Jongeren úit de zorg: op eigen kracht vooruit met de juiste hulp

18 feb 2020 - blog

Jan Willem Poot
Jan Willem Poot

We zien het helaas té vaak: jongeren die bij Yes We Can Clinics aankloppen die het vertrouwen in hulpverlening volledig zijn verloren. Dit komt doordat zij vaak al jaren van behandeling achter de rug hebben. Doordat ze keer op keer een nieuwe behandelaar krijgen, die ze weer een nieuwe diagnose geeft, of nieuwe medicijnen. Het zijn jongeren die van wijkteam naar psychiater gaan, van psychiater naar psycholoog naar crisisopvang en weer terug. Zij verliezen daardoor vaak niet alleen het vertrouwen in de hulpverlening, maar vooral ook in zichzelf.

Gedachtes als 'misschien ben ik het niet waard' spelen vaak een rode draad door het leven van deze jongeren. En ook wij zijn niet altijd het eindstation voor deze jongeren. Soms past onze behandeling niet bij de problematiek, of is de jongere nog niet klaar voor herstel. Wij als Yes We Can Clinics proberen er dan álles aan te doen om deze jongeren alsnog bij de juiste hulpverlener te krijgen, door te kijken waar de behoeftes liggen en welke behandeling hieraan zou kunnen voldoen. Nog té vaak lopen wij ook tegen muren aan; lange wachtlijsten, gecompliceerde regelgeving en zorgcontracten zijn een aantal dingen die een gestroomlijnde hulpverlening bemoeilijken. Het lijkt een vicieuze cirkel.

Een jongere die in een traject terechtkomt, zou vanaf het begin de meest passende hulp aangeboden moeten krijgen en als blijkt dat het toch niet helemaal verloopt zoals verwacht, dan zal er alles op alles gezet moeten worden om snel geschikte hulpverlening te vinden. Dit ligt niet alleen bij de politiek of bij beleidsmakers, maar ook bij ons als hulpverleners zelf. Wij moeten de juiste tools bieden waarmee een jongere in zichzelf de kracht vindt om vooruit te komen in het leven. Door een goede samenwerking, de jongere voorop te stellen en door échte verbinding en oprechte interesse te tonen in degene tegenover je, zouden we dit kunnen bereiken. Als we de handen ineen slaan, moet het ons lukken om jongeren sneller úit de zorg te krijgen. Zodat verhalen zoals die van de jongeren in het filmpje hierboven, de uitzondering worden en niet de regel.

Jan Willem Poot
CEO en Oprichter van Yes We Can Clinics