Een drugsvrije kliniek. Dat is toch vanzelfsprekend? 

25 sep 2019 - blog

In mijn eigen verleden met GGZ heb ik het helaas vaak genoeg meegemaakt: onveilige situaties en drugsgebruik in klinieken. De láátste plek waar je dit zou verwachten, de plek waar mensen juist naartoe gaan om beter te worden en om te stoppen met gebruik. Tóch komt het nog steeds voor en wie het nieuws volgt, hoort en leest er spijtig genoeg nog regelmatig over.

Bij Yes We Can Clinics zijn alle collega's iedere dag bezig om de meest veilige omgeving te creëren voor de 150 fellows die zich dag in dag uit op ons terrein begeven. Wij vinden het zo ontzettend belangrijk dat YWCC een schone, liefdevolle en veilige plek is voor zowel fellows als medewekers. Daarom is de omgeving van de kliniek ook afgezet met een hek; niet om de fellows persé binnen te houden, maar juist om mensen met verkeerde bedoelingen buiten te houden. 

Er zijn 24/7 verschillende medewerkers aanwezig om de veiligheid te waarborgen. Er is geen internetverbinding voor de fellows en hun telefoon staan zij tien weken lang af. Het contact met de buitenwereld gaat na vijf weken behandeling via brieven en telefoontjes, die samen met een behandelaar worden gepleegd. Zo kan er geen ongecontroleerd, ongezond contact met de buitenwereld plaatsvinden en kunnen wij een gezond herstelklimaat waarborgen. 

Yes We Can Clinics hanteert een zero tolerance beleid als het aankomt op drugs en alcohol, gerichte zware agressie naar fellows of medewerkers en seksueel contact. Dat doen we voor de veiligheid van iedereen in de kliniek en omdat we weten dat de fellows ook daadwerkelijk willen dat deze grenzen worden gesteld. Samen met de fellows strijden we ervoor dat iedereen zich veilig voelt en dat wij juist die kliniek zijn waar dit soort dingen niet voorkomen. Zodat de fellows die bij ons komen, niet hoeven mee te maken wat ik heb meegemaakt op dat gebied. En daar doen we iedere dag keihard ons best voor!

Jan Willem Poot
CEO en Oprichter van Yes We Can Clinics