Miljoenen jongeren over de hele wereld gamen in hun vrije tijd. Dat is oke. Dat is leuk. Maar het moet wel leuk blijven, het moet wel vrijetijdsbesteding blijven. En dat is waar het misgaat, áls het misgaat.
Steeds vaker zien we jongeren binnenkomen bij Yes We Can Clinics die dagen, weken, zelfs jaren besteden aan gamen. Verdienmodellen veranderen tegenwoordig ook steeds meer, sinds veel games vaker gratis aangeboden worden. Gamefabrikanten doen dan ook steeds meer hun best om spelers langer aan het gamen te houden, vaker terug te laten komen of aankopen te doen in het spel. Een zorgelijke ontwikkeling.
We zien jongeren die zich hierin verliezen, door te vaak bepaalde games te spelen en door in-game aankopen te doen die ze vaak eigenlijk niet eens kunnen betalen. Zo'n aankopen kunnen bijvoorbeeld loot-boxes zijn, waarmee de koper eigenlijk niet weet wat er gekocht wordt: het kan bijvoorbeeld een fantastische skin zijn, of een speler waar je niets aan hebt. Je weet het niet, dus je 'gokt' het er maar op door de aankoop te doen en te hopen op iets goeds: gokken dus.
Iets wat we met z'n allen verbieden voor minderjarigen, maar wat we blijkbaar wel goed vinden in games. Hetzelfde geldt voor alcohol en drugs: onder de 18 is alcohol en drugs niet toegestaan, omdat het verslavend is. Maar games waarin elementen zijn verwerkt die de 'drang naar meer' opwekken, die dezelfde dopamine aanmaken, vinden we wel oké voor minderjarigen.
Dat is waar we iedereen en met name ouders, van bewust willen maken. Dat ze weten dat deze verslavende en gokelementen erin zitten en hierover gaan praten met kinderen, ze ervan bewust maken en begeleiden in het maken van verstandige keuzes als het aankomt op gamen, de tijd die ze eraan besteden en eventueel geld dat ze eraan uitgeven.
Daarnaast pleiten wij als dé jeugdkliniek voor een verbod op deze verslavende en gokelementen in games, in ieder geval voor minderjarigen. Zij zijn té jong en té kwetsbaar om hier zelf een keuze in te maken en wij voorzien grote problemen met deze groep als er geen actie wordt ondernomen. Daarom verspreiden we deze oproep zoveel mogelijk, in de media, via onze eigen kanalen, enzovoorts. En we hopen natuurlijk hiermee te bereiken dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Hiervoor blijven we ons inzetten tot we het gewenste resultaat bereiken en roepen we iedereen op zich hierin te verdiepen en zich hierbij aan te sluiten. Wij zijn ervan overtuigd dat we dit samen kunnen bereiken: Yes We Can.
Jan Willem Poot
CEO en Oprichter van Yes We Can Clinics