De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt II

Ewout Genemans bezoekt opnieuw Yes We Can Clinics voor het tweede seizoen van de documentaire 'De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt'

Sinds het eerste seizoen van 'De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt', waarin presentator Ewout Genemans 21 dagen de jeugdkliniek van Yes We Can Clinics bezocht, is de vraag naar goede zorg voor jongeren met serieuze problemen alleen nog maar toegenomen. De problemen zijn heftiger dan ooit en de wachtlijsten zijn enorm, jongeren moeten soms maanden wachten op hulp. Het CBS meldt dat bij jongeren onder de 30 jaar zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak is. Waar de klassieke Nederlandse jeugdzorg al meer dan 30 jaar problemen ervaart met de eigen organisatie, onveiligheid en personeelstekorten, is in Nederland ook een plek waar juist jongeren uit heel de wereld herstel en een nieuw leven vinden. Yes We Can Clinics opent daarom nogmaals haar deuren voor Ewout. Zij zien elke dag bij duizenden families dat het wél kan en dat het anders moet in Nederland. Het tweede seizoen van 'De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt' is vanaf 7 november te streamen bij Videoland. 

Ewout ontmoet opnieuw vele jongeren die een klinische behandeling krijgen voor hun meervoudige problematiek(en). De fellows (jongeren) zijn bijzonder openhartig en gaan onderwerpen als trauma’s, suïcide, isolatie, criminaliteit, depressies, automutilatie en game-, drugs,-  eet,- en alcoholverslaving niet uit de weg. Dit seizoen gaat Ewout nóg dieper in op de visie van de kliniek, door vele gesprekken met het betrokken team wat daar werkt. Ook wordt dieper ingegaan op het grote maatschappelijke probleem met de jeugdhulp in Nederland.

Ewout Genemans: “Het was heel bijzonder om mee te maken hoe de medewerkers van Yes We Can Clinics er iedere dag weer alles aan doen om de jongeren in de kliniek te helpen. Een eer dat wij dit van zo dichtbij mochten meemaken. De jongeren waren heel openhartig en hebben soms heftige verhalen die belangrijk zijn om gehoord te worden.”

Oprichter Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics besloot, na zorgvuldig overwegen, in te gaan op het verzoek van Ewout Genemans voor een tweede seizoen, maar wel met een duidelijke boodschap: “Deze jongeren moeten gehoord worden en de collega’s die dag en nacht alles doen voor deze jongeren moeten gezien worden. We ontvangen jaarlijks 1500 families, afkomstig uit meer dan 50 landen. Meer dan 72 zorgverzekeraars en overheden waar wij mee werken vragen ons om onze kennis te delen, en we ontvangen meer dan 3000 gasten per jaar. We hopen door nogmaals de deuren te openen voor Ewout, iedereen te laten zien dat deze behandelmethode enorm goed werkt en iedereen hiermee te inspireren, zodat er hopelijk in Nederland en Europa meer gaat veranderen. Daarnaast geloven we met een duidelijke visie een nieuwe generatie jongeren in Nederland op te kunnen laten groeien, waarbij het normaal is om zich uit te spreken over emoties en gevoelens. Het is mogelijk dat jongeren elkaar gaan leren helpen, zonder professionele hulp, als ze vastlopen. Daardoor zal een groot deel van de enorme tsunami van aanmeldingen richting de jeugdzorg en jeugd ggz af gaan nemen.”

De zes afleveringen van het tweede seizoen van 'De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt' zijn vanaf 7 november te streamen, exclusief bij Videoland. 'De Jeugdkliniek – Als Niets Meer Werkt’ wordt geproduceerd door No Pictures Please.

Veelgestelde vragen

Q:
Wanneer en waar wordt het tweede seizoen uitgezonden?

Vanaf dinsdag 7 november 2023 is het tweede seizoen van onze documentaireserie ‘De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt’ te bekijken op Videoland.

Bent u benieuwd naar het tweede seizoen van onze documentaireserie maar heeft u geen Videoland abonnement?
U kunt hier een proefabonnement afsluiten waarbij u de eerste 14 dagen gratis series en films kunt bekijken op Videoland. Daarna wordt het abonnement automatisch omgezet en betaalt u € 4,99 per maand. U kunt het abonnement op ieder moment opzeggen.

Q:
Kunnen we het eerste seizoen van de serie ook nog bekijken?

Ook het eerste seizoen van onze documentaireserie ‘De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt’ is te bekijken op Videoland.

