Gameverslaving

Een jongere is gameverslaafd als zijn of haar leven draait om gamen en hij of zij niet met gamen kan stoppen of kan minderen. (Offline) sociale contacten, gezinsleven en school hebben hier vaak onder te leiden.

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Gameverslaving is een groeiend probleem. Niet vreemd, want gamen is één van de meest populaire bezigheden onder jongeren en games worden steeds verslavender. Veel ouders vragen zich af of het gamegedrag van hun kind nog onder het ‘normale’ valt of dat er toch echt een probleem aan het ontstaan is. Bent u op zoek naar hulp voor een jongere die kampt met een gameverslaving? Bij Yes We Can Clinics hebben we zeer veel ervaring met het behandelen van jongeren die verslaafd zijn aan games zoals onder andere Fortnite, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), World of Warcraft en League of Legends.

Effecten van problematisch gamen

Bij jongeren met een gameverslaving draait het leven om gamen. Vaak ervaart de jongere dan zelf problemen, zoals verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst of een negatief zelfbeeld. Ook treden, als gevolg van problematisch gamegedrag, soms zelfs lichamelijke klachten op. De resultaten op school gaan achteruit of vermoeidheid slaat toe. In plaats van minderen wil de jongere juist steeds meer gamen. Bij opmerkingen over het game-gedrag volgt vaak een boze reactie.

Oorzaken van een gameverslaving

Een gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals gepest of uitgesloten worden). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig gamegedrag kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en heeft het gamegedrag van de jongere extreme vormen aangenomen.

Behandeling van een gameverslaving

Gameverslaving is een groeiend probleem. Steeds meer jongeren worden behandeld bij Yes We Can Clinics voor overmatig gamen of een gameverslaving. Na cannabisverslaving is gameverslaving inmiddels onder jongens de tweede grootste verslaving die wij behandelen. We helpen de jongeren om de gameverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een gameverslaving om de muur langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Meer informatie over de unieke behandeling en aanpak van Yes We Can Clinics vindt u op deze pagina.

Erik

Erik werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, game- en alcoholverslaving en angststoornis

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een gameverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom Yes We Can Clinics werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma van 10 weken en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak