Grote ontwikkelingen in een speciale tijd

18 dec 2020 - news

TROTS. Trots op Yes We Can Clinics als organisatie, trots op alle collega’s die zich afgelopen jaar zo ontzettend hard hebben ingezet. Maar bovenal trots op alle 800 jongeren en families die kampten met zware problematieken, die ondanks de uitdagende situatie waarin we leven, toch de moed en kracht wisten op te brengen om aan zichzelf te gaan werken bij Yes We Can Clinics. Zij hebben keihard gestreden met één doel; een beter, positiever leven.

Strijden is wat ook alle collega’s hebben gedaan afgelopen jaar. Zij hebben zo ongelofelijk hard gewerkt om ondanks alles, er toch 24/7 voor de fellows te kunnen zijn. Zij hebben alles aan de kant geschoven om toch die ‘Yes We Can zorg’ te kunnen blijven bieden. Ze zijn flexibel geweest door zich telkens aan te passen aan alle wijzigingen en maatregelen. Zij hebben avonden en weekenden doorgewerkt, om toch alle onderdelen van de behandeling aan te kunnen blijven bieden. Een eigen teststraat ingericht, zodat alle jongeren en collega's dagelijks kunnen worden getest. En dit alles om de veiligheid van de jongeren, hun ouders en onze collega’s te kunnen waarborgen, zodat we toch die zorg konden blijven bieden die de jongeren zo ontzettend hard nodig hebben.

Juist nu heeft heel de wereld behoefte aan warmte en verbondenheid. Iets wat de jongeren die bij Yes We Can komen door heftige omstandigheden helaas niet altijd zo hebben kunnen ervaren. Zij hebben de connectie verloren met hun vrienden, familie en vooral met zichzelf. Gelukkig schenken wij juist in de decembermaand éxtra aandacht aan de jongeren bij Yes We Can. Zo kunnen zij op deze manier toch die verbinding voelen met de andere jongeren en met zichzelf. Zij verdienen het om deze dagen wat extra warmte en geborgenheid te ervaren. Daarom zijn Sinterklaas en zijn Pieten langs geweest met cadeautjes, chocola en leuke activiteiten. Organiseren we ook dit jaar weer een gigantisch kerstdiner, waarbij de collega’s volledig in smoking of galajurk de jongeren in de kliniek bedienen. En is er met oud en nieuw een viering voor alle fellows.

Gelukkig waren er nog veel mooie momenten afgelopen jaar. Zo organiseerden we begin dit jaar ons tweede congres, deze keer in Leeuwarden, met als thema: ‘Jongeren úit de specialistische zorg’. We openden een coachhuis voor alle jongerencoaches. Een mooie plek waar zij in hun vrije tijd kunnen relaxen of rustig kunnen slapen tijdens hun 4-daagse shift. We hebben de sportfaciliteiten en diverse ruimtes in de kliniek een flinke opfrisbeurt gegeven. En we konden enkele maanden geleden het mooie nieuws brengen dat we op verschillende plekken door heel Nederland zijn gestart met Yes We Can Meetings. Verder zijn de leerwerktrajecten voor oud-fellows van start gegaan, en zijn er afgelopen 1 december 24 nieuwe collega’s in de Yes We Can Academy gestart. Hierin worden alle nieuwe collega’s opgeleid tot échte ‘Yes We Can’ers’ en verder ondergedompeld in de werkmethode van Yes We Can in hun eigen discipline. 

Bijzondere ontwikkelingen in een speciale tijd! Dat samen met de heftige, maar mooie verhalen van onze oud-fellows maakt dat ook de media ons nog steeds regelmatig wist te vinden. We verschenen op Radio 1 samen met oud-fellow Manuel, waarin hij vertelde over lootboxes in games zoals FIFA. Sprak oud-fellow Kerem in het Brabants Dagblad over zijn ervaringen met lachgas, en werkten we mee aan artikelen in verschillende bladen. Ook verschenen we in diverse internationale bladen en op online platformen in onder andere Italië, Noorwegen, Engeland en de Verenigde Arabische Emiraten. Mede hierdoor zien we dat veel gezinnen in Nederland en ver daarbuiten toch weer hoop krijgen en op zoek gaan naar de juiste hulpverlening voor hen.

En die juiste hulpverlening blijft nodig. Onze ambitie om jongeren úit de specialistische zorg te krijgen blijft bestaan. We zien nog steeds dat meer en meer jongeren deze specialistische zorgverlening nodig hebben. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze zo min mogelijk specialistische zorg nodig hebben? Of beter nog, hoe zorgen we ervoor dat ze niet in die zorgmolen komen? Afgelopen jaar zagen we met eigen ogen hoe een pandemie ervoor kon zorgen dat mentale gezondheid nóg belangrijker werd dan ooit. De heftige verhalen van jongeren en hun families en de inzichten die mede door de huidige situatie waarin we leven steeds zichtbaarder worden, geven ons nóg meer kracht om door te gaan met wat we doen; het beste bieden aan deze kwetsbare jongeren die onze toekomst vormen!

Wij zijn blij om te zien dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het (mentale) welzijn van jongeren. Onder jongeren zelf, op scholen, in het nieuws, maar ook bij de overheid en in de politiek. Bij Yes We Can zitten we nooit stil en blijven we altijd kijken hoe het beter kan. Professioneler. Efficiënter. Gelukkig liggen er weer mooie toekomstplannen op tafel om in 2021 een stapje dichterbij de realisatie hiervan te komen.

2020 was een veelbewogen jaar, maar met mooie en bijzondere ontwikkelingen. Door deze ontwikkelingen kunnen we in 2021 en de jaren erna nóg veel meer jongeren en hun families een opstapje bieden naar een mooiere toekomst. Een toekomst die zij verdienen!

Namens heel Yes We Can Clinics wensen wij iedereen alle liefde, warmte en gezondheid toe tijdens de feestdagen. Dat 2021 een jaar mag worden vol met kansen, hoop, dromen, ambitie en heel veel lichtpuntjes!
 
Jan Willem Poot - Oprichter Yes We Can Clinics 
Marcel Pierre - Chief Financial Officer (CFO)
Hedzer Schotsman - Chief Operating Officer (COO)