Q:
Uit hoeveel afleveringen bestaat de serie?

Het tweede seizoen van de serie bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 45 minuten per aflevering. Het gehele seizoen, dus alle 6 de afleveringen, komt in één keer online.

Q:
Is het aan te raden om de serie te bekijken als jijzelf of een bekende van je naar de kliniek gaat?

Zowel het eerste als het tweede (en dus nieuwe) seizoen van onze documentaireserie ‘De Jeugdkliniek - Als Niets Meer Werkt’ geeft een realistisch beeld weer over hoe een behandeling bij Yes We Can Clinics in onze kliniek eruitziet. Wanneer u de serie bekijkt, kan het u een stukje rust geven omdat u net iets beter kunt zien wat u voor uzelf of uw zoon/dochter kunt verwachten, een echt kijkje achter de schermen. Mocht jij of uw zoon/dochter gaan starten met onze intensieve dagbehandeling, dan kunt u hier meer informatie vinden.

Q:
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om mee te werken aan een tweede seizoen?

In 2021 hebben wij al eerder onze deuren geopend voor Ewout Genemans en zijn team. Het is gelukt om een stukje van het taboe te doorbreken, maar de hoeveelheid jongeren met serieuze problemen neemt niet af. We zien helaas dat er nog te veel jongeren en hun families te lang in de zorg zitten. We hopen door het opnieuw openen van onze deuren, te laten zien dat onze methode werkt en andere organisaties te inspireren hetzelfde te doen. En dat op deze manier hopelijk écht iets verandert in Nederland.

Q:
In hoeverre is de privacy van de deelnemende fellows en collega’s gewaarborgd?

Yes We Can Clinics, producent No Picture Please en opdrachtgever Videoland hebben strikte afspraken gemaakt om de opnames mogelijk te maken. Als het in belang van de behandeling beter was dat er geen camera’s aanwezig waren, gebeurde dit niet. Iedere fellow en collega die tijdens de opnameperiode van onze documentaireserie in de kliniek verbleef, heeft de keuze gekregen of hij/zij wilde meewerken aan deze serie. Zo hebben we onder andere schriftelijk toestemming gekregen van de deelnemende fellows en hun ouders/verzorgers.

Q:
Hoe kan ik me bij Yes We Can Clinics aanmelden?

We zijn enorm trots dat u deze stap samen met ons wilt zetten. U kunt u aanmelden door het intakeformulier in te vullen. U kunt het intakeformulier hier vinden. Nadat u het intakeformulier volledig heeft ingevuld en verstuurd, ontvangt u van ons een belangrijke e-mail over het vervolg van uw aanmelding. We nemen na het ontvangst van het intakeformulier binnen 3 werkdagen telefonisch contact met u op.

Q:
Bent u benieuwd naar wat Yes We Can Clinics voor u kan betekenen, maar wilt u zich nog niet aanmelden?

In dat geval kunt u altijd contact opnemen met ons zodat wij samen met u kunnen kijken wat de beste vervolgstappen zouden zijn. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur op +31 (0)40 211 0311. U kunt daarnaast ook gebruikmaken van ons contactformulier.

Q:
Hoe kan ik een collega, én dus onderdeel van de Yes We Can Familie, worden?

Wil jij een positieve draai geven aan de levens van duizenden jongeren (fellows) én hun families? En wil je dit doen volgens de unieke Yes We Can Clinics methode? Wij zouden het supertof vinden om je te verwelkomen binnen onze Yes We Can Familie. Hier vind je alle informatie en vacatures zodat je kunt kijken of er een plekje vrij is dat aansluit bij jouw wensen, behoeften en kwaliteiten. Je kunt uiteraard altijd contact opnemen met een van onze Recruiters, Lucie & Isabelle, om te kijken welke functie het beste bij je past, je kunt hen bereiken via: [email protected]

Q:
Hoe kom ik met jullie in contact?

Staat uw vraag hier niet tussen, heeft u andere vragen over de documentaireserie, de behandeling, een aanmelding of wilt u contact opnemen met Yes We Can Clinics? Wij staan u graag telefonisch te woord. Ook kunt u via ons contactformulier een bericht sturen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Yes We Can Clinics is op werkdagen van 8:30 tot 18.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: +31 (0)40 211 0311.

Q:
Hoe kan ik een mediaverzoek indienen?

Neem voor meer informatie omtrent mediaverzoeken contact op met Lena Heffels (Director Communications Yes We Can Healthcare Group) via +31 (0)40 211 0311  of [email protected].

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier