Het ontstaan van Yes We Can Clinics

Yes We Can Clinics is in 2010 opgericht door Jan Willem Poot en zijn vrouw Petra. In de volgende video, én het verhaal eronder vertelt Jan Willem over zijn leven en het ontstaan van onze kliniek.

Jan Willem Poot en Petra Poot-Knoester
Jan Willem Poot en Petra Poot-Knoester

Het verhaal achter Yes We Can

Jan Willem kampte zelf van zijn 12e tot zijn 27e met gedrags- en verslavingsproblemen en zat vast in die steeds maar diepere negatieve spiraal waar niet alleen hij, maar ook de hele familie en mensen om hem heen in terecht kwamen.

Jan Willem: “Onherroepelijk komt dan de gang naar hulpinstanties, dagprogramma’s en klinieken, ik heb er veel gehad. Ik wist wat de psychologen wilden horen, dat kregen ze ook. De pijn, de angst en de machteloosheid waar ik mee leefde was groot. Het lukte hen niet mij te helpen hieruit te komen, ze kregen gewoon mijn vertrouwen niet, ik vertrouwde hen niet. Ik geloof dat heel veel jongeren niet bij deze hulpinstanties kunnen veranderen, ze hebben meer nodig, andere zorgverleners die wel tot hen kunnen doordringen.

Op 16 november 2004 kwam ik op een plek terecht waar amper vragen werden gesteld. Iemand begon gewoon ‘zijn’ verhaal te vertellen in plaats van dat ik voor de zoveelste keer mijn verhaal moest vertellen. Eén uur lang heb ik ademloos geluisterd. Zo veel herkenning. Zo veel dezelfde gedachten. Zo veel dezelfde foute keuzes… zo veel hetzelfde! Eindelijk een klik! Ik kreeg een warm gevoel. Deze man begreep mij. Deze man prikte dwars door mijn mooie praatjes heen. Ik vertrouwde hem, deze man kon mij helpen. Ik ging ervoor! Ze gaven mij wijze lessen waar ik echt wat aan had. Ze hielden mij continu een spiegel voor. Ze gaven mij een haalbare structuur. De één-op-één-sessies met een eigen counselor en de groepstherapieën met soortgelijke mensen, allen met verschillende achtergronden en problemen, het vele sporten, het goede uitleggen… ik begon te veranderen. Ik heb vanaf die dag niet meer hoeven te gebruiken, drinken, manipuleren of liegen. Ik heb een fantastisch leven gekregen.”

Mede op basis van zijn ervaringen en best practices uit verschillende klinieken heeft Jan Willem met een team van zorgprofessionals Yes We Can Clinics opgezet. Ondertussen werkt hij ruim 14 jaar met vastgelopen jongeren en hun families.

Yes We Can Clinics Hilvarenbeek
Yes We Can Clinics Hilvarenbeek

De aanpak

We helpen jongeren door middel van een klinische behandeling in Hilvarenbeek en, aansluitend, een nazorgprogramma van minimaal 10 weken in een van onze nazorglocaties

De behandeling in de kliniek bestaat uit o.a. dagelijkse groepssessies, meerdere 1-op-1 sessies per week, psycho-educatie, verschillende evidence based therapieën en elke dag uitdagende sport- en outdoor activiteiten die nauw aansluiten op de doelstellingen van het behandelprogramma. Door dit zeven dagen per week van 06.45 ’s ochtends tot 22.30 uur ’s avonds te doen, keren structuur, hoop en goede vooruitzichten stap voor stap terug.

Yes We Can betrekt nadrukkelijk ook (bonus)ouders en verzorgers bij de behandeling. Wij geloven er niet in dat de problemen van een kind opgelost kunnen worden als alleen het kind is behandeld. Ook bij ouders en verzorgers is een verandering nodig om samen een andere toekomst vorm te kunnen geven. Daarom is er het ouderprogramma dat plaatsvindt tijdens de periode dat de jongere in de kliniek verblijft en kan men ongelimiteerd gebruikmaken van de nazorg voor (bonus)ouders en verzorgers.

Ons team

Bij Yes We Can Clinics werken 400 gedreven (zorg)professionals, die jongeren helpen het leven weer op de rit te krijgen. Dit unieke team bestaat bewust uit drie pijlers: de zorgprofessionals zoals psychiaters, psychologen en medische staf, die eindverantwoordelijk zijn voor de behandeling en zorgen voor de medische duiding, de ervaringsdeskundigen die op het juiste moment correct op respectvolle wijze de confrontatie aangaan en zorgen voor veel herkenning en de jongerencoaches, die de jongeren 24 uur per dag onvoorwaardelijk steunen en stimuleren. Yes We Can Clinics is de enige organisatie in Nederland die werkt met zo'n multidsciplinair team.

Yes We Can Clinics maakt het verschil

  • 7- of 10-weekse interne behandeling en minimaal 10 weken intensieve nazorg
  • Uitgebreid ouderprogramma
  • Aandacht voor broers en zussen
  • Ervaren professionele behandelaren
  • Ervaringscounselors en jongerencoaches
  • Grote slagingskans

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier