Autismespectrumstoornis (A.S.S.)

Autismespectrumstoornis (A.S.S.)

Bij het autismespectrumstoornis kunnen verschillende problemen een rol spelen. Vaak gaat het samen met AD(H)D en psychische problemen. Wij staan voor de jongeren klaar!

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is autismespectrumstoornis?

 Autismespectrumstoornis (ASS) is de overkoepelende term voor wat voorheen autistische stoornis of klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS (pervasive developmental disorder not otherwise specified) werd genoemd. Het gaat om een ‘waaier’ van symptomen, waarbij de kenmerken bij iedere persoon in verschillende gradaties tot uiting komen.

Mensen met autismespectrumstoornis ervaren de wereld op een andere manier. Hierbij speelt de informatieverwerking in de hersenen een rol. Ze hebben moeite met het ordenen van informatie en het verwerken van informatie tot een groot samenhangend geheel. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Dit geeft allerlei problemen in het leven van alledag.   

Storm

Storm werd behandeld voor zijn verslaving en gedragsproblemen en leerde om te gaan met autisme.

Autismespectrumstoornis en jongeren

Meestal worden problemen op het autismespectrum ontdekt voordat een kind in de puberteit komt. De signalen worden vaak zichtbaar als kinderen eenmaal naar school gaan.

Kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis voelen zich soms zo overladen door alles wat er op een (school)dag gebeurt, dat zij overprikkeld en uit hun doen raken. Ze overzien de dag niet en vinden het moeilijk om met alle informatie en de gebeurtenissen om te gaan.   

Bij Yes We Can Clinics hebben we veel ervaring met autismespectrumstoornis en andere problemen die hiermee gepaard kunnen gaan, zoals AD(H)D, verslavingen of gedragsproblemen. Wij bieden de jongeren warme en deskundige begeleiding, zodat zij met vertrouwen een positieve toekomst tegemoet kunnen gaan.

Kenmerken en symptomen van autismespectrumstoornis

Jongeren met autismespectrumstoornis (ASS) hebben in meer of mindere mate problemen met:

  • Sociale interactie: ze zijn vaak in zichzelf gekeerd en vinden het lastig om de communicatie tussen mensen goed te volgen. Claimend zijn in het contact kan ook voorkomen.       
  • (Non)-verbale communicatie: ze hebben moeite met herkennen van de eigen emoties of die van anderen, zoals boosheid, blij/verdrietig zijn. Sommige jongeren praten weinig, anderen praten veel en vaak terwijl ze zich nauwelijks afvragen of de ander wel geïnteresseerd is.  
  • Het omgaan met prikkels: ze voelen zich snel overladen door wat er om hen gebeurt.   

Daarnaast kunnen jongeren met ASS beperkte interesses hebben en helemaal opgaan in een bepaalde activiteit, zodat bijna nergens anders aandacht meer voor is. Dit kan samengaan met herhalende gedragspatronen. Ook hebben de jongeren vaak moeite met plotselinge veranderingen.  

Behandeling van autismespectrumstoornis

Ons multidisciplinaire behandelteam helpt de jongeren, die we ‘fellows’ noemen, om hun in kracht te gaan staan, zodat zij weer op een prettige manier kunnen leven en functioneren in de samenleving. Wij geven inzicht in achtergronden (bijvoorbeeld: Wat voel ik en hoe komt dat?) en leren de jongeren hiermee om te gaan. Onvoorwaardelijke acceptatie en gelijkwaardigheid staan voorop.

Persoonlijke begeleiding
Bij Yes We Can Clinics maken we veel gebruik van de dynamiek van de groep. Wekelijks zijn er diverse groepssessies en dagelijks zijn de jongeren bezig met sport- en outdooractiviteiten. In de groep zijn we alert op het persoonlijke proces van de fellows. Hierbij maken we ons sterk om iedere jongere de steun begeleiding te bieden die nodig is om het leven weer op de rit te krijgen.

De individuele therapie bij autismespectrumstoornis bestaat uit onder meer cognitieve gedragstherapie en vaardigheidstrainingen. Jongeren hebben wekelijks verschillende een-op-eensessies met hun vaste behandelaar. Behandelaren, psychiaters, psychologen, ervaringsdeskundigen en jongerencoaches overleggen dagelijks met elkaar. Alle professionals zijn altijd goed op de hoogte van hoe het met de jongeren gaat.

Systeemtherapie
Bij de behandeling wordt ook het gezin - de ouders, partner en eventuele broers en zussen van de jongere - nauw betrokken. Ouders en partner volgen het Familieprogramma en voor broers en zussen van de fellows in de kliniek organiseren we het programma Yes We Too. Zij kunnen al hun vragen stellen, zoals: Wat maakt mijn broer of zus mee op de kliniek? Hoe kunnen wij ondersteunen bij het herstel? 

Autismespectrumstoornis en medicatie

Mogelijk gebruiken de jongeren medicatie op het moment dat ze bij ons de behandeling starten. Zo kan bij ASS het ADHD-/ADD-medicijn methylfenidaat voorgeschreven zijn. Bij Yes We Can Clinics kiezen we echter voor een behandeling zonder medicatie. Het idee hierachter is dat we ‘de echte jongere’ willen behandelen, in plaats van de jongere die onder invloed is van medicijnen.

Verantwoord afbouwen
We streven ernaar om tijdens de behandeling de eventuele medicatie die de jongeren al gebruiken, naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen. Dit doen wij zorgvuldig en nauwkeurig, onder het toeziend oog van onze psychiaters.

Het veilige behandelklimaat van Yes We Can Clinics, de positieve omgeving en het gehele behandelteam dat aanwezig is om de jongeren te motiveren, te steunen en waar nodig te confronteren, zorgen ervoor dat het afbouwen van medicatie meestal ook echt mogelijk is. Ook als de jongere eenmaal uit de kliniek is en verder werkt aan herstel, blijkt medicatie vaak niet of nauwelijks meer nodig.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand die kampt met problemen binnen het autismespectrum aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Onze unieke aanpak