Onze unieke aanpak

De werkwijze van Yes We Can Clinics

Onze methode is erg succesvol. Na een behandeling bij Yes We Can Clinics heeft 74% van de jongeren geen specialistische zorg meer nodig. Hoe wij dat doen, leest en ziet u op deze pagina.

Wat maakt ons uniek?

Yes We Can Clinics is een van de meest succesvolle jeugdklinieken van Nederland en ver daarbuiten. We behandelen jaarlijks honderden jongeren en jongvolwassenen van 13 t/m 27 jaar met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Veel van de fellows (jongeren) die wij behandelen zijn op andere plekken in de zorg volledig vastgelopen. Als niets meer werkt zijn we voor veel jongeren en hun ouders en verzorgers het keerpunt in hun leven.

De missie van Yes We Can Clinics is het bieden van een zeer intensieve en kortdurende behandeling voor jongeren en hun ouders. Daarbij is het streven de thuisbasis te behouden en de verbinding met het gezinssysteem te herstellen. Hierdoor wordt perspectief geboden en (gesloten) uithuisplaatsing of beschermd wonen voorkomen of verkort. We hebben een onderscheidende aanpak:

 • Sfeer: bij Yes We Can Clinics staan onvoorwaardelijke warmte en veiligheid en op het juiste moment confrontatie centraal. Veel jongeren hebben dezelfde problemen en veel medewerkers hebben die gehad. Dat zorgt voor veel herkenning. Door de groepsdynamiek ontstaat bij de fellows de wil en de kracht om echt te veranderen.

 • Team: Yes We Can Clinics werkt met multidisciplinaire teams. Zorgspecialisten werken samen met ervaringsdeskundigen en jongerencoaches. In totaal zijn er ruim 500 medewerkers voor en met de fellows.

 • Programma: zowel de interne opname als de ambulante dagbehandeling wordt gekenmerkt door een intensief programma van minimaal 7 weken + minimaal 10 weken nazorg dat jongeren samen met andere fellows doorlopen. Ze leren om samen te erkennen dat ze problemen hebben, om hulp te vragen en de problemen aan te pakken. Ook is er een intensief programma voor ouders en/of verzorgers (en eventueel de partner) en volop aandacht voor broers en zussen.

De behandeling van Yes We Can Clinics is voor veel van de jongeren succesvol. 74% Van onze fellows heeft ‘na Yes We Can’ geen specialistische zorg meer nodig.

Onze onderscheidende behandelvisie

Yes We Can Clinics werkt vanuit de (positieve) dynamiek van de groep, met zowel groepssessies als één-op-één sessies. Dagelijkse sport- en outdooractiviteiten zijn vast onderdeel van het behandelprogramma. Daarnaast werken we met een strak kaderend programma. Zo krijgen jongeren, jong volwassenen en hun ouders/verzorgers bij YWCC inzicht in hun gedrag en de achtergronden daarvan. Op die basis ontwikkelen we voor hen nieuwe handvatten om het leven weer op de rit te krijgen.

We werken met zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en jongerencoaches vanuit een onvoorwaardelijke acceptatie van alle betrokkenen. We gaan confrontatie niet uit de weg. We willen alle problemen bespreekbaar maken – en daadwerkelijk delen.

Dit programma, dat door veel professionals wordt gedragen, bevat onderdelen als:

 • individuele therapie
 • groepstherapie
 • psychiatrische consulten
 • cognitieve therapie
 • effectieve verslavingstherapie
 • psycho-educatie
 • familie-/systeemtherapie
 • aandacht voor de broers en de zussen
 • emotie-/agressieregulatie
 • traumaverwerking
 • een uitdagend en veelzijdig sport- en outdoorprogramma
 • een intensief nazorgtraject van minimaal 10 weken voor de jongeren
 • een wekelijks nazorgtraject voor de ouders

Kijk voor aanvullende informatie in onze folder.

Gezonde voeding

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van de behandeling bij Yes We Can Clinics. Al sinds de start werken we zo veel mogelijk met biologische producten, vermijden we het gebruik van suikers zo veel mogelijk en zorgt de keukenploeg iedere dag voor heerlijk vers groente en fruit. Samen met verschillende experts hebben we lekkere, gezonde en voedzame maaltijden samengesteld. En of dat nog niet genoeg is, is Yes We Can Clinics een unieke samenwerking aangegaan met Topchef Justin van Doorn. Samen met hem brengen we de maaltijden en het voedingsprogramma van de Yes We Can Healthcare Group naar een nóg hoger niveau. Daarnaast is zijn Food Therapy standaardonderdeel van de behandeling. In onderstaande video vertelt hij er alles over. 

Dubbele Diagnose

Tegenwoordig spreekt men in toenemende mate over Dubbele Diagnose-problematiek in de geestelijke gezondheidszorg. Jongeren met een dubbele diagnose kampen bijvoorbeeld met een psychiatrische stoornis en zijn daarnaast verslaafd aan een middel. Het misbruik van middelen en de psychiatrische stoornis versterken elkaar en bemoeilijken de behandeling. 

Het kan zelfs zo zijn dat de psychiatrische stoornis het aantrekkelijk maakt om drank of drugs te gaan gebruiken. Gebruik van middelen leidt tot een toename van de symptomen van de psychiatrische stoornis. De meeste Dubbele Diagnose-cliënten hebben problemen op alle levensgebieden: school of dagbesteding, sociale relaties en familie, maar ook met financiën. Het is moeilijk de cirkel te doorbreken.

Yes We Can Clinics behandelt alleen jongeren die kampen met een meervoudige problematiek, omdat onze behandeling juist voor deze doelgroep bedoeld is.

Behandeling van Dubbele Diagnose-problematiek

Veel cliënten hebben al een lange geschiedenis in de hulpverlening achter de rug. Voor de behandeling van Dubbele Diagnose-problematiek is het van belang zowel de psychiatrische stoornis als de verslaving aan te pakken. Belangrijk is dat er sprake is van een geïntegreerd behandelaanbod waarin aandacht is voor beide probleemgebieden. Een intensief traject is praktisch altijd noodzakelijk. Een gedegen nazorgbehandeling moet naadloos daarop aansluiten. Het tegelijk behandelen van beide probleemgebieden leidt tot een vermindering van de psychiatrische symptomen en het volledig stoppen van het actieve probleemgedrag van de jongeren.

Foto-impressie

Bekijk onderstaande foto-impressie met beelden uit onze kliniek in Hilvarenbeek.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 of gebruik ons contactformulier.

Aanmeldformulier

Privacy

Ook Yes We Can Clinics houdt rekening met de AVG die sinds 25 mei 2018 van kracht is. Wij gebruiken persoonsinformatie om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. We zijn uiterst voorzichtig met de gegevens die we verzamelen. Hoe we hier mee omgaan, hebben we puntsgewijs onder elkaar gezet in ons privacyregelement(PDF).