ODD

Het gedrag van jongeren met Oppositional Defiant Disorder (ODD) kenmerkt zich door de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren en agressiviteit. 

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is ODD?

ODD staat voor "Oppositional defiant disorder" (oppositioneel-opstandige gedragsstoornis). Het is een stoornis die voorkomt bij kinderen en die er voor zorgt dat de betrokkene minder flexibel is dan leeftijdsgenoten. Hij of zij kan hierdoor minder goed omgaan met veranderingen. Ook zijn jongeren met ODD vaak gefrustreerd, raken ze snel van streek en kunnen ze niet goed omgaan met tegenslagen. Hierdoor ontstaan driftbuien en opstandig gedrag. Iedere jongere is wel eens opstandig. Bij ODD is echter sprake van een aantal kenmerken:

- het negatieve gedrag is niet in overeenstemming is met leeftijdsgebonden gedragsnormen
- de jongere schaadt de basisrechten van anderen
- het gedrag komt vaker voor dan gemiddeld
- het gedrag speelt al langere tijd en wordt niet veroorzaakt door andere omstandigheden

ODD komt vaak voor in combinatie met andere aandoeningen, zoals ADHD of autisme.

Behandeling van ODD

Bij Yes We Can Clinics helpen we de jongeren om op een fijne en vertrouwde manier om te kunnen gaan met ODD en prettig te kunnen functioneren in de samenleving. We kijken daarbij niet naar de ‘stickers’ die de jongeren in het verleden opgeplakt kregen of naar de dingen die de jongeren ‘niet kunnen’ of ‘fout’ doen, maar juist naar hun talenten en kwaliteiten. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk mogelijk af te bouwen.

Hulpverlening is van belang omdat deze jongeren en jongvolwassenen een verhoogde kans hebben op een depressie of problematisch middelengebruik.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Informatieavond

Yes We Can Clinics organiseert iedere maand een informatieavond in het Van der Valk Hotel Eindhoven. U bent van harte welkom. Wilt u een van deze avonden bijwonen? Meldt u zich dan aan op deze pagina.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een oppositioneel opstandige gedragsstoornis aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma van 10 weken en 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Ruim 300 medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak