behandeling wordt uitvoerig over de toekomst gesproken. Hoe ga je in de toekomst je tijd indelen? Waarvoor ga je jezelf inzetten? Wat kun je doen als je het toch moeilijk krijgt? Samen met de jongere zoekt Yes We Can Clinics naar antwoorden op al deze vragen.

Klik hier om meer te lezen over de interne opname bij Yes We Can Clinics.

4.
Na de opname

Bij terugkeer uit de jeugdkliniek volgt voor de jongeren (fellows) de meest kritieke fase van het behandelproces. De meeste fellows hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen voor de toekomst te maken. Tegelijkertijd zijn ze onzeker want zij zijn wel veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase ontzettend belangrijk.

Lees meer over ons nazorgprogramma Yes We Do op deze pagina.

Meer informatie over nazorg voor ouders/verzorgers vindt u hier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden