Eetstoornis

Een eetstoornis wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige jongeren met een eetstoornis eten te weinig, anderen eten te veel of wisselen eetbuien af met zeer streng diëten. De meeste jongeren met een eetstoornis hebben een verstoord lichaamsbeeld, zijn onzeker en zijn bang om aan te komen in gewicht.

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op 040-2110311 (bereikbaar op wekrdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat zijn eetstoornissen?

Een eetstoornis kan zich in elk stadium van het leven ontwikkelen, maar komt meestal voor tijdens tienerjaren en bij jongvolwassenen. De oorzaak is ofwel fysiek (onregelmatige hormoonfuncties, genetica) of psychologisch (laag zelfbeeld, negatief imago). Aanleidingen kunnen worden gezocht in verstoorde familierelaties, trauma's, druk van leeftijdgenoten (bijvoorbeeld om goed te presteren op school), stressvolle overgangen in het leven of beroepen die een dun lichaam vereisen (modellenwerk, ballet), enz.

De meest voorkomende vormen van eetstoornissen worden geclassificeerd als Anorexia (onrealistische perceptie van het lichaam, obsessieve angst voor gewichtstoename), Binge Eating (dwangmatig overeten, risico op obesitas) en Boulimia (eetbuien in combinatie met braken en/of overmatige beweging).

Symptomen van eetstoornissen

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten eetstoornissen. Veel symptomen komen echter overeen. Hieronder staan de meest voorkomende:

- Constante gewichtsfluctuaties
- Obsessie met calorieën en voedsel
- Voedsel verstoppen, stiekem eten
- Depressie of lethargische toestand
- Antisociaal gedrag
- Chronische misselijkheid, braken, hoofdpijn en hoofdpijn
- Depressie

Lisa

‘The no more bullshit day’.

Lisa werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor haar depressie en eetstoornis.

Behandeling van een eetstoornis

Jongeren met een eetstoornis zijn vaak onzeker, hebben een verstoord lichaamsbeeld, een hele lage eigenwaarde of zelfs een trauma vanuit hun jeugd. Als jongeren op een stabiel gewicht zitten en geen levensbedreigende BMI hebben, en kampen met een meervoudige diagnose helpen wij ze om deze problemen de baas te worden en om weer op een gelukkige manier verder te kunnen gaan met het leven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een eetstoornis aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Maak dan gebruik van ons intakeformulier. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma van 10 weken en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak