Gedragsproblemen en trauma's

Alle jongeren en jongvolwassenen hebben wel eens te kampen met gedragsproblemen. Ouders constateren dan ongewoon, of tegendraads en afwijkend gedrag. De jongere houdt zich niet aan afspraken, wordt uit het niets boos of komt te laat thuis. Dit hoort bij het opgroeien en ontwikkelen van de jongeren. In sommige gevallen worden de gedragsproblemen steeds heftiger, nemen deze zeer negatieve (destructieve) vormen aan en blijkt dat er meer aan de hand is dan enkel problematisch gedrag. Vaak gaat dit gepaard met problemen op school of op het werk, moeite en problemen met vriendschappen en/of relaties, problemen met autoriteit, impulsiviteit, vermijden, aggresiviteit, vandalisme, liegen, manipuleren en bedriegen. 

Een trauma is een psychisch letsel dat kan ontstaan wanneer iemand een afschuwelijke gebeurtenis meemaakt. Het verlies van een dierbare, gepest worden op school of slachtoffer of getuige zijn van een misdrijf zijn hier voorbeelden van. Vaak zie je dat een trauma leidt tot gedragsproblemen, psychische problemen en/of verslavingen.

Overige oorzaken van gedragsproblemen

Oorzaken van gedragsproblemen zijn bijvoorbeeld gezinsproblematiek, verslaving of misschien een psychisch probleem. Gevolgen van probleemgedrag zijn bijvoorbeeld uit de les gestuurd worden, niet meer aanwezig zijn op school, vroegtijdig schoolverlaten, geen verantwoording afleggen, weglopen van huis, geen goede band meer hebben met ouders en familieleden, vrienden laten vallen, een loverboy-situatie of zelfs in aanraking komen met de politie. Als het problematische gedrag van de jongere uit de hand loopt is het vluchten in dit gedrag niet de juiste oplossing.

Veelvoorkomende gedragsproblemen en trauma's

Yes We Can Clinics behandelt voornamelijk jongeren die kampen met een meervoudige problematiek, omdat onze klinische behandeling juist voor deze doelgroep bedoeld is. Wij behandelen veel verschillende gedragsproblemen. Veel van onze medewerkers zijn ervaringsdeskundig en hebben vroeger zelf soortgelijke problemen gehad. Dat zorgt voor veel herkenning. De jongeren die door Yes We Can Clinics behandeld worden hebben vaak te maken met een combinatie van de volgende gedragsproblemen:

Deze gedragsproblemen komen vaak voor in combinatie met problematisch middelengebruik en/of verslavingen en psychische problemen.

Hans en Ila, ouders van fellow Julia

"Eindelijk kunnen we weer genieten!"

Julia werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor gedragsproblemen en verslavingen.

Leren omgaan met gedragsproblemen

Het ervaren en professionele team van Yes We Can Clinics kan de gedragsproblemen niet alleen vóór, maar ook juist mét de jongere in kaart brengen, om vervolgens samen te zoeken naar manieren en mogelijkheden om met gedragsproblemen om te leren gaan, zodat de jongere zijn of haar destructieve leven voorgoed achter zich kan laten en een prachtige toekomst tegemoet kan gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Behandeling van gedragsproblemen

Wij proberen ieder soort probleem en elke jongere te helpen door samen te werken aan ontwikkeling en herstel, zelfs als dit moeilijk of onmogelijk lijkt. We vinden het belangrijk dat we de jongeren helpen in een omgeving die warm, liefdevol en vertrouwd aanvoelt, zodat ze vervolgens herstellen in een mooi leven dat iedere jongere verdient.

Het behandeltraject bij Yes We Can Clinics

1.
Aanmelden voor een behandeling

U kunt zich aanmelden voor een intake door het aanmeldformulier in te vullen en te versturen. Zodra het formulier binnen is, zal Yes We Can Clinics contact met u opnemen om de persoonlijke intake in te plannen. Via deze link kunt u de actuele wachttijden inzien.

2.
Intakegesprek

Na aanmelding via het aanmeldformulier wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek samen met de ouders en/of verzorgers. 

Het behandeltraject binnen Yes We Can Clinics begint met een uitgebreide intakefase waarin de problematiek en hulpvraag in kaart gebracht worden. Tijdens het intakegesprek worden jullie in eerste instantie ontvangen door een ervaringsdeskundige casemanager. De casemanager weet precies wat een jongere doormaakt en hoe hij of zij zich voelt. Hij of zij heeft vroeger zelf namelijk ook in een vergelijkbare situatie gezeten. De casemanager is de contactpersoon voor de ouders van de jongere. Daarnaast richten behandelaar en psychiater zich op het verkrijgen van een compleet beeld van de achtergrond en de huidige situatie van de jongere en zijn directe omgeving. 

Op deze pagina leest u meer over het intakegesprek.

3.
Interne opname

Het leven van de jongere kan enorm gaan veranderen. Om dit te kunnen bereiken doorloopt de jongere een intensief  programma van 71 dagen, gericht op zijn of haar problematiek. Het behandelend team doet er alles aan om de jongere te helpen een levenslange verandering te verwezenlijken. De jongeren leren alles over hoe hun gedrag werkt en wat de effecten zijn op korte termijn en in de toekomst. Tijdens de behandeling wordt uitvoerig over de toekomst gesproken. Hoe ga je in de toekomst je tijd indelen? Waarvoor ga je jezelf inzetten? Wat kun je doen als je het toch moeilijk krijgt? Samen met de jongere zoekt Yes We Can Clinics naar antwoorden op al deze vragen.

Klik hier om meer te lezen over de interne opname bij Yes We Can Clinics.

4.
Na de opname

Bij terugkeer uit de jeugdkliniek volgt voor de jongeren (fellows) de meest kritieke fase van het behandelproces. De meeste fellows hebben weer zelfvertrouwen opgebouwd, zijn weer gemotiveerd, voelen zich energieker en hebben weer zin om plannen voor de toekomst te maken. Tegelijkertijd zijn ze onzeker want zij zijn wel veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Daarom is goede begeleiding in deze fase ontzettend belangrijk.

Lees meer over ons nazorgprogramma Yes We Do op deze pagina.

Meer informatie over nazorg voor ouders/verzorgers vindt u hier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden